Namenska industrija Vesti iz oblasti naoružanja i opreme

Prototip novog sistema automata kompanije „Heckler & Koch“


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: C&Rsenal

Nedavno su objavljene fotografije prototipa sistema automata, na kojem su konstruktori kompanije „Heckler & Koch“ radili već duže vreme. Prema tvrdnjama rukovodilaca projektom, osnovni cilj novog sistema, ukoliko se odobri serijska proizvodnja, trebalo bi da da bude zamena čuvene serije „MP5“.

Rad na novom sistemu trajao je više godina, te su konstruktori u početku realizovali sistem jednostavnog naziva „HK SMG“, da bi nedavno bile objavljene fotografije „novog“ sistema, oznake „SMG II“, koji u poređenju sa prethodnim, objedinjava nekoliko konstrukcijskih novina.

Sistem „SMG II“ predviđen je za pištoljski kalibar 9x19 mm Parabellum, a konstrukcija vizuelno podseća na skrećenu verziju „HK MP5 K“. Primećuje se izrazita upotreba kompozitnih materijala u izradi konstrukcije i vrlo kompaktne dimenzije. Osnovne komande su postavljene obostrano, čime je oružje prilagođeno i levorukim strelcima. Značajno je spomenuti da sistem „SMG II“ napušta tradicionalne limene „MP5“ okvire, jer su standardni okviri izrađeni od polimera. Ipak, radi racionalizacije resursa, a i prilagođavanja zahtevima tržišta (ukoliko otpočne serijska proizvodnja), prototip je naravno kompatibilan sa tradicionalnim „MP5“ okvirima.

Baner

Kundak je teleskopski, realizovan po uzoru na konstrukciju teleskopskih kundaka na seriji “MP5”, ali sa dva metalna kraka, umesto jednim i izvlači se iz uzdužnih kanala sa obe strane sanduka oružja. Položaj potpuno uvučenog kundaka ne ometa rukovanjem oružjem. Noviteti u odnosu na konstrukciju “SMG” odnose se i na mehanički zadnji nišan, te je umesto tipa “HK-21”, postavljen tradicionalni kružni zadnji mehanički nišan cilindričnog oblika, dok je prednji kružni.


Desni i levi profil sisteme "HK SMG II". Foto: C&Rsenal

Zanimljivo je da prototip trenutno nema nosače “Picatinny” šina, što će vrlo verovatno biti izmenjeno, ukoliko se odobri serijska proizvodnja. Konstrukcija regulatora paljbe je rešena na prepoznatljiv “heklerov” način, te omogućava ukočen režim, jedinačnu paljbu, kratke rafale od 3 metka i automatsku paljbu. Tasteri za otpuštanje okvira postavljeni su sa zadnje strane usadnika, po uzoru na puščane sisteme “416”, odnosno američke platforme “M4/AR-15”.

Svakako jedan od najznačajnijih noviteta jeste obostrano postavljena poluga regulatora pritiska koja dozvoljava dva položaja označena slovima “H” u donjem i “L” u gornjem položaju. Poluge regulatora postavljene su sa prednje strane usadnika okvira. Donjim položajem “H”[1] strelac reguliše pritisak prilikom upotrebe standardne municije, dok gornjim položajem poluge „L“[2] strelac prilagođava pritisak pri upotrebi podzvučne municije. Na prednjem delu sistema sa donje strane postavljena je polimerska obloga koja sa donje strane ima izliveni ergonomski vertikalni rukohvat. Obloga se jednostavno može skinuti radi montiranja dodataka i opreme različitih namena.

Vizuelno poređenje prototipa "SMG" i "SMG II". Foto: C&Rsenal

Na kraju, konstrukcija “novog” sistema automata deluje zanimljivo. Ipak, dosadašnje iskustvo je pokazalo da projekti promovisani kao naslednici serije “MP5” ipak nisu ostvarili cilj na zadovoljavajući način, što je bio slučaj i sa serijom “UMP” istog proizvođača. Vreme će pokazati da li će novi sistem slavnog proizvođača u tome konačno i uspeti.

[1] Engl. "High".
[2] Engl. "Low".

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja