Vesti Iz sveta borilačkih veština i sportova

Elitni srpski vojnici na međunarodnom sajmu sporta


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Borilačke veštine Foto: specijalne-jedinice.com

Dana 27. novembra u Beogradu otvoren je treći po redu Međunarodni sajam sporta. Pozivu grada i organizatora sajma odazvali su se pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije, kao i Bataljona vojne policije specijalne namene “Kobre”.

Posetioci sajma zajedno sa visokim državnim i vojnim rukovodiocima imali su priliku da vide deo posebne opreme elitnih vojnika srpske vojske, kao i da prisustvuju prikazu veština srpskih “Kobri”.

Veliku pažnju posetilaca, posebno prisutnih dama, privukli su pripadnici Bataljona za protivteroristička dejstva “Sokolovi” koji su se pojavili u punoj opremi. Elitni “Sokolovi” u crnim uniformama bili su opremljeni pouzdanim puškama “HK-G36 C” u kalibru 5,56x45 mm NATO, kao i SMG (engl. Submachine Gun) oružjem “HK-UMP” u kalibru 9x19 mm Parabellum, kao i “HK-MP5 A3” u 9x19 mm Parabellum. Primarno oružje je prilagođeno potrebama strelaca montiranjem “red dot” nišana “Aimpoint CompM4”, vertikalnih drški, taktičkih svetala, a model “HK-MP5 A3” imao je i montiran prigušivač pucnja. Za sekundarno naoružanje pripadnici su odabrali odlične poluautomatske pištolje “HK-USP SD” u kalibru 9x19 mm Parabellum, odložene u kvalitetne futrole za spušteno nošenje proizvođača “Safariland”.

Protivteroristi Specijalne brigade Vojske Srbije, zajedno sa kolegama i prijateljima iz 72. izviđačko–diverzantskog bataljona družili su se sa posetiocima i ljubazno odgovarali na pitanja.

Svakako najatraktivniji momenat desio se kada su pripadnici “Kobri” predvođeni iskusnim instruktorom Dušanom Jakovljevićem otpočeli demonstraciju, u kojoj je jednim delom uzeo učešća i ministar odbrane, Bratislav Gašić.


Pouzdana oprema elitnih vojnika Vojske Srbije. Foto: specijalne-jedinice.com

Prvi je istupio prekaljeni profesor Jakovljević koji je prisutnima demonstrirao elemente “shado” borbe tanto noževima. Brzi i odsečni pokreti, izuzetna gipkost i orijentacija u prostoru govore o izuzetnoj pripremljenosti i obućenosti profesora koji je u okviru bataljona zadužen za specijalnu fizičku obuku pripadnika. Na njegovu komandu pripadnici su, nakon kraćeg zajedničkog zagrevanja, otpočeli sa prikazom tehnika borilačkih veština boksa, kik – boksa, džudoa i aikidoa, koje se upotrebljavaju prilikom odbijanja napada nožem, ali i hapšenja lica koje pruža aktivan otpor.


Demonstracija veština pripadnika "Kobri". Video: specijalne-jedinice.com

U okviru demonstracije pripadnici su pokazali tehnike oduzimanja pištolja i stavljanja napadača pod kontrolu. Ove tehnike su veoma rizične u realnim uslovima i mogu se efikasno primeniti samo u retkim situacijama, kada je napadač veoma blizu sa ispruženim pištoljem i slično. Posetioci su imali prilike da vide i tehnike tihog prikradanja i neutralizacije neprijateljskih stražara, a pred sam kraj odlične udaračke tehnike specijalaca potvrđene su lomljenjem više sastavljenih komada crepa.

Za kraj, prikazano je postupanje grupe za blisku zaštitu ličnosti u slučaju napada. U ovoj situaciji, pripadnici “Kobri” koji su visokoobučeni za obavljanje poslova i zadatake ove vrste, morali su uspešno odbiti simulaciju napada na ministra odbrane, a potom ga brzo skloniti sa ugroženog mesta.

Za potrebe demonstracije, “Kobre” su koristile poluautomatske pištolje “Glock-17 Gen 4” u kalibru 9x19 mm Parabellum, smeštene u futrole “BLACKHAWK! Serpa Tactical Level 2/3”, kao i "SIG Sauer P-226", zatim tanto noževe nacionalnog proizvođača, tonfu palice i razne vrste dugih sečiva. Pripadnici koji nisu učestvovali neposredno u demonstraciji prikazali su deo borbene opreme i naoružanja kojim bataljon raspolaže: štitnike za kolena i laktove i futrole za spušteno nošenje pištolja proizvođača “BLACKHAWK!”, crne dvodelne uniforme i taktičke prsluke nacionalnog proizvođača, kacige “JOBE”, a od primarnog naoružanja u rukama pripadnika mogao se primetiti “HK-UMP” u kalibru 9x19 mm Parabellum, sa holografskim nišanom proizvođača “EOTech”, taktičkim svetlom “Surefire” i vertikalnom drškom firme “Heckler & Koch”.

Ministar Gašić je po završetku demonstracije pohvalio nivo obučenosti pripadnika Bataljona vojne policije specijalne namene “Kobre” koji brinu i o njegovoj bezbednosti, iskazao zahvalnost na dolasku i prikazanoj demonstraciji.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja