Vesti Iz sveta borilačkih veština i sportova

Održan "Vidovdanski sabor srbskih vitezova 2015"


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Borilačke veštine Foto: I. Grubišić

U nedelju, 28. juna 2015. godine, na veliki srpski praznik Vidovdan, održan je drugi po redu “Vidovdanski sabor srbskih vitezova” u sportskoj hali u centru grada Rume.

Manifestacija kulturno – sportskog karaktera je i ove godine okupila značajan broj učesnika iz Srbije i regiona, pa su tako u programu sabora učestvovali horovi, kulturno – umetnička društva, kao i veći broj klubova borilačkih veština i sportova. Ove godine a po prvi put, na saboru su učestvovali i pripadnici elitnog Bataljona vojne policije specijalne namene “Kobre” Vojske Srbije.

Zahvaljujući njihovom zalaganju Vidovdanski sabor srbskih vitezova” kao manifestacija drugu godinu za redom valjano promoviše vrednosti poput patriotizma i tolerancije, a posebno značaj bavljenja sportom.
Organizatori i domaćini ove manifestacije bili su klub realnog aikidoa–metod Ruma “Vitezi rumski”, na čelu sa majstorom Slobodanom Ralićem i štamparija “Familija”, na čelu sa Novicom Todosijevićem.

Deo programa sabora je i edukativnog karaktera i od posebnog je značaja za najmlađe sugrađane kojima se kroz ceo program prikazuju i razni borilački sportovi, pa tako klinci mogu odabrati ispravan i zdrav stil života.

Ovogodišnji program počeo je svečanim postrojavanjem učesnika sabora i intoniranjem himne Republike Srbije “Bože pravde”. Veoma je prijatno bilo videti sve učesnike i sve okupljene gledaoce okrenute prema državnoj zastavi, a posebno mnoge mališane kako samostalno, ili uz pomoć roditelja, pevaju reči srpske himne.

Prvi prikaz na ovogodišnjem saboru izveli su članovi kluba realnog aikidoa – metod Ruma “Vitezi rumski”, koji uz svog trenera Ralića nastavljaju tradiciju legendarnog majstora, pokojnog Ljube Vračarevića. Najmlađi članovi kluba su, slušajući uputstva majstora Ralića, izvodili naučene tehnike, koje su gledaoci pozdravili aplauzom. U nastavku programa gledaoci su imali priliku da vide prikaze savate kluba iz Rume, čiji takmičari godinama unazad ostvaruju najviše rezultate na međunarodnim takmičenjima, zatim kik – boks kluba “RU-09” iz Rume, čije boje takođe nose vrhunski takmičari. Članovi ninđucu kluba “Bujinkan” iz Zrenjanina su po prvi put učestvovali na saboru, kao i članovi karate kluba “Žandarmerija”. Dvoje mališana iz ovog kluba su, zajedno sa svojim trenerima, odvažno izvodili tehnike, šaljući tako jasnu poruku pripadnicima istoimene jedinice srpske policije da u budućnosti mogu računati i na njih kao svoje kolege. Pažnju gledalaca privukli su i takmičari rvačkog kluba “Partizan” iz Beograda, a po prvi put je na saboru prikazana i izraelska veština krav maga. Gledaoci su mogli videti realne i veoma logične tehnike samoodbrane u raznim situacijama. Odličan prikaz izveli su i članovi “jiu-jitsu” kluba “Bezbednost” iz Sremske Mitrovice. Tehnike aikidoa demonstrirao je, uz asistenciju saradnika, i major policije Milan Pejović koji je ujedno i instruktor borenja u Centru za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici.

Među specijalnim gostima sabora bili su i Miloš Golić iz Republike Srpske, dvostruki šampion sveta u “K1”, zatim piloti 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije, kao i pripadnici IPA[1] Rumunije i drugi. Prisustvo službenika iz Rumunije jedna je od potvrda prijateljskih odnosa dveju zemalja.

Najveću pažnju gledalaca svakako su privukli pripadnici “Kobri”, predvođeni legendarnim instruktorom Dušanom Jakovljevićem, koji je u elitnom bataljonu zadužen za specijalnu fizičku obuku pripadnika. Elitni vojnici su za potrebe prikaza nosili kombinezone nacionalnog proizvođača “Jumko”, u digitalnoj maskirnoj šari “M-10” koja je usvojena kao standardna maskirna šara za Vojske Srbije, a od posebne opreme mogle su se primetiti futrole za spušteno nošenje pištolja “BLACKHAWK! Serpa Tactical Level 3”, prikačene na opasače nacionalnog proizvođača “Hornet Group”. Za potrebe prikaza pripadnici su koristili poluautomatske pištolje “CZ-99” nacionalnog proizvođača “Zastava oružje”, kao i austrijske “Glock-17 Gen 4”, oba u kalibru 9x19 mm Parabellum, a u prikazu je korišćena i jurišna puška “Zastava M-70 AB1” u kalibru 7,62x39 mm, sa montiranim bajonetom. Pored vatrenog oružja, pripadnici “Kobri” prikazali su i upotrebu tonfu palica, nun-čaka, kratkih i dugih palica, kao i tanto noževa nacionalnog proizvođača “IMPA Zemun”.


Poverenje između dugogodišnjih kolega: instruktori Dušan Jakovljević i R.R. Foto: I. Grubišić

Prikaz je počeo demonstracijom gađanja noževima u drvenu metu u realizaciji iskusnog instruktora R.R. Tom prilikom je instruktor Jakovljević iskazao veliko poverenje u kolegu, tako što je sve vreme prilikom bacanja stajao iza drvene mete, a potom i odmah pored nje. Noževi su se jedan za drugim grupisali u centralni deo drvene mete jasno pokazujući nivo obučenosti bacača. Potom su pripadnici “Kobri” demonstrirali postupanje grupe za blisku zaštitu određenog lica u slučaju napada. Tom prilikom je korišćena i manevarska municija, u okviru simulacije neutralizacije napadača. Zadaci i poslovi bliske zaštite određenih lica, predmeta i objekata od posebnog značaja deo su namene bataljona. Briga o bezbednosti najviših vojnih i državnih rukovodilaca predstavlja potvrdu obučenosti srpskih “Kobri” kao i poverenje državnika u pripadnike elitne jedinice srpske vojske. Potom su pripadnici prikazali poznavanje borilačkih veština, demonstrirajući tehnike aikidoa, boksa, kik – boksa, džudoa.


Srpski specijalci su prikazivali praktične tehnike samoodbrane koje se efikasno mogu primenjivati u realnim situacijama. Foto: I. Grubišić

Vojnici su izvodili tehnike u situacijama odbrane od napadača opremljenog hladnim odnosno vatrenim oružjem. Tokom prikaza korišćeni su originalni tanto noževi, naoštrenih sečiva. Atraktivno za prisutne bilo je i lomljenje crepova, kao potvrda dobro uvežbanih udaračkih tehnika pripadnika. Potom je instruktor Jakovljević demonstrirao borbenu upotrebu puške, da bi iskusni instruktor Milan Vukelić, koji je sa 67 godina života ujedno bio i najstariji učesnik sabora, spuštanjem pomoću alpinističkog užeta otpočeo prikaz primenjenog borenja sa instruktorom Jakovljevićem. Milan Vukelić je u tokom bogate instruktorske karijere stekao majstorska zvanja iz veština džudoa i “jiu-jitsu” i obučio preko 4000 specijalaca.

Prikaz dvojice legendarnih srpskih vojnika izazvao je oduševljenje svih gledalaca, a njhova psiho – fizička snaga ne jenjava i svakako je valjana motivacija za mlade generacije srpskih vojnika da se neprekidno usavršavaju, da ih dostignu i prestignu.

Kraj programa ovogodišnjeg sabora bio je predviđen za dodelu zahvalnica i suvenira svim učesnicima, koje su ujedno i poziv za druženje sledeće godine.

[1] International Police Association.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja