Vesti Iz sveta borilačkih veština i sportova

Srpski specijalci demonstrirali znanja na "Vidovdanskom saboru srbskih vitezova"


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Borilačke veštine Foto: specijalne-jedinice.com

Na veliki srpski praznik Vidovdan, juče je po prvi put održan “Vidovdanski sabor srbskih vitezova” u sportskoj hali u centru Rume.

Domaćini i organizatori ove kulturno–sportske manifestacije bili su klub realnog aikidoa – metod Ruma “Vitezi rumski”, štamparija “Familija” iz Rume, kao i klub ekstremnih sportova “Grifon”.

Druženje je počelo oko podneva kada su u centar Rume stigli pripadnici PTJ, SAJ i srpskih “Kobri” gde su ih domaćini dočekali i pozdravili. Posle kraćeg dogovora o detaljima i toku manifestacije koja predstoji, organizovan je zajednički ručak, a potom su se domaćini i učesnici uputili u centar Rume. Slobodno vreme pre početka sabora, pripadnici su iskoristili za druženje i fotografisanje sa građanima koji su se iskupili u većem broju. Kao i obično, uniformisanim pripadnicima među prvima su prišli nasmejani mališani, a potom i ostali građani, među kojima se mogao primetiti i značajan broj mladih nasmejanih dama.


Elitni srpski policajci pred početak manifestacije. Foto: specijalne-jedinice.com

Sabor je počeo svečanim zborom svih učesnika i sviranjem i pevanjem himne naše zemlje, a potom je usledila dodela zahvalnica i suvenira koje su organizatori pripremili za sve učesnike. U prvom delu programa majstori borilačkih veština i sportova, zajedno sa svojim učenicima, predstavili su svoje klubove i znanja kojima raspolažu. Posebnu pažnju i aplauze dobili su najmlađi učenici koji su se trudili da svoja znanja pokažu što spretnije. Program sabora dodatno su obogatili i pripadnici nacionalnih kulturno–umetničkih društava pesmom i igrom.

Onda je odlučnog koraka i čvrstog držanja na tatami stao prekaljeni instruktor srpskih “Kobri” profesor Dušan Jakovljević. Naklonivši se organizatorima i gledaocima, profesor je otpočeo svoju dinamičnu demonstraciju “shado” borbe tanto noževima koja služi za razvijanje koordinacije pokreta, orijentacije u prostoru i gipkosti. Demonstraciju profesora Jakovljevića “prekinuo” je iskusni Milan Vukelić "Vukela", spuštanjem pomoću alpinističkog užeta tehnikom "Rappelling" sa vrha konstrukcije hale. Instruktor "Vukela" je ujedno bio i najstariji učesnik sabora. Dvojica prekaljenih majstora, kojima su godine samo broj, otpočela su zajedničku demonstraciju tehnika napada i odbrane od napadača naoružanog hladnim i vatrenim oružjem, a brojni pogledi prepuni poštovanja pratili su svaki pokret. Na kraju, majstori su se naklonili i pozdravili gledaoce, a potom je profesor Jakovljević počastio sve prisutne hodom na rukama duž celog tatamija koji je završio gipkim odbacivanjem od tla i odsečnim salutiranjem. Uz dug i veoma glasan aplauz majstori su se povukli sa tatamija, a ubrzo nakon njih izašli su pripadnici PTJ u crnim kombinezonima nacionalnog proizvođača "Mile Dragić".

Dvojica “grifona” su tokom nekoliko minuta prikazali tehnike samoodbrane golim rukama, kao i u situacijama kada je napadač opremljen nožem, a na kraju i tehnike oduzimanja pištolja i stavljanja napadača pod kontrolu napadača. Ove i slične tehnike sastavni su deo plana i programa obuke, a brza i koordinirana kretnja pripadnika pokazala je visok nivo njihove obučenosti. Prilikom izvođenja, pripadnici su koristili tanto nož nacionalne proizvodnje i poluautomatski pištolj “Glock-17 Gen 3” u kalibru 9 x 19 mm Parabellum.


Demonstracija pripadnika SAJ. Foto: specijalne-jedinice.com

Nakon pripadnika PTJ, na tatami su izašli pripadnici SAJ, koji su za potrebe demonstracije nosili jurišne puške “AK–47” u istočnonemačkoj verziji, kalibra 7,62x39 mm, poluautomatske pištolje “Glock-19 Gen 3”, kao i "Glock-17 Gen 3" i tonfu palice. Šestorica momaka u crnom su strojeve radnje i tehnike napada i odbrane pomoću automatske puške izvodili besprekorno, a potom su gledaocima demonstrirali tehnike odbijanja napada jednog ili više napadača istovremeno.

Pred kraj programa, gledaoci su imali priliku da vide taktiku postupanja grupe za zaštitu određenog lica u izvedbi tima “Grifon bezbednost”.


Druženje pripadnika PTJ sa najmlađim sugrađanima. Foto: specijalne-jedinice.com

Odlična organizacija sabora uveličala je veliki praznik Vidovdan, mladi borci pokazali su izuzetan takmičarski duh i međusobno poštovanje, dok je izvedba naših specijalaca pokazala prisutnim gledaocima da o njihovoj bezbednosti neprekidno brinu veoma sposobni i visokoobučeni ljudi.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja