Vežbe 2014/2015 Taktičke i taktičko-pokazne vežbe srpskih elitnih jedinica

Taktičko-pokazna vežba Žandarmerije
"Most 2015"


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vežbe Foto: S. Ilić

Povodom obeležavanja Dana i krsne slave Žandarmerije Republike Srbije, dana 29. juna 2015. godine organizovana je svečanost i taktičko-pokazna vežba „Most 2015“ u neposrednoj blizini Mosta na Adi u Beogradu, gde je smešten i Ronilački centar Žandarmerije.

U prisustvu komandanta jedinice, pukovnika policije Gorana Dragovića, državnih rukovodilaca, kao i prijatelja i saradnika elitne jedinice srpskog MUP, složenoj taktičko-pokaznoj vežbi prethodio je prikaz tehnika primenjenog borenja, koje policijski službenici Žandarmerije izučavaju u okviru specijalne fizičke obuke.

Primena borilačkih tehnika dolazi u obzir u situacijama kada je neophodno da policijski službenici odbiju od sebe ili drugog napad, odnosno savladaju jedno ili više lica koje pružaju aktivan otpor. Stoga, izučavanje borilačkih veština predstavlja važan segment obuke srpskih policajaca, dižući njihovu psihofizičku spremu.
Žandarmi su ovom prilikom demonstrirali tehnike džudoa, karatea, kik boksa, a u različitim situacijama: odbrana od jednog i više napadača, odbrana od napadača naoružanog pištoljem. Koordinirana i brza kretnja srpskih žandarma prilikom izvođenja tehnika doprinela je atraktivnosti prikaza, istovremeno pokazujući visok nivo obučenosti.

Centralni deo proslave odnosio se na složenu taktičko-pokaznu vežbu „Most 2015“ u čijoj realizaciji su učestvovali policijski službenici Komande Žandarmerije, Jedinice za protivteroristička dejstva – JPTD, Prvog Ronilačkog centra[1], kao i Jedinice za obezbeđenje Žandarmerije.

Vežba je izvedena na reci Savi, što je uvećalo složenost planiranja i izvođenja, ali ujedno pokazalo i osposobljenost srpskih žandarma da izvode dejstva u složenim uslovima.

Scenario vežbe „Most 2015“ odnosio se na pokušaj izvođenja terorističkog napada na teritoriji Beograda, od strane organizovane terorističke grupe. Operativnim radom na terenu utvrđeno je da grupa broji pet terorista, državljana Republike Srbije i lica sa stranim državljanstvima i da im je namera da upotrebom eksploziva sruše Most na Adi. Locirajući položaje terorista na plovilima na reci Savi, rukovodstvo MUP izrađuje plan akcije u kojoj će biti angažovani pripadnici Žandarmerije Republike Srbije. Pod pretpostavkom da su članovi terorističke grupe naoružani automatskim oružjem i opremljeni eksplozivom, pripadnici JPTD i Prvog Ronilačkog centra dobijaju zadatak da uhapse ili unište terorističku grupu, radi sprečavanja postavljanja i aktivacije eksploziva. Potom bi bio bio izvršen protivdiverzioni pregled plovila i neposredne okoline.


Izvršavanje taktičkog zadatka primenom veračkih tehnika specijalista Jedinice za protivteroristička dejstva Žandarmerije. Foto: Žandarmerija RS

Radi ostvarivanja prednosti u odnosu na teroriste, odlučeno je da se napad na brod izvede sa iz nekoliko pravaca: sa površine vode, sa kopna, iz „treće dimenzije“, tj. iz vazduha a brzim spuštanjem pomoću alpinističkog užeta specijalista sa konstrukcije mosta. Radi obezbeđivanja podrške upadnim timovima u rejonu oko plovila na kopnenim površinama razmešteni su snajperski parovi,


Taktička upotreba specijalista prilagođena činjeničnom stanju krizne situacije. Foto: S. Ilić

kao i specijalizovano vozilo Žandarmerije Republike Srbije iz čije konstrukcije je po plovilu sa teroristima dejstvovano lakim mitraljezom „Zastava M-84“ kalibra 7,62x54 R. Takođe, u vodenom pojasu oko plovila razmešteni su ronioci Žandarmerije radi kontrolisanja perimetra, odnosno podrške u neutralizaciji grupe. Za uspeh napada od izuzetne je važnosti bila sinhronizacija dejstava svih angažovanih snaga, što u velikoj meri zavisi od radnji članova operativnog štaba koji se organizuje na mestu krizne situacije i u kojem se obrađuju sve informacije, odnosno iz kojeg polaze sva naređenja. Dodatno, postupanje interventnih snaga na površini vode je relativno lako uočljivo što je otežavajuća okolnost, te je brzina intervenisanja takođe bila jedan od imperativa akcije.

Napad na plovilo na kojem su se nalazili teroristi otpočeo je prilazom upadnih timova Prvog ronilačkog centra koji su brodu prišli upotrebom brzih patrolnih čamaca „Vuk1“ i „Vuk2“. Za potrebe upada naoružanje pripadnika činili su kompaktni automati (engl. Submachine Gun) „HK MP5 A3“ u kalibru 9x19 mm Parabellum, odnosno poluautomatski pištolji „Glock-17 Gen 3“ u istom kalibru, smešteni u futrole za spušteno nošenje „BLACKHAWK! Serpa Tactical Level 2“ koje obezbeđuju sigurno nošenje oružja. Brz dolazak dva snajperska para na deo obale ispred zaposednutog plovila realizovan je upotrebom „kvadova“. Specijalista snajperizma bio je opremljen puškom za precizno gađanje „Steyr Tactical Elite“ sa sistemom manuelnog repetiranja, u kalibru .308 Winchester, a potrebama preciznog gađanja prilagođena je montiranjem sklopivog dvonožnog postolja (engl. bipod) i optičkog nišana kompanije „KAHLES“. Specijalista drugog para bio je opremljen poluautomatskom puškom „SIG Sauer 716“, takođe u kalibru .308 Winchester. Primarno naoružanje osmatrača oba para činili su američki karabini „Colt M-4 A4 Commando“ u kalibru 5,56x45 mm NATO, koji su potrebama bliske borbe (engl. Close Quarters Battle – CGQ) prilagođeni montiranjem „red dot“ nišana „Aimpoint CompM3“, kao i ergonomskih rukohvata "CAA FGA" sa montiranim taktičkim lampama "CAA TC1".


Snage za napad odlično su sinhronizovale specijalna dejstva prilikom napada. Foto: S. Ilić

Po prilazu čamaca zaposednutom plovilu, policijski službenici izvršili su upad na palubu plovila i otpočeli pretragu radi hapšenja ili uništenja pripadnika terorističke grupe i zauzimanja plovila. Istovremeno, sa konstrukcije mosta specijalisti alpinizma[2] su izvršili brzo spuštanje pomoću užeta na brod tehnikom „rappelling“. Radi zaštite prilikom spuštanja na plovilo je bačena dimna bomba, a podršku alpinistima je obezbeđivao i policajac sa vrha konstrukcije opremljen karabinom „Colt M4-A4 Commando“. U razmeni vatre jedan terorista pogođen pada u vodu, a tom prilikom demonstrirano je i postupanje prilikom izvlačenja lica iz vode, u realizaciji pripadnika Prvog Ronilačkog centra koji su bili opremljeni spasilačkim suvim[3] ronilačkim odelima proizvođača „Ursuk“, a prilaz licu u vodi izvršen je upotrebom čamca „Zodiac“.U neposrednoj blizini zaposednutog plovila na reci bili su locirani preostali teroristi koji su pokušali da se organizuju na usidrenim plovilima, naoružani automatskim oružjem. Napad na ova plovila izvršili su upadni timovi sa kopna u sadejstvu sa roniocima koji su izvršili upad iz vode. Osnovnu opremu ronilaca činila su neoprenska odela proizvođača „SkubaPro“, a za naoružanje odabrani su austrijski pištolji „Glock-17 Gen 3“ čiji je rad pouzdan i u vodenom okruženju. Ovom prilikom upadni timovi sa kopna bili su pojačani službenim psom – napadačem rase rotvajler, koji je bio upotrebljen radi sprečavanja bekstva teroriste. Naoružanje pripadnika upadnih timova činili su pomenuti karabini američkog proizvođača, odnosno austrijski poluautomatski pištolji, dok su za potrebe balističke zaštite upotrebljeni crni šlemovi nacionalnog proizvođača „Mile Dragić M-05S“ MICH[4] dizajna, kao i balistički prsluci u crnoj boji istog proizvođača.

Komandant Dragović ovom prilikom je istakao da „Pripadnici Žandarmerije nikada nisu i neće birati zadatke, već će na najbolji mogući način izvršavati sve koje Srbija pred njih postavi“.
Hapšenjem i uništenjem članova terorističke grupe, kao i stavljanjem pod kontrolu svih zaposednutih plovila i izvršenjem protivdiverzionog pregleda, završena je složena taktičko-pokazna vežba „Most 2015“.

Državni rukovodioci izrazili su zadovoljstvo prikazanim nivoom obučenosti pripadnika srpske Žandarmerije, a značaj vežbi ove vrste jeste, između ostalog, i u održavanju i proveravanju osposobljenosti policijskih službenika za izvršavanje složenih zadataka koji spadaju u definisanu namenu jedinice. Detaljnim analiziranjem, ukoliko je potrebno, vrše se korekcije u postupanju u okviru budućih angažovanja.

[1] U vreme pisanja ovog teksta, prema važećoj sistematizaciji, ronioci Žandarmerije bili su organizovani u okviru Prvog ronilačkog centra.
[2] Alpinistička obuka obavezna je za sve pripadnike JPTD Žandarmerije Republike Srbije.
Izvodi se u urbanim i ruralnim uslovima, a za cilj ima osposobljavanje pripadnika za izvršavanje složenih taktičkih zadataka, kao i razvijanje psihofizičkih i psihomotornih sposobnosti.
[3] Suva ronilačka odela koriste se prilikom zarona kada je potrebno sprečiti prodiranje vode, bilo zbog niske temperature, posebno ako se roni na većim dubinama, bilo zbog zaprljanosti ili kontaminiranosti vode.
[4] Engl. Modular Integrated Communications Helmet.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja