Vežbe 2013/2014 Taktičke i taktičko-pokazne vežbe srpskih elitnih jedinica

Vežba Specijalne brigade
"Grom 2013"


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vežbe Foto: MC Odbrana

Združena operativna komanda Generalštaba Vojske Srbije je u periodu od 7. do 11. oktobra 2013. godine organizovala izuzetno složenu vežbu na terenu "Grom 2013" u kojoj je učestvovalo oko 600 pripadnika u ukupno 16 taktičkih supozicija, a na šest lokacija na teritoriji Republike Srbije.

Tema vežbe bila je "Upotreba snaga za hitno reagovanje Vojske Srbije u operacijama odgovora na krizu", a njen cilj usavršavanje prijema informacije, brza procena situacija, brzo donošenje odluka i prosleđivanje obrađenih informacija u što kraćem roku.

Pročitajte još i:
Planiranje vežbe bilo je povereno general-majoru Goranu Radovanoviću, zameniku komandanta Združene operativne komande. Vežbom je komandovao pukovnik Željko Tramošljika, a rukovodilac na terenu bio je pukovnik Saša Stefanović.

Pripadnici 72. Izviđačko - diverzantskog bataljona Specijalne brigade su uspešno izveli akciju 7. oktobra, na Fruškoj Gori u širem rejonu Andrevlja.


Brzo lociranje i uništenje terorista potvrdilo je visok nivo obučenosti srpskih vojnika. Foto: MC Odbrana

Scenario vežbe odnosio se na infiltraciju terorističke grupe u rejonu Fruške gore, sa namerom da unište radio-telekomunikaciono čvorište. Po saznanju njihovog prisustva, doneta je odluka o angažovanju grupa 72. IDb sa zadatkom lociranja i uništenja terorističke grupe. Radi potrebe stapanja sa ruralnim okruženje, "grifoni" Specijalne brigade odabrali su dvodelne uniforme sa ruralnom maskirnom šarom "M-10" koja je uvedena kao standardna u upotrebu u Vojsci Srbije. Primarno naoružanje pripadnika činile su kvalitetne jurišne puške "HK-416 D.14 5RS" u kalibru 5,56x45 mm NATO, prilagođene potrebama bliske borbe montiranjem "red dot" nišana "Aimpoint CompM4", kao i vertikalnih drški proizvođača "Heckler&Koch". Pored ovih, manji broj pripadnika odabrao je jurišne puške "Arsenal AR M-1" u kalibru 7,62x39 mm i čiji se rad pokazao veoma pouzdanim u ruralnim uslovima, a koje su za potrebe ovog zadatka bile opremljene i potcevnim bacačem granata 40 mm. Sekundarno naoružanje pripadnika činili su poluautomatski pištolji "CZ-99" nacionalnog proizvođača "Zastava oružje", kao i "HK-USP SD", oba modela u 9x19 mm Parabellum.

Nakon sistematske pretrage terena, pripadnici 72. izviđačko-diverzantskog bataljona locirali su položaje terorista, a potom isplanirali plan akcije koji je podrazumevao opkoljavanje položaja terorista radi sprečavanje eventualnog bekstva, odnosno potpunog uništenja grupe. U kraćoj razmeni vatre, većina terorista je neutralizovana, dok se manji broj predao vojnicima. Uspešno obavljanje zadatka čestitao je načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba, brigadni general Slavoljub Janićijević.

Dana 8. oktobra pripadnici Bataljona za protivteroristička dejstva "Sokolovi" Specijalne brigade uspešno su izveli vežbu rešavanja talačke situacije u otetom vazduhoplovu na aerodromu "Batajnica".

Taktička supozicija ove vežbe odnosila se na zauzimanje putničkog aviona "JAK-40", sovjetske proizvodnje, od strane manje terorističke grupe koja je istom prilikom uzela članove posade kao taoce. Operativnim radom na terenu je utvrđeno da su teroristi naoružani lakim pešadijskim naoružanjem i opremljeni eksplozivom. Organizovani krizni štab doneo je odluku da angažuje pripadnike Bataljona za protivterorističak dejstva radi rešavanja krizne situacije. Dolaskom na mesto situacije, snajperski parovi "Sokolova" zauzeli su položaje u rejonu oko otetog vazduhoplova, radi osmatranja i prikupljanja informacija, odnosno pokrivanja interventnih grupa i eventualne netralizacije terorista, ukoliko bude moguće.


Prilaz vazduhoplovu iz pravca koji je procenjen kao najpovoljniji. Foto: MC Odbrana

Nakon nekoliko pokušaja uspostavljanja komunikacije i pregovora sa naoružanim teroristima koji nisu dali rezultate, po obavljanju kratkog brifinga, doneta je odluka o aktiviranju interventnih grupa. Interventne grupe iskoristile su cisterne sa gorivom za prikrivanje prilaza zadnjem delu otetog vazduhoplova. Raspoređivanjem pripadnika ispod i sa strane aviona, prinete su merdevine, minirana vrata, a uz pomoć stiropornog rama sa manjom količinom eksploziva razbijeni su prozori. Odmah zatim, koristeći faktor iznenađenja i dezorijentisanosti članova terorističke grupe, izveden je munjevit upad specijalaca, a teroristi ubrzo potom savladani. Crveni dim ispred aviona signalizirao je da su svi članovi terorističke grupe uspešno savladani, a taoci oslobođeni i potom okupljeni na obližnjem trijažnom mestu radi provere njihovog identiteta. Istovremeno, protivdiverziona ekipa izvršila je pregled vazduhoplova i tom prilikom pronašla eksploziv, koji je bezbedno izmešten iz vazduhoplova i osiguran. Za potrebe intervencije "Sokolovi" su nosili dvodelne maskirne uniforme "M-93" nacionalnog proizvođača "Mile Dragić". Isti proizvođač potpisuje i proizvode kojima se ostvarivala balistička zaštita pripadnika: balističke šlemove "M-05 S" u MICH dizajnu, kao i balističke prsluke u crnoj boji. Pomenuti proizvodi obezbeđuju nivo balističke zaštite IIIA prema različitim NIJ standardima. Primarno naoružanje pripadnika činile su jurišne puške "HK G36 C" u 5,56x45 mm NATO, opremljene "red dot" nišanima "Aimpoint CompM4", vertikalnim ručicama i taktičkim lampama. Za sekundarno odabrani su odlični austrijski pištolji "Glock-17 Gen4" u 9x19 mm Parabellum, kao i modeli "CZ-99" u istom kalibru, a nacionalnog proizvođača "Zastava oružje".

Izvođenju akcije na aerodromu prisustvovali su načelnik Generalštaba Diković, komandant ViPVO, general-major Ranko Živak i načelnih Uprave Vojne policije, brigadni general Dejan Janković.

Na jugu Republike Srbije, dana 9. oktobra, Služba traganja i spasavanja-STS na aerodromu u Nišu dobila je, u okviru taktičke vežbe, informaciju da je pilot Vojske Srbije iz nepoznatih razloga napustio avion. Pripadnici jedne čete 63. padobranskog bataljona dobili su zadatak da u što kraćem roku određe položaj pilota i organizuju njegov povratak u bazu. Jedna od taktičkih supozicija vežbe odnosila se na pretpostavku da je u užem rejonu pada aviona raspoređena naoružana diverzantsko-teroristička grupa. Izviđanje terena radi prikupljanja informacija i lociranja položaja pilota elitni padobranci su izvršili iz helikoptera "Mi-8" iz sastava 119. mešovite helikopterske eskadrile.


Pripremanje za transport pilota za kojeg se pretpostavlja da ne može samostalno da se kreće. Foto: MC Odbrana

Nakon što je pilot dimnim signalnom označio svoj položaj, helikopter se u neposrednoj blizini spustio, da bi se pripadnici bataljona brzo iskrcali, postavili odbranu perimetra kružnom formacijom i obezbedili izlazak sanitetske ekipe radi zbrinjavanja pilota i njegovog transporta u helikopter. Pilot je stabilizovan i uspešno vraćen u bazu za manje od pola sata od početka zadatka. Elitni padobranci su za potrebe zadatka nosili dvodelne maskirne uniforme "M-10", nacionalnog proizvođača "Jumko", dok su primarno naoružanje činile puške "HK G36 KV" u kalibru 5,56x45 mm NATO. Puške su za potrebe bliske borbe bile prilagođene montiranjem refleksnih nišana "Aimpoint CompM4", kao i vertikalnih drški "H&K". Za sekundarno naoružanje odabrani su pištolji "CZ-99", odnosno "HK USP SD", oba u kalibru 9x19 mm, smeštena u futrole za spušteno nošenje u zelenoj boji, proizvođača "Mile Dragić".

Izvršenje zadatka na terenu pratio je general - major Goran Radovanović, zamenik komandanta Združene operativne komande.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja