Vežbe 2014/2015 Taktičke i taktičko-pokazne vežbe srpskih elitnih jedinica

Združena vežba elitnih srpski i ruskih snaga "Srem 2014"


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vežbe Foto: I. Salinger

U okviru Plana bilateralne vojne saradnje Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije za 2014. godinu tokom prve polovine novembra 2014. godine realizovana je obimna i složena združena vojna vežba na terenu „Srem 2014“.

Višemesečne pripreme za izvođenje vežbe ušle su u finalnu fazu početkom novembra kada je u Srbiju pristigao kontingent ruskih padobranaca, vojne opreme i tehnike, a u periodu od 7. do 13. novembra zajedničke pripreme srpskih i ruskih vojnika bile su organizovane na vojnom aerodromu „Batajnica“ kao i na vojnom poligonu Tehničkog opitnog centra u Nikincima, gde je vežba i realizovana.

Pročitajte još i:
Pripremne faze su veoma bitan segment svake vežbe/ operacije, jer bez obzira na trenutnu obučenost kadra, kad god vreme i uslovi dozvoljavaju treba uvežbati i u što realnijoj simulaciji proveriti doneta rešenja, a posebno izvršiti sinhronizaciju dejstava iz operativnog plana komande i operativnih planova svih jedinica koje učestvuju u operaciji. Za uspešnu realizaciju združene vežbe na terenu „Srem 2014“ pripremna faza bila je od izuzetnog značaja, imajući u vidu da se radilo o vežbi internacionalnog karaktera, kao i da je prilikom realizacije korišćena bojeva municija što je činilo vežbom visokog rizika.

Vežbu je izvelo 197 elitnih vojnika Specijalne brigade Vojske Srbije, 5. bataljona vojne policije i 98. i 204. vazduhoplovne brigade zajedno sa 207 ruskih padobranaca iz sastava 106. gardijske vazdušno - desantne divizije iz Tule. Za planiranje vežbe bio je zadužen general – potpukovnik i komandant Kopnene vojske Aleksandar Živković, dok je za rukovodioca određen brigadni general i komandant Specijalne brigade, Jelesije Radivojević.

Svrha združene vojne vežbe „Srem 2014“ jeste unapređivanje sposobnosti za rešavanje složenih zadataka u okviru izvođenja protivterorističkih dejstava u multinacionalnim operacijama raspoređivanjem snaga za brzo reagovanje na teritoriji imaginarne države, što je u skladu sa sadržinom Povelje Ujedinjenih nacija koju je Republika Srbija ratifikovala.

Scenario vežbe odnosio se na raspoređivanje naoružanih pripadnika terorističke grupe „Osa“ i zauzimanje regije „X“ koja se nalazi u okviru teritorije fiktivne države Alfa. Grupa predstavlja veliku bezbednosnu pretnju po državu Alfa i čitav region, jer je poznato da su u prošlosti pripadnici ove grupe organizovali više terorističkih napada u zemlji i inostranstvu i da održavaju veze sa stranim terorističkim grupama istih namera.

Operativnim radom na terenu maskiranih specijalista snajperizma, kao i bespilotnih letelica tipa „Orbiter“ locirani su položaji terorista i pristupilo se izradi operativnog plana za potpuno uništenje grupe. Vazdušni prostor obezbeđivala su dva lovca „MiG-29“ iz sastava 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije.


Desantiranje vojne opreme i tehnike upotrebom posebnih padobranskih sistema. Foto: vs.rs

Akcija uništenja terorističke grupe otpočela je desantiranjem ruskih padobranaca iz ruskih vojnih transportnih aviona „Iljušin IL-76 MD“ tehnikama „HALO“ koje usled kasnijeg otvaranja padobrana umanjuju izloženost padobranca neprijateljskim snagama na zemlji i skraćuju vreme doskoka. Ruski padobranci opremljeni pouzdanim jurišnim puškama „AK 74 M“ u kalibru 5,45x39 mm, imali su zadatak da po doskoku obezbede prostor predviđen za desantiranje vojne tehnike i srpskih padobranaca, a potom da u koordinaciji sa srpskim snagama otpočnu akciju uništenja terorističke grupe. Ruski oklopni transporteri tipa „BMD-2“ i „BTR D“ desantirani su sa visine od oko 800 metara pomoću posebnih padobranskih sistema sa više kupola, a radi zaštite od posledica udara prilikom prizemljenja, vozila su postavljena na posebne platforme koje se na zemlji vrlo brzo mogu demontirati kako bi vozilo bilo spremno za zemaljsko dejstvo.

Obezbeđivanjem rejona desantiranja ruske kolege omogućile su početak druge faze akcije – desantiranje srpskih padobranaca iz sastava 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade Vojske Srbije iz aviona „An-26“. Za potrebe zadataka, srpski padobranci odabrali su kompaktne SMG (engl. Submachine Gun) „HK UMP“ u kalibru 9 x 19 mm Parabellum, kao i puške „HK G36 KV“ u 5,56x45 mm NATO. Oba modela odlikuju se kompaktnim dimenzijama, relativno malom težinom, dobrom ergonomijom i balansom, te su veoma dobri izbori u ovim slučajevima.


Raspoređivanje "Sokolova". Foto: specijalne-jedinice.com

U koordinaciji sa već raspoređenim snagama, pripadnici Bataljona za protivteroristička dejstva „Sokolovi“ Specijalne brigade pristigli su na mesto intervencije helikopterima „Mi-8“, a spuštanje je izvedeno tehnikom „fast rope“. Pomenuta tehnika prikladna je za spuštanje ljudstva kada je usled aktuelnih okolnosti prizemljenje letelice previše rizično. Primarno naoružanje „Sokolova“ činile su puške „HK G36 C“ u kalibru 5,56 x 45 mm NATO opremljene nišanima „red dot“ tipa „Aimpoint CompM4“, a mogao se primetiti i SMG „HK MP5“ u različitim modelima kalibra 9x19 mm Parabellum. Sekundarno naoružanje činili su poluautomatski pištolji „Glock 17 Gen 4“ u 9x19 mm Parabellum i "HK USP SD" u istom kalibru. Pripadnici bataljona imali su zadatak upada i čišćenja objekta u kojem su prisutni teroristi, a prilikom izvršavanja jedan od pripadnika simulirao je ranjavanje, te je zadatak usložnjen pružanjem prve pomoći ranjeniku, uz obezbeđivanje brzog izvlačenja sa mesta intervencije. Podršku borbenim grupama „Sokolova“ obezbeđivali su raspoređeni strelci opremljeni antimaterijalnim puškama za precizno gađanje „Barrett M-82A1“ u mitraljeskom kalibru 12,7x99 mm NATO (.50 BMG) sa optičkim nišanom „Swarovski 10x42“. Specijalisti za precizno gađanje iz sastava 72. izviđačko–diverzantskog bataljona su uništavali ciljeve na većim daljinama i obezbeđivali podršku grupama za napad. U tu svrhu, naoružanje „grifona“ Specijalne brigade činile su pouzdane puške za precizno gađanje tipa „Sako TRG 22/42“ u kalibrima .308 Winchester, .300 Winchester, kao i .338 Lapua Magnum. Pored pušaka sa manuelnim repetiranjem finskog proizvođača koje su opremljene odličnim nišanom „Schmidt&Bender Police Marksman II“, naoružanje pripadnika 72. IDb činile su i antimaterijalne „bullpup“ puške „Barrett M-95“ u kalibru 12,7x99 mm NATO (.50 BMG), opremljene nišanom „Swarovski 10x42“.


Napadi na položaje terorista izvedeni su sa zemlje i iz vazduha angažovanjem obučenog ljudstva, borbene tehnike i druge opreme. Foto: vs.rs

Poslednja faza akcije predstavljala je združeni napad na glavnu liniju odbrane preostalih članova terorističke grupe. Poštujući svoj moto „s neba na zemlju – u boj“ ruski padobranci su zajedno sa srpskim elitnim vojnicima otpočeli napad na neprijateljske položaje koji su prethodno gađani minobacačima 60 mm, kao i navođenim raketama iz vazduha i sa zemlje. Podršku pešadiji u napredovanju obezbeđivali su ruski transporteri, kao i vozila srpske vojne policije (vozila policijska borbena – VPB) „M 86“ opremljena mitraljezima „M 84“ u kalibru 7,65x54R, a iz vazduha je dejstvovao helikopter „Mi-17“.

Završetkom vežbe, zajedničkim skokovima padobranaca spuštene su zastave Ruske Federacije i Republike Srbije, što je pozdravljeno aplauzom prisutnih. Uspešnoj realizaciji vežbe „Srem 2014“ su prisustvovаli ministаr odbrаne Brаtislаv Gаšić, nаčelnik Generаlštаbа Vojske Srbije generаl Ljubišа Diković, аmbаsаdor Rusije u Beogrаdu Aleksаndаr Čepurin i generаl–pukovnik Vlаdimir Anаtoljevič Šаmаnov, komаndаnt Vаzdušno – desаntnih snаgа Oružаnih snаgа Ruske Federаcije, koji su ovom prilikom pohvalili nivo demonstrirane obučenosti vojnika obeju zemalja, istakli značaj bilateralne vojne saradnje Republike Srbije i Ruske Federacije i izrazili volju da se saradnja ubuduće nastavi i unapredi.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja