Heckler & Koch MP5
  • Godina proizvodnje: 1964.
  • Konstrukcija: Heckler & Koch
FOTO:

 

VIDEO:

Opis

Čuvena serija automata "MP5" na tržištu je prisutna više od pola veka, a razvijena je na osnovu puščanog sistema "G3", početkom šesdesetih godina, u okviru "Projekta 64"[1]. Danas se po licenci proizvodi u preko 30 verzija, a nemački modeli u upotrebi su u velikom broju policijskih i vojnih formacija u svetu.

Odlična balansiranost masa, ergonomska rešenja, kompaktnost dimenzija, pouzdanost u radu i preciznost paljbe čine nemačke automate odličnim izborom za taktičko-borbenu upotrebu u uslovima urbane bliske borbe. Oružje se jednostavno održava i rasklapa, a primarno je namenjeno uništavanju žive sile na distancama do 200 metara.

Cev automata je izrađena od čelika, metodom hladnog kovanja i zavarena je za sanduk. Unutrašnjost je hromirana i ožlebljena udesno, obezbeđujući korak uvijanja u razmeri 1:254 mm (1:10 inča).

Za razliku od mnogih sličnih sistema, ovaj automat puca iz pozicije zabravljenog zatvarača, što uvećava i preciznost, odnosno kontrolu paljbe. Princip bravljenja pomoću valjka (tzv. roller-lock sistem) drži zatvarač zabravljenim sve dok zrno ne napusti cev automata.

Mehanički nišani su fiksni i diopterskog tipa, usled čega radnja nišanjenja odgovara prirodi ljudskog oka. Prednji je kružnog, zadnji cilindričnog oblika i može se podešavati na četiri distance, 25, 50, 75 i 100 metara preko kružnih otvora različitih veličina[2] na cilindru.

Otvor za izbacivanje čaura ostavljen je sa desne strane sanduka, a hranjenje dolazi iz dvorednog, zakrivljenog (u upotrebi su i pravi okviri koji umanjuju mogućnost glavljenja) i odvojivog okvira kapaciteta 15/30 metaka. Poluga za otpuštanje okvira postavljena je odmah iza njega, sa zadnje strane usadnika.

Tehničko-taktičke karakteristike (MP5 A3):
Dužina oružja: Dužina cevi: Teor. brzina paljbe: Masa bez okvira:
690/550 mm sa uvuč. kund. 225 mm 800 met/min 3,1 kg
Režim rada sistema "HK MP5" bira se promenom položaja regulatora paljbe koji je primarno postavljen na levoj strani, iznad ergonomskog rukohvata, a na zahtev kupca može se postaviti sa obe strane. Poluga regulatora je odlično profilisana i lako dostupna, te joj strelac može pristupiti bez sklanjanja šake sa rukohvata. Svi modeli serije "MP5", predviđeni za službenu upotrebu, dozvoljavaju ukočeni režim, zatim poluautomatsku i automatsku paljbu, a zavisno od modela[3], mogući su i kratki rafali od 3 metka. Režimi su označeni ili slovima ("S" označava ukočen režim, "E" jedinačnu paljbu, "F" rafalnu paljbu) , ili piktogramima u boji (simboli bele boje označavaju ukočen režim, dok oni crvene ostale režime rada). Ručica za zapinjanje zatvarača smeštena je sa leve strane sanduka, kod obloge cevi. U standardnom setu obloga cevi je izrađena od kvalitetnog polimera, odlično je ergonomski oblikovana, te obezbeđuje udoban hvat strelcu. Na zahtev kupca, proizvođač može isporučiti i obloge sa nosačima "Picatinny" šina, postavljenih po principu 3-6-9. Takođe, metod pričvršćivanja obloge za oružje dozvoljava i njeno jednostavno skidanje i zamenu, shodno afinitetima korisnika.

Kod modela "HK MP5 A2" i "HK MP5 A4" kundak je fiksan i izrađen od kvalitetnog polimera. Modeli "HK MP5 A3", odnosno "HK MP5 A5" imaju teleskopski kundak, koji se može podesiti na tri dužine.

Pored pomenutih, na tržištu su prisutne i verzije sa integrisanim prigušivačem pucnja "HK MP5 SD3" i novija "SD6", kao i skraćene verzije "HK MP5 K", koje su usled izražene kompaktnosti pogodne i za prikriveno nošenje, stoga mogu imati primenu i prilikom obavljanja zadataka i poslova bliske zaštite određenih lica.

[1] Rad na projektu je počeo tokom 1964. godine, te otuda i naziv.
[2] Najmanji otvor predviđen je za distance do 25 metara, najveći za distance do 100 metara.
[3] Na primer, noviji modeli "A5" dozvoljavaju i kratke rafale od 3 metka.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

Ocenite tekst:
© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja