Heckler & Koch UMP
  • Godina proizvodnje: krajem devedesetih (predstavljen 1999. godine)
  • Konstrukcija: Heckler & Koch
FOTO:

 

VIDEO:

Preuzeto sa kanala Iraqveteran8888

Opis

Od pojave na tržištu do danas, čini se da nemački sistem "HK MP5" još uvek nema dovoljno kvalifikovanog konkurenta koji bi ga, eventualno, nadmašio u taktičko-borbenim performansama. Tokom decenija više proizvođača nudilo je "nova" rešenja, ali izgleda da serija "MP5" još uvek ostaje neprikosnovena u kategoriji automata. Kao moguću alternativu i sam "Heckler & Koch" je krajem devedesetih ponudio sistem "UMP".

Sistem HK UMP (Universal Machine Pistol) promovisan je kao potencijalna zamena legendarnoj seriji "MP5", koja je na tržištu prisutna pola veka. Sistem "HK UMP", vizuelno i konstrukcijski sličan seriji "MP5", prvenstveno je namenjen službenim licima policijskih i vojnih formacija. Dobrih karakteristika, jednostavnije konstrukcije i osetno jeftiniji, čini se kao dobar izbor, posebno za formacije koje ne raspolažu značajnijim finansijskim sredstvima.

Automat "HK UMP" funkcioniše po principu slobodnog zatvarača koji dejstvuje iz prednjeg (zatvorenog) položaja. Na tržištu je prisutan u tri osnovna pištoljska kalibra 9x19 mm Para, .45 ACP i .40 S&W. Kao i serija "MP5", prvenstveno je namenjen za blisku borbu u urbanim uslovima, a odlikuje se dobrim ergonomskim rešenjima i balansiranošću masa, preciznošću paljbe[1] i pouzdanim radom.

Radi uvećanja trajnosti oružja i smanjenja ukupne mase, ram i većina spoljašnjih delova izrađeni su od kvalitetne polimerske plastike, ojačane staklenim vlaknima, dok su samo oni najvažniji delovi izrađeni od čelika. Čelična cev je izrađena hladnim kovanjem, ožljebljena udesno, hromirana i opremljena navojem za montiranje prigušivača pucnja.

Oružje se jednostavno rasklapa i lako održava.

Polimerski kundak se može preklapati udesno i u preklopljenom položaju ne ometa rukovanje oružjem.

Iznad ergonomskog rukohvata smeštene su obostrane osnovne komande, pa je oružje dobro prilagođeno i levorukim strelcima. Selektor paljbe dozvoljava ukočen režim, jedinačnu i automatsku paljbu, a režimi su označeni uobičajenim obojenim piktogramima.

Tehničko-taktičke karakteristike:
Dužina oružja: Dužina cevi: Teor. brzina paljbe: Masa bez okvira:
695/455 mm sa prekl. kund. 200 mm 600 met/min 2,35 kg
Branik obarača je dovoljno prostran da ne ometa rukovanje prilikom nošenja rukavica, dok je okidanje lagano i ujednačeno. Nakon ispaljivanja poslednjeg metka iz okvira, zatvarač ostaje u zadnjem (otvorenom) položaju.

Otvor za izbacivanje čaura smešten je sa desne strane sanduka, četvrtastog oblika i oivičen metalnim deflektorom o koji se čaure odbijaju u stranu, bez opasnosti po lice strelca. Nije opremljen zaštitnim poklopcem, već ga zatvara sklop zatvarača kada je u prednjem položaju.

Standardni okviri su izrađeni od kvalitetnih kompozitnih materijala, sa obostranim providnim linijama kroz koje se može videti broj preostalih metaka. Automati HK UMP koriste okvire od 25 metaka u kalibru .45 ACP i 30 u kalibru 9x19 mm Parabellum i .40 S&W. Poluga za otpuštanje okvira postavljena je sa zadnje strane usadnika i strelac joj može pristupiti ne pomerajući šaku sa rukohvata.

Ručica za zapinjanje zatvarača postavljena je sa prednje, leve strane sanduka kod obloge cevi.

Proizvođač nudi i modele za civilnu upotrebu, pod oznakom "HK USC", koja dozvoljavaju poluautomatsku paljbu i ukočen režim, dok je kapacitet okvira proizvođač ograničio na 10 metaka. Kundak kod ovih modela je fiksan, a modeli namenjeni za američko tržište imaju i dužu cev[2] u odnosu na modele predviđene za službenu upotrebu.

[1] Usled hoda slobodnog, četvorougaonog i masivnog zatvarača oružje je nestabilnije pri paljbi u poređenju sa sistemom "HK MP5".
[2] Radi ispunjavanja federalnih zakonskih normi o dužini cevi kod civilnih verzija oružanih sistema.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

Ocenite tekst:
© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja