Heckler & Koch G36
  • Godina proizvodnje: 1997.
  • Konstrukcija: Heckler & Koch
FOTO:

 

VIDEO:

Preuzeto sa kanala Iraqveteran8888

Opis

Serija pušaka "G 36" konstruisana je za potrebe nemačkih oružanih snaga i predstavljena tokom devedesetih godina. Evolucijom oružanih sukoba, nemačko vojno i državno rukovodstvo uviđa potrebu za modernizacijom pešadijskog naoružanja nacionalnih snaga. Stoga su pred konstruktore poznatog proizvođača "Heckler&Koch" postavljeni zahtevi da novi sistem jurišne puške bude u skladu sa NATO standardima, pouzdanog rada u svim terensko-klimatskim uslovima, modernog dizajna, prilagođen i levorukim strelcima i naravno, prihvatljive cene. Tokom perioda razvijanja prototipa, nemački konstruktori ponudili su modernizovane sisteme, "G11" i "G41" koji ipak nisu zadovoljili standarde nemačkog Bundesvera[1] Uspeh je postignut originalnim projektom naziva "G 36".

Jurišne puške "Heckler&Koch G36" odlikuju se odličnom izbalansiranošću masa, ergonomijom, kompaktnim dimenzijama, pouzdanim radom i u velikoj meri su prilagođene i levorukim strelcima. Vizuelno posmatrano, sistem je veoma originalnog i futurističkog dizajna, u najvećoj meri izrađen od kvalitetnih kompozitnih materijala[2], što je postala ustaljena praksa vrhunskih proizvođača. Sistem "HK G36." funkcioniše po principu pozajmice barutnih gasova sa rotirajućim zatvaračem kao sistemom bravljenja. Gasni klip je kratkog hoda, čime je omogućeno da barutni gasovi ne deluju na čelo zatvarača, što se pozitivno odražava na pouzdanost rada oružja, posebno u uslovima velike zaprljanosti, odnosno na radni vek upotrebe.

Čelična cev je izrađena hladnim kovanjem, a unutrašnjost je hromirana i sadrži šest žlebova zakrivljenih udesno, sa korakom uvijanja koji omogućava punu rotaciju zrna na svakih 178 mm. Usta cevi opremljena su razbijačem plamena na kojem se primećuje detaljna završna obrada proreza. Radi optimizacije rada oružja, posebno pri ekstremnim temperaturama, na oblozi cevi vidljivi su redni otvori, postavljeni sa obe strane oružja.

Sanduk puške izrađen je od kvalitetne polimerske plastike, prožete staklenim i karbonskim vlaknima i sa čeličnim ojačanjima. Duž gornje strane postavljena je izdignuta platforma sa standardnim "Picatinny" šinama[3], na koje se mogu montirati različite vrste taktičke opreme. Na istoj platformi postavljeni su i preklopivi mehanički nišani. Poluga za zapinjanje zatvarača smeštena je na gornjoj strani sanduka, a na njenom kraju se nalazi mobilna ručica koja se može zakrenuti i u levu i u desnu stranu, što olakšava taktičko-borbenu upotrebu i levorukim strelcima. Nakon repetiranja oružja, sistem automatski prebacuje regulator paljbe u zakočeni položaj.

Tehničko-taktičke karakteristike (Commando):
Dužina oružja: Dužina cevi: Kapacitet okvira: Teorij. brzina gađanja: Masa bez okvira:
716 mm/500 mm (prekl. kund) 228 mm (karabin) 30 metaka 750 met/min 2,98 kg
Otvor za izbacivanje čaura postavljen je sa desne strane oružja, nema poklopac, nego ga zatvara sama konstukcija zatvarača kada je u prednjem položaju. Sa zadnje strane otvora postavljen je deflektor koji štite lice strelca od pogotka vrele čaure prilikom paljbe. Usadnik okvira kompatibilan je sa providnim[4] zakrivljenim okvirima kapaciteta 30 metaka kalibra 5,56 mm, koje proizvođač "Heckler&Koch" izrađuje od kompozitnih materijala. Okviri su opremljeni bravicama pomoću kojih se može jednostavno realizovati spajanje/odvajanje okvira bez dodatnog alata. Zanimljivo je primetiti da pomenuti okviri nisu usklađeni sa NATO STANAG. Poluga za otpuštanje okvira postavljena je odmah iza usadnika, a ispred branika obarača. Strelac joj može pristupiti prstom kojim povlači obarač, bez potrebe da šaku sklanja sa rukohvata oružja.

Ergonomski rukohvat izrađuje nemački proizvođač, a odmah iznad i sa obe strane oružja postavljen je regulator rada, čime je oružje dodatno prilagođeno levorukim strelcima. Poluga regulatora je odlično profilisana, lako dostupna i dozvoljava tri režima: ukočen, jedinačnu ili poluautomatsku paljbu i automatsku. Režimi rada predstavljeni su slovima ili piktogramima bele (ukočen režim) i crvene boje. Kundak oružja je u potpunosti izrađen od kompozitnih materijala i takođe ga potpisuje proizvođač "Heckler&Koch". Kupcima se nude teleskopski[5] i/ili preklopivi kundaci sa ili bez ergonomskih obrazina koje su podesive po visini.

Verzija sistema "HK G36" koju je usvojila nemačka vojska opremljena je dualnim optičkim nišanom "ZF 3x4°", koji kombinuje optički nišan sa uvećanjem do 3 puta, i refleksni neuveličavajući "red dot" nišan. Projektovanje crvene tačke ostvaruje se uz pomoć dnevne svetlosti ili baterije u uslovima smanjene vidljivosti. Sistemi "HK G36" veoma su cenjeni među korisnicima u svetu, a upotrebljavaju ih jedinice za specijalne namene francuske policije i vojske, poljski specijalci, a u regionu puške su u različitim modelima na zaduženju u Posebnoj jedinici policije i Specijalnoj antiterorističkoj jedinici Crne Gore, Antiterorističkoj jedinici Lučko R. Hrvatske i drugim. U naoružanje Vojske Srbije[6] sistemi "G36" uvedeni su tokom 2009. godine, a kontingentom pušaka "HK G36 Commando" raspolaže Bataljon za protivteroristička dejstva "Sokolovi", dok pripadnici 63. padobranskog bataljona upotrebljavaju modele "HK G36 KV".

[1] Naziv za nemačke oružane snage.
[2] Upotrebom kompozitnih materijala smanjuju se ukupna masa oružja i cena proizvodnje, a uvećava se period upotrebe.
[3] Nosači šina postavljeni su i na oblozi cevi po principu 3-6-9.
[4] Strelac u svakom momentu može pogledom proveriti koliko je metaka preostalo u okviru.
[5] Sa tri ili četiri pozicije, zavisno od željenog modela.
[6] Specijalna brigada Vojske Srbije raspolaže modelima ove serije.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

Ocenite tekst:
© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja