Zastava M 70
  • Godina proizvodnje: 1964.
  • Konstrukcija: Zastava oružje, Kragujevac
FOTO:

 

VIDEO:

Preuzeto sa kanala MarstarCanada

Preuzeto sa kanala 762X39KALASHNIKOV

Opis

Slavna serija automatskih pušaka nacionalnog proizvođača "Zastava oružje" iz Kragujevca konstruisana je po uzoru na čuveni sovjetski sistem "AK-47".

Jurišne puške serije "Zastava M 70" odlikuju se dobrim ergonomskim rešenjima i dobro su izbalansirane. Tokom višedecenijskog iskustva i upotrebe na terenu u svim klimatsko-terenskim uslovima, puške su izgradile reputaciju robusnih i pouzdanih sistema.

Sistemi "M 70" funkcionišu po principu pozajmice barutnih gasova, sa sistemom bravljenja pomoću rotirajućeg zatvarača, koji je konstruisan tako da sprečava okidanje pre potpunog zabravljivanja. Tromblonski nišan je sastavni deo gasne komore[1], a proizvođač u okviru standardnog kompleta isporučuje i nastavak potreban za ispaljivanje tromblonske mine. Celokupna serija puščanih sistema "M 70" predviđena je za kalibar 7,62x39 mm. Takođe, zajedničko za sve sisteme je i to što je obloga cevi izrađena od drveta, što se danas smatra kao zastarelo rešenje. Proizvođač je seriju izradio u više modela, različitih namena, a najviše uspeha ostvarili su modeli "Zastava M70 AB1" sa fiksnim drvenim kundakom[2], odnosno "Zastava M70 AB2" sa preklapajućim kundakom. Cev svih sistema serije izrađena je od kvalitetnog čelika, metodom hladnog kovanja. Unutrašnjost je hromirana i ožljebljena udesno 4 puta, sa korakom uvijanja od 240 mm. Radi uvećavanja kontrole paljbe i preciznosti, cevi pušaka su opremljene kompenzatorom odskočnog ugla. Iza drvene obloge, sa desne strane sanduka smešteni su otvor za izbacivanje čaura i ručica za zapinjanje zatvarača koja je sastavni deo zatvaračkog bloka, te prati njegovu kretnju prilikom paljbe.

Puška prima zakrivljene kutijaste okvire kapaciteta 30 metaka, a moguće je utvrđivanje i doboša od 75 metaka. Poluga za otpuštanje okvira postavljena je kao kod modela "Kalašnjikova", odmah iza usadnika.

Tehničko-taktičke karakteristike (M 70 AB2):
Masa bez okvira: Dužina oružja: Dužina cevi: Kapacitet okvira: Teorij. brzina gađanja:
3,6 kg 915/670 mm (prekl. kund) 415 mm 30 metaka 620 met/min
Odmah izad usadnika postavljeni su branik obarača, zakrivljeni obarač i ergonomski rukohvat. Rešenje regulatora paljbe je identično svim sistemima serije "Zastava M 70", a realizovano po uzoru na sistem "Kalašnjikov": poluga regulatora dozvoljava tri režima rada. U najvišem položaju, označenim slovom "U", mehanizam okidanja je blokiran. Srednji položaj je označen slovom "R" i dozvoljava rafalni režim, dok donji, označen slovom "J", omogućava jedinačnu, tj. poluautomatsku paljbu. Sa gornje strane sanduka puške smešten je fiksni zadnji mehanički nišan, dok je prednji postavljen na prednjem delu cevi i takođe je fiksan. Proizvođač u okviru standardnog kompleta isporučuje nišane koji su opremljeni tricijumskim cevčicama, čime je olakšano nišanjenje u uslovima smanjene vidljivosti. Shodno terenskim potrebama na pušku se može montirati i potcevni bacač granata 40 mm, u modelu "Zastava BGP 40 mm M70".

Sistemi "M 70" nаmenjeni su zа uništаvаnje žive sile na distancama do 400 metara. Ispaljivanjem tromblonskih mina mogu se uspešno uništаvаti lаko oklopljenа i drugа borbenа vozilа, bunkeri, utvrđene zgrаde, zаdimljаvаti i osvetljаvаti mesto sukoba. Efikasno dejstvo nа niskoleteće, lаko oklopljene helikoptere, bespilotne letelice i pаdobrаnce je do 500 metаrа.

Efikasna dejstva pri gađanju tromblonskom minom:
TKM TTM TDM TOM
do 150 m do 240 m do 240 m pod uglom od 45 stepeni
TKM-tromblonska kumulativna mina. TTM-tromblonska trenutna mina.
TDM-tromblonska dimna mina. TOM-tromblonska osvetljavajuća mina.

U okviru serije "M-70" proizvođač "Zastava oružje" nudi modele: "M 70 B1", "M 70 B3", "M 70 B1", "M 70 AB2", "M 70 AB3". Kod ovih modelа rаzlike su u: nаčinu spаjаnjа cevi sа sаndukom, u nаčinu zаdržаvаnjа zаtvаrаčа u zаdnjem položаju, u konstrukciji mehаnizmа zа okidаnje, u mogućnosti montirаnjа prigušivаčа pucnjа, kao i u tome dа li su usta cevi opremljena zаštitnikom ili kompenzatorom odskočnog ugla.

[1] Podizanjem tromblonskog nišana gasna komora se zatvara, tako da svi gasovi izlaze kroz cev.
[2] Izrađenim od kvalitetne bukovine.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

Ocenite tekst:
© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja