Mitraljez "Zastava M84"
  • Proizvodnja: osamdesetih godina
  • Konstrukcija: Zastava oružje, Kragujevac
FOTO:

 

VIDEO:

Preuzeto sa kanala MarstarCanada's channel

Opis

Upotreba mitraljeza u kalibrima različitih karakteristika ne jenjava još od Drugog svetskog rata. Velika vatrena moć ovih sistema omogućava značajnu podršku, a mogućnost montiranja na vozila, plovila i letelice, čine ova oružja pogodnim za izvršavanje različitih zadataka.

Mitraljez Zastava M84 konstruisan je po uzoru na ruski "PKM" kalibra 7,62x54R. Funkcioniše po principu pozajmice barutnih gasova sa rotirajućim zatvaračem kao sistemom bravljenja. Sistem pozajmice barutnih gasova smešten je sa donje strane cevi, kako bi se omogućila njena brza i jednostavna zamena, ukoliko je potrebno. Bravljenje se odvija rotiranjem zatvarača pomoću dva velika brega, a kao što je slučaj kod mnogih mitraljeskih sistema, i srpski "M84" puca iz otvorenog položaja zatvarača, što se pozitivno odražava na otpuštanje toplote prilikom rada, odnosno sprečava samoopaljenje metka.

Upotrebom na terenu mitraljez "Zastava M84" dokazao je preciznost paljbe uz blag trzaj, dugotrajnost, dok je pouzdan rad u svim uslovima obezbeđen i sistemom regulacije protoka gasova koji je podesiv na tri položaja.

Cev je izrađena metodom hladnog kovanja, a unutrašnjost je hromirana i ožljebljena sa 4 žleba, savijenih udesno. Korak uvijanja iznosi 240 milimetara. Na samu cev postavljena je drška za nošenje mitraljeza, dok razbijač plamena sa dubokim radijalnim prorezima na ustima cevi pomaže maskire položaja strelca. Takođe, konstrukcija dozvoljava i montiranje prigušivača pucnja.

Mitraljez "Zastava M84" se može isporučiti sa ili bez tronožnog postolja koje se može podešavati shodno dimenzijama zaklona strelca, odnosno zemljanim uslovima. Takođe se može koristiti i u konfiguraciji sa preklapajućim dvonošcem, tj. bipodom. Dvonožac je podesiv po visini, a svaka nožica sa donje strane opremljena je platformama, radi bolje stabilizacije na podlogu.

Režim rada sistema je automatski.

Najefikasniji rezultati prilikom borbene upotrebe postižu se iznenadnim dejstvom do 600 metara. Efikasni domet pri gađanju žive sile je do 1000 m, a sasređenom paljbom[1] i do 1500 metara.

Sistem se može isporučiti u konfiguraciji sa pasivnim nišanom 5x80[2], namenjenim za dejstvovanje do 500 metara, optičkim nišanom "M80", proizvođača "Zastava oružje" sa uvećanjem 3X, odnosno noćnim nišanom.

Zа potrebe gađanja, a imajući u vidu potrebe intervencije, odnosno obuke, mogu se upotrebljаvаti bojevi meci sа običnim (čelično jezgro), teškim (olovno jezgro) obeležаvаjućim, probojno-zаpаljivim i probojno-zаpаljivo-obeležаvаjućim zrnom.

Tehničko-taktičke karakteristike:
Dužina oružja: Dužina cevi: Teor. brzina paljbe: Masa:
1175 mm 603 mm 700-800 met/min 13,3 kg
Otvor za izbacivanje čaura nalazi se sa leve strane sanduka, dok je ručica za zapinjanje zatvarača smeštena sa desne, iznad rukohvata.

Hranjenje oružja realizuje se preko redenika, sa uvodnikom smeštenim sa desne strane sanduka, koji se može smestiti i u kutiju kapaciteta 100 ili 250 metaka. Kutija sa municijom montira se na utvrđivač postavljen sa donje strane sanduka.

Kundak je fiksni i izrađen od punog drveta, a sa donje strane nalazi se i sklopivi oslonac za rame koji strelcu olakšava kontrolu paljbe. Osnovni delovi mitraljeza Zastava M84 su:

cev, sаnduk sа rukohvаtom, poklopаc sаndukа sа uvodnikom redenika, mehanički nišani, gаsna komora sа regulаtorom gаsovа, gаsni cilindаr, povrаtni mehаnizаm, nosаč zаtvаrаčа sа klipom, zаtvаrаč, mehаnizаm zа okidаnje, kundаk i nožice.

[1] Istovremene paljbe više strelaca u istom pravcu, odnosno usmerene u iste mete.
[2] Pasivni nišan je vrsta opto-elektronskog uređaja za osmatranje, nišanjenje i gađanje u uslovima smanjene vidljivosti, odnosno noćnim uslovima.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

Ocenite tekst:
Naslovi iz rubrike:

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja