Beretta Px4 Storm
  • Godina proizvodnje: 2004.
  • Konstrukcija: Beretta
FOTO:

 

VIDEO:

Preuzeto sa kanala BerettaCommunity

Opis

Sistem poluautomatskog pištolja, usklađen sa NATO standardima i prvenstveno službenoj upotrebi pri vojnim i policijskim formacijama. Odlikuje se modernim dizajnom, dobrim ergonomskim rešenjima i veoma izraženom modularnošću. Na tržištu se nudi u četiri operativne konfiguracije[1], te otuda i oznaka "Px4".

Ram sistema, izuzetno atraktivnog dizajna, izrađen je od visokokvalitetnog polimera, ojačanog fiberglasom. Spoljašnja strana je obrađena finim peskarenjem. Upotrebom kompozitnih materijala umanjena je masa oružja, dok je obezbeđena otpornost na ekstremne klimatsko-terenske uslove. Treba istaći i da celokupna konstrukcija sistema obiluje blagim linijama i uglovima, čime je umanjena mogućnost kačenja za odeću ili opremu, odnosno glavljenja prilikom utvrđivanja u holster, odnosno prilikom potezanja.

Pištoljski sistem "Beretta Px4 Storm" funkcioniše po principu kratkog trzaja cevi, dok je bravljenje metka geometrijskog tipa sa osnom rotacijom cevi. Namenjen je uništavanju žive sile u bliskoj borbi na daljinama do 50 metara. Oružje okida spoljašnjim udaračem, dok mehanizam okidanja zavisi od operativne konfiguracije: CA (eng. Constant Action) za tip C, DAO (eng. Double Action Only) za tip D, odnosno DA/SA za tipove F i G. Okidanje kod konfiguracije C predstavlja u stvari vrstu DAO okidanja. Sila okidanja je konstantna u svakoj konfiguraciji. Zanimljivo je da je sistem okidanja zasebna celina u konstrukciji, te se jednostavno može odvojiti od ostatka mehanizma.

Imajući u vidu da je sistem namenjen prvenstveno službenoj upotrebi, opremljen je pouzdanim sigurnosnim mehanizmima. Sve konfiguracije pištoljskog sistema opremljene su kočnicom udarne igle, koja se podiže tek kada je obarač povučen do kraja, a spušta se svaki put kada strelac pusti obarač u prednji položaj. Pored toga, sistem je opremljen obostrano postavljenom mehaničkom kočnicom, koja je pozicionirana na zadnjoj strani navlake, umesto tradicionalnog mesta na ramu pištolja, iznad rukohvata. U gornjem položaju poluge otkrivaju indikator metka u cevi označen tačkom jarko crvene boje.

Velika pažnja posvećena je dizajniranju rukohvata koji je sa prednje i zadnje strane opremljen gumenim ergonomskim ulošcima, što olakšava rukovanje u uslovima velike vlažnosti, ili mokrim rukama. Dodatno, modularnost (opciona podešavanja i prilagođavanja potrebama strelca) ostvarena je kroz mogućnost zamene ergonomskih dodataka na rukohvatu, čime se podešava njegova širina. Dodaci se isporučuju u tri veličine: mali , standardni i veliki. Sistem je, usled kompaktnih dimenzija i karakteristika rama, pogodan i za potrebe prikrivenog nošenja. Zadnji deo rama je blago izvijen, čime je uvećana udobnost i sigurnost hvata strelca, odnosno obezbeđena zaštita šake od donjih ivica navlake prilikom paljbe. Poluga ustavljača navlake postavljena je sa leve strane rama i odlično je profilisana. Na delu rama ispred obarača obostrano su postavljene poluge utvrđivača navlake, čije konstrukciono rešenje podseća na austrijski sistem "Glock". Istovremenim pritiskanjem na dole obe poluge navlaka se jednostavno izvlači sa rama, a ovim rešenjem je onemogućeno skidanje navlake jednom rukom. Na donjem delu rama, ispod cevi pištolja, integrisana je standardna "Picatinny" šina, koja omogućava montiranje taktičkih dodataka.

Taster za otpuštanje okvira primarno je postavljen sa leve strane, na mestu gde se branik obarača spaja sa rukohvatom, a može se bez alata premestiti i na desnu. Branik obarača je kružnog oblika. Okviri su dvoredni, a kapacitet varira zavisno od kalibra: 17 metaka u kalibru 9x19 mm Parabellum, 14 metaka u kalibru .40 S&W i 9-10 metaka u kalibru .45 Auto.

Tehničko-taktičke karakteristike (tip C, 9x19 mm Parabellum):
Dužina oružja: Visina oružja: Širina oružja: Masa bez okvira:
195 mm 140 mm 36 mm 785 g
Čelična navlaka odlično naleže na ram i dizajnirana je bez oštrih ivica, što olakšava njeno izvlačenje ili vraćanje u futrolu. Celom dužinom je zasečena sa obe strane. Na prednjoj i zadnjoj strani, nalaze se obostrani, poprečni zarezi koji osiguravaju hvat navlake prilikom repetiranja ili bezbednosne provere. Otvor za izbacivanje čaura ostavljen je sa desne strane i optimalne je veličine. Sa gornje strane postavljeni su borbeni mehanički nišani, četvrtastog oblika, sa ucrtanim tačkama po sistemu 1-2[2], koje olakšavaju nišanjenje u uslovima smanjene vidljivosti. Masa navlake je približna masi rukohvata, tj. osa cevi se približava teorijskoj osi šake na rukohvatu, a sam balans je na sredini, kod obarača. Ovo omogućava brzo dovođenje oružja u nišansku liniju pri borbenom gađanju.

[1] Tipovi C, D, F, G.
[2] Jedna tačka na prednjem, dve na zadnjem nišanu.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

Ocenite tekst:
© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja