Puške za precizno gađanje Sako TRG
  • Godina proizvodnje: 1989.
  • Konstrukcija: Sako
FOTO:

 

VIDEO:

Preuzeto sa kanala Iraqveteran8888

Opis

Bogato iskustvo i veštine konstruktora finske kompanije "Sako" stekli su se u veoma pouzdanim sistemima pušaka za precizno gađanje "Sako TRG", koji su danas u upotrebi u mnogim vojnim i policijskim formacijama za specijalne namene. Tokom više od dvadeset godina na tržištu i u upotrebi, ovi sistemi se smatraju među najkvalitetnijim na svetu.

Godine 1989. kompanija "Sako" predstavila je sistem "Sako TRG 21" u kalibru .308 Winchester (7,62x51 mm NATO), konstruisan po uzoru na finske UIT sisteme namenjene sportskim takmičenjima u streljaštvu. Ubrzo potom, predstavljen je i model "Sako TRG 41" predviđen za kalibre .338 Lapua Magnum i .300 Winchester. Nepunih godinu dana kasnije, nakon izmena i unapređivanja konstrukcijskih rešenja na postojećim modelima, finska kompanija na tržište izlazi sa modelima "Sako TRG 22" u kalibru .308 Winchester i "Sako TRG 42" u moćnijim kalibrima .300 Winchester i .338 Lapua Magnum.

Puščani sistemi za precizno gađanje "Sako TRG" funkcionišu po principu manuelnog repetiranja (eng. bolt-action system), sa obrtno-čepnim zatvaračem kao sistemom bravljenja. Bravljenje se odvija rotiranjem prednjeg dela zatvarača sa tri ispusta postavljena pod uglom od 120 stepeni, pa je za odbravljenje potrebno okrenuti ručicu zatvarača za 60 stepeni, što u praksi omogućava brz i pouzdan mehanizam sa kratkim vertikalnim hodom ručice.

Kundak je u standardnoj verziji sistema "TRG" fiksni, a na zahtev kupca isporučuje se i verzija sa preklapajućim kundakom. Ergonomski je prilagođen levorukim i desnorukim strelcima. Podesiv je po dužini, visini i uglu, dok je ergonomska obrazina podesiva po visini i širini. Na zadnjem delu postavljen je odlično profilisani gumeni amortizer trzaja, dok je prednji deo spušten kako ne bi ometao pokret repetiranja. Ergonomski pištoljski rukohvat je optimalne širine i omogućava prijatan i siguran hvat.

Ogroman trud konstruktora uložen je u usavršavanje sistema okidanja koji strelac u velikoj meri možee prilagođavati sopstvenim potrebama. Blago zakrivljeni, široki obarač podesiv je po dužini, a moguće je podešavati i nagib u odnosu na vertikalnu osu, zatim, podesiva je i dužina hoda obarača, kao i potrebna sila okidanja. Okidanje je dvostepeno, lagano, glatko i brzo, čemu doprinose i optimalna dužina i masa udarne igle i njen kratak hod od 6,5 milimetara.

Branik obarača ne ometa rukovanje ni kada strelac nosi rukavice.

Kada je reč o sigurnosnim mehanizmima, unutar branika a ispred obarača postavljena je poluga kočnice koja ima dva položaja. Povlačenjem poluge u zadnji položaj blokira se okidački mehanizam, udarna igla, a zatvarač ostaje u zabravljenom položaju. Guranjem sigurnosne poluge u prednji položaj, puška biva otkočena i spremna za taktičko-borbenu upotrebu. Treba istaći i da promena položaja poluge ne proizvodi zvuk. Bezbednost je uvećana i postavljanjem sigurnosne poluge u samom obaraču, koja sprečava neželjeno opaljenje prilikom jačeg mehaničkog udarca u pušku. Dodatno, na zadnjem delu zatvarača vidljiv je indikator koji crvenom bojom pokazuje prisutnost metka u cevi. Ceo okidački mehanizam se može odvojiti bez potrebe rasklapanja puške.

Tehničko-taktičke karakteristike (TRG 42):
Dužina oružja: Dužina cevi: Masa bez okvira: Kapacitet okvira:
1200 mm 690 mm 5,3 kg 7 metaka
Ručica zatvarača postavljena je bočno, sa desne strane i opremljena je kuglom radi lakšeg rukovanja.

Ispred branika obarača postavljeni su poluga za otpuštanje i usadnik okvira. Okviri se utvrđuju i otpuštaju glatko i izrađeni su od čelika. Za kalibar .308 Winchester okviri su kapaciteta 10, za .300 Winchester 7, a za .338 Lapua Magnum 5 metaka. Usadnik okvira je dvodelni i povezan je sa cevi preko sanduka. Unutrašnji deo usadnika izrađen je od legure aluminijuma, a spoljašnji od čvrste, livene plastike.

Sanduk puške je zaštićen fosfatizacijom, što mu uvećava otpornost na ekstremne klimatsko-terenske uslove. Gornji deo oružja predviđen je za montiranje nosača standardnih "Picatinny" šina i nišanskih uređaja različitih namena.

Čelična cev je postavljena na sanduk i slobodna celom dužinom i izrađena metodom hladnog kovanja, a unutrašnjost je hromirana i ožljebljena udesno. Korak uvijanja varira zavisno od kalibra, pa je tako korak uvijanja kod kalibra .338 Lapua Magnum 1:254 mm, odnosno 1:10 inča[1], a kod kalibara .308 i .300 Winchester 1:280 mm, odnosno 1:11 inča. Usta cevi prilagođena su za montiranje gasne kočnice koja je istovremeno i razbijač plamena. Asimetrična konstrukcija povoljno utiče na kontrolu trzaja i smanjuje dizanje prašine ispred strelca, nakon opaljenja. Na cev je moguće montirati i prigušivač pucnja.

Dvonožno postolje se montira na prednjem delu obloge cevi i pruža dodatnu stabilnost prilikom nišanjenja i paljbe. Podesivo je po visini, a obe nožice na donjem kraju opremljene su "nazubljenim" platformama za bolje fiksiranje na podlogu.

Puške za precizno gađanje "Sako TRG" mogu se isporučiti u crnoj, tamnozelenoj i "coyote tan" boji.

Oktobra 2008. godine na američkom tržištu predstavljen je sistem "Beretta TRG-42 Sniper" u izradi američkog ogranka italijanske kompanije "Beretta". Puška u stvari predstavlja modifikovan "Sako TRG 42" sa kraćom cevi, preklapajućim kundakom i dužom integrisanom "MIL-STD 1913" šinom. Oktobra 2011. godine kompanija "Sako" predstavila je novi sistem precizne puške pod oznakom "Sako TRG M10 SWS", namenjen za više kalibara, 308 Winchester, .300 Winchester i .338 Lapua Magnum, isključivo za službenu upotrebu.

[1] Ranije je iznosio 1:305 mm, odnosno 1:12 inča.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

Ocenite tekst:
© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja