Zastava M93 "Crna strela"
  • Godina proizvodnje: 1998.
  • Konstrukcija: Zastava oružje, Kragujevac
FOTO:

 

VIDEO:

Preuzeto sa kanala NKTEAM- strileni.com

Opis

Godine 1991. tim konstruktora proizvođača "Zastava oružje" otpočeo je rad na projektu antimaterijalne dalekometne puške. Sistem je prvi put predstavljen tokom 1998. godine, a potom i usvojen kao sastavni deo naoružanja tadašnje Vojske Jugoslavije.

Sistem "Zastava M93" spada u kategoriju dalekometnih, antimaterijalnih pušaka za precizno gađanje, sa sistemom manuelnog repetiranja (eng. bolt-action). Namenjen je prvenstveno za uništavanje žive sile na distancama do 1600 metara, zaklonjene i na otvorenom prostoru, kao i lakooklopljenih vozila i druge tehnike, odnosno letelica na visinama do 800 metara. Konstruisan je po uzoru na Mauzer sistem "M98", koji se pokazao izuzetno preciznim i pouzdanim kod preciznih pušaka sa sistemom manuelnog repetiranja.

Sistem "Zastava M93 Crna strela" nudi se u dva mitraljeska kalibra: za nacionalne potrebe u 12,7x108 mm, dok su modeli za izvoz predviđeni za kalibar 12,7x99 mm (.50 Browning).

Čelična cev puške je izrađena metodom hladnog kovanja, a unutrašnjost je hromirana, kako bi se obezbedila trajnost oružja. Osam žlebova daje desni korak uvijanja od 1:381 mm. Duž spoljašnje trase cevi vidljivi su uzdužni žlebovi koji ubrzavaju proces hlađenja prilikom taktičko-borbene upotrebe oružja i pozitivno utiču na preciznost pogotka. Na usta cevi postavljena je masivna dvokomorna gasna kočnica, usmerena unazad pod uglom od 45 stepeni, koja prema tvrdnjama konstruktora redukuje trzaj i do 62%.

Tehničko-taktičke karakteristike (12,7x108 mm):
Dužina oružja: Dužina cevi: Masa bez okvira: Masa okvira:
1670 mm 1007 mm 15 kg 760 g
U okviru standardnog kompleta, sistem se isporučuje sa optičkim nišanom nacionalne proizvodnje tipa "Zrak M-94 8x56", a prisutni su i preklapajući mehanički nišani namenjeni za dejstva do 400 m kao pomoćni. Preklapajuća ručka postavljena je radi lakšeg nošenja puške, a sa donje strane oružja nalazi se dvonožno postolje, koje je preklopivo i podesivo po visini. Obe nožice sa donje strane opremljene su platformama radi bolje stabilizacije na podlozi.

Okviri su kapaciteta 5 metaka u oba kalibra, a poluga za otpuštanje postavljena je iznad usadnika, sa desne strane sanduka puške. Sa zadnje strane usadnika okvira smešten je četvrtasti branik obarača, dok je poluga kočnice smeštena iza, kao na sistemu "PAP M-59/66".

Ručica zatvarača postavljena je sa desne strane i na svom kraju je opremljena kuglom, radi sigurnijeg rukovanja strelca.

Preklopivi kundak izrađen je od kvalitetnog polimera, ojačanog staklenim vlaknima, a od istog materijala izrađena je i obloga cevi. Amortizer trzaja postavljen u unutrašnjost kundaka dodatno redukuje trzaj prilikom upotrebe sistema. Treba primetiti da u standardnog setu koji se nudi kupcima kundak nije opremljen ergonomskom obrazinom.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

Ocenite tekst:
© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja