Trenažna municija "FX Simunition"
  • Konstrukcija: "General Dynamics-Ordnance"/"Tactical Systems"
FOTO:

 

VIDEO:

Preuzeto sa kanala Tactical Dynamics Firearms Training, LLC

Opis

Specijalistička obuka i stručna usavršavanja izvode se neprekidno, a akcenat se stavlja na kreiranje uslova što približnijih realnim. Od velikog značaja za iskustvo i samopouzdanje svakog specijalca jesu gađanja i taktičke vežbe tokom kojih se koristi bojeva municija. Ipak, nabavka bojeve municije može predstavljati problem, jer iziskuje značajna novčana sredstva, a sa druge strane, upotreba bojeve municije predstavlja opasnost za prisutno ljudstvo a istovremeno sprečava pripadnike da prilikom vežbi gađaju jedni druge.

Imajući u vidu ove ograničavajuće okolnosti upotrebe bojeve municije u obuci pripadnika, Kanađanin Dejvid Lukston (eng. David Luxstone) je krajem osamdesetih godina predstavio svoj projekat pod nazivom "FX Simunition". Trenažna "FX Simunition" predstavlja vrstu municije namenjene za izvođenje obuke službenih lica pri policijskim i vojnim jedinicama.

"FX Simunition" municija izrađuje se u kalibrima .38 koji je uglavnom predviđen za revolvere, zatim 9x19 mm Para, koji je predviđen za pištolje i automate, odnosno 5,56x45 mm NATO, predviđen za puščane sisteme. Čaura je skraćena, a na prednjem delu se nalazi teleskopski nosač metka izrađen od plastike. Zrno je izrađeno od plastike i kod ove vrste municije je punjeno neotrovnom bojom koja se rastvara u vodi, a kupcima se nudi u šest nijansi. Prilikom opaljenja trzaj oružja jednak je kao kod opaljenja bojevog metka, a zrno se po udaru u prepreku raspada i ne rikošetira, ostavljajući vidljiv trag, na osnovu kojeg se kasnije procenjuje ubojitost koju bi isti takav pogotak imao da je u pitanju bio bojev metak. Pored ove "obeležavajuće" municije, isti proizvođač nudi i municiju koja na meti ne ostavlja obojene tragove.

Prema tvrdnjama proizvođača, FX Simunition municija u kalibrima .38 i 9x19 mm Parabellum zadovoljava taktičku preciznost do 7,6 metara, a u kalibru 5,56x45 mm NATO do 30 metara.

Uz FX Simunition municiju, proizvođač obavezno isporučuje i opremu za konverziju oružja, a na zahtev kupca, isporučuje se i zaštitna oprema.

Oprema za konverziju ima dvostruki značaj. Prilikom montiranja na oružje istovremeno onemogućava upotrebu bojeve municije, a dozvoljava gađanje sa "FX Simunition". Proizvođač izrađuje opremu za konverziju pištolja u vidu navlake (najčešće jarko plave boje) i posebne cevi sa zatvaračem. Ovi delovi se jednostavno zamene umesto pravih i pištolj je spreman za upotrebu "FX Simunition" municije. Boja konverzije je standardizovana, što znači i obavezu za svakog proizvođača, koji po licenci proizvodi opremu ove vrste, da je označava izrađuje u tačno određenoj nijansi boje. Oprema za konverziju predviđena je za modele Glock 17, "Glock 19", "Glock 22", "Glock 23", "Glock 31" i "Glock 35", zatim za "Češku Zbrojovku ČZ-75 D", "Browning HP", nemački "Walther" P 99 i "P 990", pištolje "S & W", modele "SIG Sauer", HK USP, "Colt 1911", "Beretta 92 FS", kao i Beretta PX4 Storm. Treba istaći i da mnogi od proizvođača ovih pištolja kupcima nude i svoje verzije za trenažnu municiju FX Simunition, pa tako na primer "Glock" nudi svoj model u oznaci "Glock 17T FX" sa ramom upadljivo plave boje.

U kategoriji automata (eng. Submachine Gun-SMG) oprema za konverziju izrađuje se za HK MP5, kao i skraćenu verziju "HK MP5 K", a u kategoriji jurišnih pušaka, konverzija se izrađuje za američke karabine sistema "Colt M4", kod kojih se menja zatvarač sa nosačem i gornji deo sanduka puške.

Takođe, kupcima se nude i konverzije za revolvere, sačmarice, kao i lake mitraljeze.

S obzirom da pogodak ovom neubojitom municijom ipak nije prijatan, proizvođač kupcima nudi i zaštitnu opremu u modelima za muškarce i za žene. Oprema se sastoji od zaštite za lice i grlo, zaštitnih prsluka, bluza i pantalona, zaštite za prepone i zaštitnih rukavica.

Značaj ove municije u obuci pripadnika je izuzetan, jer omogućava kreiranje situacija koje su veoma približne realnim. Pripadnici podeljeni u suprotstavljene timove ili grupe mogu da, uz veoma realan trzaj oružja, gađaju jedni druge, usložnjavajući tako izvršavanje vežbi na treningu. Dodatno, za upotrebu ove municije u procesu obuke nije nužno posebno opremati postojeće ili projektovati i izraditi nove objekte.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

Ocenite tekst:
© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja