Sećamo se heroja Naslovi

Sećamo se heroja:
major Zoran Radosavljević


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Sećamo se heroja Foto: vojni arhiv

Major Zoran Radosavljević poginuo je trećeg dana NATO agresije na tadašnju SRJ[1] 26. marta 1999. godine, braneći nebo iznad svoje zemlje.

Najmlađi major avijacije rekao je svojoj majci: "Mama, moram. Šta je čovek ako izgubi svoju domovinu? "Mi piloti moramo da preuzmemo prvi udar na sebe i tako spasemo bar neko dete u ovoj zemlji".

U vreme početka NATO agresije[2] na Saveznu Republiku Jugoslaviju, major Radosavljević je bio sa svojom jedinicom, 127. lovačkom avijacijskom eskadrilom "Vitezovi", stacioniranom na vojnom aerodromu "Batajnica" kod Beograda. Dana 26. marta dobrovoljno se javio da ode na borbeni zadatak lovačkim avionom "MiG-29". Nakon 12 minuta borbe sa tehnički i brojčano superiornijim neprijateljem, Radosavljevićev avion je oboren u širem rejonu Loznice u zapadnom delu Republike Srbije, a olupina aviona i telo pilota pronađeni su nedaleko od mesta Teočak kod Bijeljine u Republici Srpskoj. Uz majora Zorana Radosavljevića leteo je i major Slobodan Perić, koji se nakon pogotka njegovog aviona spasio katapultiranjem.


Major avijacije i pilot Ratnog vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije Zoran Radosavljević. Foto: vojni arhiv

Telo pilota Zorana Radosavljevića pronašli su dečaci u blizini Bijeljine. Dečaci su pozajmili merdevine i ćebe od jedne bake, koja je živela u neposrednoj blizini mesta pada, umotali ga i predali pripadnicima vojske. Vojnici su ga peške preko njiva preneli u bolnicu u Loznici. Telo majora Zorana Radosavljevića sahranjeno je u Beogradu, na groblju Lešće.

Život Zorana Radosavljevića

"Bio je obično dete, ako takva deca uopšte postoje", kaže njegova majka Radojka. "Vragolast i druželjubiv, a poslušan i savestan. Ponekad bi me zbunjivala njegova predanost školi".
Zoran Radosavljević rođen je 26. februara 1965. godine u Prištini, na Kosmetu i Metohiji. Njegov otac Svetozar je bio pripadnik Jugoslovenske narodne armije - JNA, pa otuda i Zoranova ljubav prema otadžbini i vojničkom pozivu. Osnovnu školu završio je u Beogradu, a potom je školovanje nastavio u Mostaru, u Vazduhoplovnoj opštoj srednjoj školi "Maršal Tito", a potom na vojnim akademijama u Puli i Zadru. Po završenom školovanju, prve službene dužnosti Zoran Radosavljević kao pilot - lovac počinje da obavlja u Beogradu, tokom 1986. godine, upravljajući lovačkim avionom "MiG-21". Značajna godina za razvoj karijere bila je 1992, kada dobija unapređenje u kapetana prve klase, a po uspešnom kompletiranju stručnog usavršavanja za upravljanje lovačkim avionom "MiG-29", Zoran Radosavljević postaje najmlađi oficir Ratnog vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije koji upravlja ovim modelom lovačkog aviona. Godine 1996. upisao je postdiplomske studije na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, a magistrirao sredinom 1998. Pored službenog poziva, Zoran Radosavljević se strastveno bavio i jedrenjem, a osnivač je i jedriličarskog klupa "Polaris".

Heroj živi

Posthumno, major Zoran Radosavljević je odlikovan Medaljom za hrabrost. Na aerodromu "Batajnica" se svake godine dodeljuje priznanje koje nosi njegovo ime najboljem odeljenju, dok Saobraćajni fakultet u Beogradu svake godine najboljem studentu uručuje nagradu koje takođe nosi ime heroja.

Njegovi prijatelji jedriličari su septembra 1999. godine organizovali prvu memorijalnu regatu koja se naziva "Zokijeva regata" i koja se isprva organizovala na crnogorskom primorju, a od 2009. se održava u Beogradu.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

[1] Savezna Republika Jugoslavija.
[2] NATO agresija počela je uveče, 24. marta 1999. godine.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja