Sećamo se heroja Naslovi

Sećamo se heroja:
pukovnik Milenko Pavlović


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Sećamo se heroja Foto: vojni arhiv

Pukovnik Milenko Pavlović poginuo je 4. maja 1999.godine tokom agresije na tadašnju SRJ[1], u borbi sa NATO eskadrilom iznad grada Valjeva.

Izvlačeći mlađeg kolegu iz kabine, potpukovnik je urlao: " "Majku li vam dečiju! Nećete vi da ginete! Ja ću!".

Dana 4. maja primećena je veća grupa NATO aviona[2] koja je dejstvovala u pravcu grada Valjeva. Naređenje da im poleti u susret dobio je Milenkov mlađi kolega. Čuvši to, potpukovnik Pavlović, koji je dežurao u Staroj Pazovi, naredio je da se mlađi kolega zadrži i poleteo svojim avionom - lovcem "MiG-29" oznake "No 18109" ka Valjevu.


Pukovnik avijacije i pilot Ratnog vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije Milenko Pavlović. Foto: vojni arhiv

Pre nego što je nestao sa radara Milenko je javio operativnom centru: "Imaju me!".
Malo posle podneva, potpukovnik Milenko Pavlović je uzleteo, ali je ubrzo konstatovao kvar[3] usled kojeg je njegov radar prestao da funkcioniše. Let srpskog pilota trajao je oko 12 minuta. Oko 12:45 avion pilota Pavlovića pogođen je trima raketama sa aviona "F-16" kojima su upravljali holandski piloti, iz pravca zapadno od grada Tuzle. Pilot se nije katapultirao.

Život Milenka Pavlovića

Milenko Pavlović rođen je 5. oktobra 1959. godine u selu Gornjem Crniljevu. Osnovnu školu pohađao je u rodnom selu, a završio u Osečini. Potom odlazi u Vojnu gimnaziju u Mostaru, a nakon toga u Zadru se školuje na Vazduhoplovnoj akademiji. U vreme NATO agresije imao je čin potpukovnika i obavljao dužnosti komandanta 204. lovačko - avijacijskog puka, čije je sedište, usled ratnog stanja, premešteno u Staru Pazovu.

Heroj živi

Posthumno, pilot Milenko Pavlovic je unapređen u čin pukovnika Ratnog vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije i odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom. U rodnom selu heroja izgrađen je spomen - kompleks sa spomen - domom Milenka Pavlovića, kao i spomen - česmom na kojoj je i krilo njegovog aviona "MiG-29". U Valjevu, u naselju koje nosi njegovo ime podignut je spomenik na koji se svakog četvrtog maja polažu venci, a spomenik je podignut i u selu Bujačić, na mestu pada. Godine 2006. Radio - televizija Srbije prikazala je dokumentarni film "Let u smrt" koji govori o životu i pogibiji heroja pukovnika Milenka Pavlovića.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

[1] Savezna Republika Jugoslavija.
[2] Prema dostupnim podacima grupa je brojala 16 aviona.
[3] Po uzletanju pokvario se generator naizmenične struje.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja