Sećamo se heroja Naslovi

Sećamo se heroja:
Vidomir Šalipur "Munja"


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Sećamo se heroja Foto: autor nepoznat

Tekst je autorsko delo veterana Posebnih jedinica policije, čija je želja da svoja iskustva i mišljenja podeli sa posetiocima sajta.

Zadatak Munje bila je zaštita srpskih civila u selima u opštini Peć. Komandir je sve do svoje pogibije bio Vidomir Šalipur (ja sam ga zvao Šaljo) čiji je nadimak bio "Munja" i po njemu je i četa dobila ime. Šalipur je rođen u Priboju. U vreme sukoba na Kosmetu bio je oficir srpskog MUP i u Peći se oženio i dobio prvog sina. Supruga mu je drugog sina rodila u Priboju i ime je dobio po pokojnome ocu.

Šalipur je bio izuzetno hrabar čovek i veliki patriota koji je dužnost prema otadžbini i zadatke stavljao uvek u prvi plan, čak i ispred sebe i svoje porodice.
Suprugu i prvog sina je tek na naš nagovor poslao u Priboj početkom aprila kada je počelo NATO bombardovanje Peći i to samo radi toga jer je ona bila u poodmakloj trudnoći i trebalo je da se porodi, a u gradu u vreme intenzivnih sukoba nije bilo sigurno.

Od 1998. do svoje pogibije 1999. godine je učestvovao u svim operacijama čete i uvek bio na čelu grupe. Bio je ranjen kod Visokih Dečana u rejonu Drenovca i Crnog brega i, iako ranjen, je nastavio da se bori. Bili smo skupa i u sukobima u selu Prilep gde su teroristi počeli da se utvrđuju. Ovde se vodila teška borba ceo dan, ali smo na kraju uspeli da probijemo liniju, uništimo utvrđenja i potpuno razbijemo teroriste u tim njihovim bunkerima i kulama. Šaljo je išao prvi sa bombama i bio je primer i pravi komandir čete. Vodio je "munje" i u napada na Lođu, kada smo u Peć vratili tela Srđana Perovića i Mila Rajkovića. Šalipur je bio strah i trepet u opštini Peć, šiptari su za njegovu glavu raspisali nagradu od 500 000 DM.

Osmi april, 1999. godine

Šiptari su napali policijski punkt izvan Peći... bilo je javljeno vezom i Šaljo je čuo. Vozio je džipa belog i sam pošao prema mestu. Čekali su ga u Radovcu. Gađali su zoljom prema autu i tu je bio ranjen. Nakon toga dole se spustio jedan terorista i ispalio rafal. Kad smo stigli, već je bilo kasno. A napad na policijski punkt je odmah prekinut čim je Šalipur ubijen. Posle smo saznali da ga je dovršio Ajben Kosova iz Zatre i da su danima vrebali da ga uhvate u zasedi. Zato je i bio isceniran taj napad. To se desilo 8. aprila 1999. godine i kad su starešine u MUP saznale, došla je naredba da se njegova smrt prikrije da ne bi pao moral u narodu i da se šiptari ne osile previše.

Dan 8. april je proglašen danom žalosti u Pećkom MUP i telo je uz počasnu stražu pripadnika "Munja" prebačeno u Priboj, gde je sahranjen. Poginuo je u 29. godini života, iza sebe ostavivši suprugu i dvojicu sinova od kojih mlađi nikad nije upoznao oca.

Tekst je autorsko delo veterana PJP. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja