Oružani sukobi na Kosovu i Metohiji Naslovi

Posebne jedinice
policije-Pećke Munje


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Oružani sukobi na KiM Foto: ilustracija, urednik

Tekstovi iz ove rubrike autorsko su delo veterana Posebnih jedinica policije, čija je želja da svoja iskustva i mišljenja podeli sa posetiocima sajta.

Jedinica Munja je osnovana početkom 1998. godine. Predstavljala je pomoćnu formaciju Posebnih jedinica policije-PJP srpskog MUP. Munja je imala oko 50 pripadnika u operativi i više oklopnih vozila koja su bila smeštena u kasarni Vojske Jugoslavije u Peći pre početka bombardovanja. Pripadnici Munje su nosili iste dvodelne maskirne uniforme kao i PJP, ali su često prišivali znak munje na ramenu.

"Oni su bili tipovi koji bi išli na mesta na koja niko drugi nije želeo da ide. Kada su oni išli ispred nas, naši gubici su bili minimalni. Munja je uništavala sve pred sobom", opisivao ih je jedan rezervista.
Ovako su "munje" opisivali pojedini pripadnici Vojske Jugoslavije. Delovali su u rejonu Peć-Đakovica-Prizren i njihov je zadatak bio borba sa Jablaničkom grupom OVK, razbijanje njihovih uporišta. Transportere su imali u Pećkoj kasarni "Vojvoda Petar Bojović" i poznato je bilo u Peći i okolini da kad Munja kreće u akciju, uvek ide uz pesmu "Hriste Bože". Munje su bile zadužene za zaštitu srpskih civila u selima u opštini Peć. Komandir je sve do svoje pogibije bio Vidomir Šalipur čiji je nadimak bio "Munja" i po njemu je i četa dobila ime.

Danas ne postoji saglasnost oko toga ko su u stvari bile "munje". Često se može čuti da se "munje" poistovećuju sa "šakalima", da je njihov komandant bio Nebojša Minić i sl. Informacije do kojih smo mi došli govore da su šakali bili jedan vod u okviru čete Munja i da su to ime korisitili za radio vezu. Čak i među samim pripadnicima ne postoji jedinstveno mišeljenje o ovoj temi. Nakon sukoba na Kosmetu i dolaskom "demokratije" počinje se sa satanizacijom ove jedinice. Kreće se sa progonom ove jedinice koja je uživala veliko poštovanje lokalnog stanovništva, jer da nije njih bilo srpsko življe u opštini Peć bilo bi gotovo nezaštićeno. Proturane su mnoge laži, počevši od toga da su "munje" bile paravojna formacija, da su činili zločine, pljačkali i ubijali civile... Imajući u vidu ko je bio iza ovog progona mislim da nema potrebe da pišem ikakve demante.

"O našoj časti mogu najbolje da posvedoče sami Pećanci i žitelji sela u opštini Peć koji znaju ko smo i šta smo", rekao je nekadašnji pripadnik.
Munja nikad nije bila paravojna formacija već je samo do proglašenja ratnog stanja bili pod direktnom komandom srpskog MUP i generala Obrada Stevanovića, a posle proglašenja ratnog stanja pod komandom 177. VTO. Uvek je izvršavala sva naređenja svojih pretpostavljenih. Od 1998. do povlačenja 1999. godine Munja nikad nije odbila zadatak. Uvek je svuda išla prva bez obzira na rizik i za to je platila krvavu cenu. U sukobima je poginuo ogroman broj pripadnika pećke čete koja nikad od svog formiranja nije izgubila i bila poražena ni u jednom sukobu sa teroristima OVK. Zato i danas bode oči mnogima u tom kraju. Većina pripadnika ove čete se sada nalazi po zatvorima u Srbiji i Evropi dok se preostali kriju.

Tekst je autorsko delo veterana PJP. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja