Razno Naslovi

Devojke u
uniformi


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Razno Foto: autor nepoznat

„Kolega, hoćete li biti ljubazni da mi pomognete sa rancem, težak mi je“, „Jao, kolega, ova puška je baš teška, da li biste pomogli malo?“, „Hajde, kolege, gde vam je kavaljerstvo, pomozite malo...“, „Jao, buba mi ušla u kosuuuuuu, aaaaaaa, kolegaaaaaaaa“, „Slomila sam nokat, aaaaaaaaa“, „Ali ja ne mogu to da radim, ja sam žensko!“, „Kolega, molim vas, mi žene ne možemo da radimo fizički kao vi muškarci, budite malo džentlmeni“.

Zvuči li vam poznato? Istina, namerno sam iskarikirao ovaj deo teksta, ali koliko vas je to čulo u toku obuke ili radnog vremena?

Godine 2000. Usvojena je Rezolucija 1325 SB UN, koja predviđa uvećano učešće žena na svim „nivoima odlučivanja“, a posebno u sektoru bezbednosti, između ostalog i u vojnim i policijskim formacijama.

Da se razumemo odmah: apsolutno ništa nemam protiv kandidata ženskog pola i kasnije koleginica. Čak štaviše, mnogo su mi draže devojke takvog karaktera, nego splavarke i starlete koje nažalost iskaču danas na svakom koraku.

Ali, samo pod uslovom da iste te koleginice svoje mesto u jedinici zasluže, ali po jednoličnim kriterijumima kao i muški kandidati. Po mom mišljenji tzv. „dvopolni standardni“, tj. različiti kriterijumi za muške i ženske, najveća su glupost koju je neki kancelarijski pacov uspeo da osmisli.

Činjenica je da je prosečna žena fizički inferiornija od prosečnog muškarca. Činjenica je da prosečna žena ima slabiju orijentaciju u prostoru i koordinaciju nego prosečan muškarac. Činjenica je da prosečna žena u većoj meri odluke zasniva na emotivnim faktorima (što u ovom poslu može biti pogubno).
Drage moje, nije mi cilj da vas uvredim, ali ovo zaista jesu zaključci zasnovani na istraživanjima trenera snage, psihologa i psihoanalitičara.

Isto tako je činjenica da među devojkama postoje i one koje se ne uklapaju u ove zaključke iznad, kao što i među momcima nisu svi isti i ja sam za to da se svakome pruži šansa da se dokaže koliko vredi, ali draga gospodo i gospođice, po jednoobraznim kriterijumima!


Sposobnim devojkama koje zadovolje standarde svaka čast i dobro nam došle koleginice! Foto: I. Salinger

Razlikovanje muškog i ženskog kandidata i kasnije pripadnika, po mom mišljenju, samo treba da se pravi prilikom usmene konverzacije, tj. u kom rodu ćeš se osobi obratiti, da li u muškom ili ženskom. Ako želite da neko uvažava svaki delić vaše ličnosti, vaših navika i potreba, batalite ovo, idite u manekene i manekenke. Ovo je bio i ostao muški posao, veoma ozbiljan i opasan, rezervisan samo za najbolje!

Da bi dobro obavljao ovaj posao, da bi pošteno zarađivao svoju platu, da bi dobro štitio svoju zemlju i građane, moraš imati dobru obuku i dobar karakter, ali moraš imati i poverenju u svog kolegu/ koleginicu. Da bih imao poverenja u njih, moram biti uveren da su bar sposobni kao ja. Moram biti uveren da gospođica može da trči kad treba da se trči. Da maršira kad treba da se maršira. Da puca, kad treba da se puca, a ne da se skupi iza zaklona i da krene da cmizdri. Da radi sklekove sa rancem na leđima, jer i ja to mogu. Da može da nosi svoju pušku i mene na leđima, ako sam ranjen, jer i ja mogu to da uradim za nju. Da kad na terenu vidi zmiju, da ne počne da vrišti, nego da joj secne glavu i da je spremi za jelo, jer i ja to mogu da uradim. Da dela, a ne da priča u prazno. Da u poslu bude efikasna, a ne da joj kolege odrade pola njenih dužnosti (jer ih hvata na priču o kavaljerstvu).

Na kraju, kolege će se i same ponuditi za pomoć, onda kada vide da je potrebna, kao što i oni očekuju zauzvrat, jer to je kolegijalnost. Ovo svakako treba razlikovati od situacije u kojoj kolega radi i svoj i pola koleginog posla, jer to nije kolegijalnost, već „šlepanje“ na tuđim leđima, a posle svi dobiju istu platu i zasluge, ili kritike. Jer, opet ističem, jedno je kada nekome pritekneš u pomoć onda kada je neophodna, a potpuno drugo kada mu činiš jer on jednostavno nije dovoljno sposoban da svoju dužnost obavlja kvalitetno.

Onda kada pored sebe imaš sposobnog kolegu ili koleginicu, mnogo si sigurniji i smireniji, jer znaš da ti neko sposoban čuva leđa. To je osnova izgrađivanja odnosa kolegijalnosti i poverenja. Kada je ovaj kriterijum zadovoljen, potpuno je nebitno da li ti se kolega zove Milan ili Milena, jer znate da ste zajedno jači i bolji, da biste se pratili i štitili do kraja sveta i nazad.

Tekst je autorsko delo stručnog saradnika sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja