Namenska industrija Vesti iz oblasti naoružanja i opreme

Kompanija “Heckler & Koch” odustaje od prodaje puščanih sistema državama koje nisu članice niti partneri NATO


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: specijalne-jedinice.com

U ponedeljak, 28. novembra rukovodstvo nemačke kompanije „Heckler&Koch“ objavilo je da je u dogovoru sa nemačkom vladom odlučeno da se puščani sistemi kompanije ubuduće neće isporučivati državama koje nisu članice niti partneri NATO.

Posmatrano istorijski, ovo izgleda da je poslednji korak u politici nemačke vlade započete tokom 2014. godine da se umanji izvoz oružanih sistema uopšte.

Kao glavni razlog tome rukovodstvo navodi da je postalo „komplikovano preko razumne mere“ dobijati dozvole nacionalne vlade za ostvarivanje izvoza. Zanimljivo je primetiti da je u istom saopštenju istaknuto da će sistemi ubuduće biti prodavani zemljama koje su „demokratske, slobodne od korupcije i koje su ili članice ili partneri NATO“.

Smatra se da će ovaj zaokret uticati na poslove i kontakte koje kompanija ostvaruje sa zemljama kao što su Saudijska Arabija, Meksiko, Brazil, Indija, pa čak i Turska koja je, još uvek, članica NATO.

Da situacija nije potpuno jasna govori i okolnost da je kompanija nedavno tužila nemačku vladu zbog nanošenja štete usled stopiranja isporuke originalnih delova sistema „G36“ Saudijskoj Arabiji u okviru projekta koji je ugovoren još 2008.

Nema sumnje da će ove novosti umnogome uticati na globalno tržište i namenske industrije zemalja kao što su Kina i Rusija, a na osnovu trenutno dostupnih informacija još uvek nije jasno da li će se pomenuta odluka odnositi i na civilno tržište.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja