Namenska industrija Vesti iz oblasti naoružanja i opreme

Kompanija „Heckler & Koch“ će najverovatnije naoružavati francusku vojsku


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: GIGN, Fra

Nekoliko respektabilnih francuskih internet portala, kao što su „BFV TV“, zatim „Les Echos“, kao i „Les Sentinelles“ preneli su vest da je nemačka kompanija „Heckler & Koch“ dobila tender, raspisan od strane vojnog rukovodstva Francuske „Arme Individuelle du Futur“, u prevodu „Individualno oružje budućnosti“.

U pitanju je projekat čiji je cilj da u kraćoj budućnosti zameni kontingent francuskih pušaka „FAMAS“ u okviru francuskih oružanih snaga. Iako je zvanična potvrda od strane vojnog rukovodstva i francuske vlade izostala, u prilog ovim vestima ide i okolnost da je rukovodstvo belgijske kompanije „FN Herstal“, koja je takođe učestvovala na tenderu ponudivši puščane sisteme „SCAR“, najavila da će uložiti žalbu Administrativnom sudu pri francuskoj Vladi.

U nastavku, čini se da se kontingent novih sistema nemačke kompanije ipak neće proizvoditi u zemlji, jer, kako stvari stoje, trenutno u Francuskoj nijedan proizvođač namenske industrije nema kapaciteta da zadovolji potrebe francuske vojske. Umesto toga, najverovatnije će francuska vlada poručiti kontingent od oko 16 000 sistema „Heckler & Koch“ godišnje, do ukupne cifre od oko 90 000 puščanih sistema, odnosno 100 000, prema pojedinim izvorima. Ugovor na osnovu kojeg bi nabavka bila realizovana procenjuje se na vrednost 300-400 miliona evra, što bi trebalo da pokrije i troškove održavanja novih sistema u narednih 30 godina.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja