Namenska industrija Vesti iz oblasti naoružanja i opreme

Nesuglasice u odnosima kompanije "Heckler&Koch" i nemačkog državnog rukovodstva


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: Heckler&Koch

Poznati nemački proizvođač „Heckler&Koch“ nedavno je odneo pobedu u pravnom sporu sa nemačkom vladom, koja će, po svemu sudeći, samo dodatno zakomplikovati odnose dvaju strana.

Naime, kompanija je pre par godina posredovanjem nemačkog državnog rukovodstva, ostvarila saradnju sa vladom Saudijske Arabije. Prva faza saradnje odnosila se na prodaju nužne opreme Saudijcima, na osnovu koje bi nacionalni proizvođač oružja u SA bio u mogućnosti da proizvodi oko 14 000 pušaka serije „G-36“ u kalibru 5,56 mm godišnje. Ipak, tokom 2008. godine predstavnici nemačke vlade uslovili su proizvodnju ovih pušaka u Saudijskoj Arabiji nametanjem obaveze nacionalnog proizvođača da pet ključnih elemenata konstrukcije[1] nabavlja isključivo u Nemačkoj. Isprva je izgledalo da nemačka vlada želi da zaštiti interese poznatog proizvođača, pa su rukovodioci „Heckler&Koch“ ubrzo potom ugovorili isporuku kontingenta od 28 000 konstrukcijskih delova za seriju „G-36“ Saudijskoj Arabiji, koja je trebalo da bude realizovana tokom 2013. godine. Ipak, u finalnim fazama dogovora izostala je aktivnost predstavnika nemačke vlade, dogovor je stopiran, a čelnici nemačkog proizvođača podneli su tužbeni zahtev za naknadu štete.

Iznenadno crveno svetlo

Tokom 2012. godine kompaniji su bile odobrene skoro sve potrebne dozvole za izvoz, ali u godini pretpostavljene realizacije ove nabavke nemačka Federalna služba za ekonomske odnose i kontrolu izvoza (nem. Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle-BAFA) stopirala je realizaciju isporuke uz obrazloženje da „... bezbednosna situacija na Bliskom Istoku nije na zadovoljavajućem nivou, stoga bi realizacija isporuke mogla uzrokovati brojne komplikacije“. Predsednik sudskog veća u sporu prilikom obrazlaganja presude u korist nemačkog proizvođača odbio je ovaj argument predstavnika nemačke države izjavom da su bezbednosne prilike u ovom regionu oduvek bile veoma složene. Takođe, sudsko veće nije istovremeno usvojilo zahtev kompanije da federalna služba odobri preostala potrebna dokumenta, stoga je na ovom državnom organu da odluči da li će omogućiti isporuku ili ostati pri prethodno zauzetom stavu.


Sistemi "G36" u različitim modelima su osnovno primarno naoružanje u upotrebi u nemačkim vojnim formacijama. Foto: Heckler&Koch

Ovo nije prvi put da dolazi do nesuglasica u odnosima između nemačkog proizvođača i državnih organa, niti da se serija pušaka „G-36“ po prvi spominje u negativnom kontekstu. Tokom 2014. godine tadašnja ministarka odbrane, Ursula fon der Lajen (nem. Ursula von der Leyen), izjavila je da se, usled nezadovoljavajućih rezultata prilikom taktičko-borbene upotrebe na terenu, planira potpuno izbacivanje iz upotrebe pušaka „HK G-36“. Kao argument u prilog, ministarka je citirala rezultate studije izvedene tokom 2014. godine od strane stručnjaka nemačkog ministarstva odbrane koji su zaključili da „... preciznost ovih pušaka opada za čak 30% pri spoljašnjim temperaturama od 30 stepeni Celzijusa“.

Predstavnici nemačkog proizvođača nisu kategorički porekli manjkavost efikasnosti oružja u navedenim uslovma, već su ubrzo ponudili konstrukcijsko rešenje kojim bi se problem, prema njihovim rečima, otklonio. Situacija je bila dodatno zakomplikovana time što je proizvođač ovo rešenje želeo da ustupi uz naknadu, dok su predstavnici ministarstva očekivali da proizvođač bez naknade unapredi postojeće kontingente pušaka pri nemačkim oružanim snagama.

[1] Bez kojih puška uopšte ne bi mogla biti valjano sklopljena.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja