Namenska industrija Vesti iz oblasti naoružanja i opreme

POTVRĐENO: francuska vojska nabavlja puščane sisteme „HK 416“


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: R. Nicolas Nelson

Nedavno objavljene vesti o tenderu „Individualno oružje budućnosti“[1] francuske vojske za nabavku novog puščanog sistema koji bi bio usvojen kao standardni i glasine o prihvatanju ponude nemačke kompanije „Heckler & Koch“ upravo su dobile i zvaničnu potvrdu.

Naime, rukovodstvo francuske Generalne direkcije naoružanja[2] izdalo je zvaničnu potvrdu u kojoj je istaknuto da se prihvata ponuda kompanije “Heckler & Koch”. U potvrdi se navodi da je konačna odluka rezultat mišljenja pripadnika francuske SAS, koji su izvodili neposredna terenska testiranja, i specijalista za naoružanje pri francuskoj vojsci. Nabavka će se sigurno odnositi na seriju “416” proizvođača “Heckler & Koch”, a iako još uvek nema potvrđenih informacija o kojem tačno modelu bi se moglo raditi, postoje glasine da će kontingent najverovatnije činiti modeli “A5”, sa različitim dužinama cevi za pripadnike jedinica za specijalne namene i vojnih formacija opšte namene.

U istoj potvrdi Generalne direkcije naoružanja navedeni su i standardi koje će kontingent pušaka za francusku vojsku morati da zadovolji:

-da kalibar bude 5,56x45 mm NATO,
-da konstrukcija sistema dozvoljava montiranje potcevnih bacača granata 40 mm.

Druga stavka je navedena veoma uopšteno, te još uvek nije jasno da li će porudžbina obuhvatati i PBG 40 mm kompanije “Heckler & Koch”, ali može se pretpostaviti da hoće, jer proizvođač takvog renomea ne bi sigurno dozvolio da se njegovi sistemi kombinuju sa bacačima druge kompanije.

U potvrdi se pominje kontingent od preko 100 000 puščanih sistema sa dodacima različitih namena koji nisu specifirani, a ceo kontingent trebalo bi da se isporuči do kraja 2019. godine.

Dilema: HK 416 ili FN SCAR

Nije tajna da se tokom terenskih testiranja u okviru ovog tendera krajnji izbor sveo na sisteme “416 A5” i belgijske “FN SCAR L CQC”. Inače, oba sistema su u upotrebi u elitnoj francuskoj SAS.


Sistemi serije "FN SCAR L" su takođe u upotrebi pri jedinicama za specijalne namene francuske vojske. Foto: R. Nicolas Nelson

Iako su zvanične informacije o razlozima zbog kojih belgijski sistemi nisu odabrani izostale, postoje glasine da konstrukciono rešenje ručice za zapinjanje zatvarača[3] “nije zadovoljilo standarde tokom testiranja”, kao i da konstrukciono rešenje kundaka (mogućnost preklapanja) negativno utiče na robusnost, trajnost sistema, kao i rezistenciju na mehaničke udarce, u poređenju sa teleskopskim kundakom na sistemima “416”.

Istina, u pitanju su zaista sitnice, ali kada je reč o vrhunskim puščanim sistemima i ozbiljnim armijama, jasno je da upravo sitnice vrlo često prave razliku.

[1] Fra. Arme Individuelle du Futur.
[2] Fra. Direction Générale de l’Armement.
[3] Konstruisano u skladu sa zahtevima američke Komande za specijalne operacije-US SOCOM.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja