Namenska industrija Vesti iz oblasti naoružanja i opreme

Poluautomatske puške za precizno gađanje „SIG Sauer 716 Precision Marksman“ ne zadovoljavaju standarde češke vojske


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: specijalne-jedinice.com

Češko ministarstvo odbrane je tokom prethodne godine otkazalo porudžbinu kontingenta od 238 poluautomatskih pušaka za precizno gađanje „SIG Sauer 716“ u kalibru 7,62x51 mm NATO, proizvedenih u SAD.

Vrednost porudbžine bila je 4,5 miliona američkih dolara, a puške pod oznakom „Precision Marksman“ je trebalo isporučiti uz dnevne i noćne optičke nišane i drugu opremu koju bi trebalo da obezbedi poznati češki proizvođač „Meopta“ (češki proizvođač ujedno je bio i subjekt uvoza pušaka iz SAD). Zamišljeno je bilo da ovaj kontingent pušaka zameni starije „SVD“ puške u upotrebi, sovjetske proizvodnje. Do jednostranog otkaza došlo je zbog manjkavosti cevi ovih pušaka koje su primećene tokom izvođenja testiranja na poligonima u Češkoj.

Avgusta prošle godine zaključeno je, prema rečima portparola ministarstva, da su, na osnovu rezultata testiranja, standardi kvaliteta cevi pušaka niži od proklamovanih, da je, shodno tome, radni vek cevi pušaka kraći nego što proizvođač tvrdi. Posledično, zaključak sa izvedenih testiranja sadržao je i ocenu da je broj zastoja i kvarova oružja neprihvatljivo visok, te da ne zadovoljava standarde češkog ministarstva. Do konačnog otkazivanja porudžbine došlo je 26. septembra prošle godine.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja