Namenska industrija Vesti iz oblasti naoružanja i opreme

SIG Sauer odustaje od tendera za novu pušku Bundesvera


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: specijalne-jedinice.com

Proizvođač „SIG Sauer“ se nedavno povukao sa tendera za puščani sistem koji bi trebalo da zameni „G36“, koji je trenutno u upotrebi pri jedinicama nemačkog Bundesvera.

Zvaničnici kompanije tvrde da su zahtevani taktičko-tehnički standardi definisaini u okviru tendera „kao krojeni za proizvođača „Heckler & Koch“, koji, između ostalog, potpisuje i pomenute sisteme „G36“. Inače, nemačka kompanija na tenderu učestvuje sa sistemom „HK 443“.

„Ne želimo da učestvujemo u tenderu u kojem su opšti standardi očigledno krojeni da odgovaraju jednom konkretnom proizvođaču“, izjavio je jedan od sigovih direktora Franc fon Štaufenberg (nem. Franz von Stauffenberg), dodajući da kompanija ne želi da riskira svoju reputaciju u ovakvom neobjektivnom „takmičenju“.

Rukovodioci su takođe podsetili na okolnost da je Ministarstvo odbrane iz ovog tendera[1] isključilo sve sisteme i komponente pod ITAR regulativom (eng. International Traffic in Arms Regulations), što u stvari znači da na ovom tenderu ne mogu učestvovati proizvođači čiji su sistemi ili komponente proizvedeni u SAD. Prema rečima sigovih zvaničnika ova klauzula je naknadno uvrštena u tenderski zahtev. Dalje, zvaničnici ističu i da je rok za isporuku uzoraka oružja neracionalno kratak, stavljajući u lošiju poziciju proizvođače koji trenutno ne posluju sa Bundesverom.

Kompanija „SIG Sauer“ je na tender izašla sa sistemom „SIG MCX“, poluautomatskim karabinom sa sistemom kratkog trzaja gasnog klipa[2].

Treba istaći i da je nemačka kompanija „Heckler & Koch“ u periodu 2015-2016. godine bila u pravnom sporu sa nemačkim MO, upravo oko sistema „G36“ i navodnih manjkavosti u radu.

[1] Pobednik tendera bi trebalo da ostvari i isporuku kontingenta od 120 000 puščanih sistema u različitim konfiguracijama.
[2] Sistem se nudi u dva kalibra, 5,56 mm, odnosno 7,62x51 mm NATO u konfiguraciji puške za precizno gađanje.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja