Namenska industrija Vesti iz oblasti naoružanja i opreme

Sajam naoružanja i vojne opreme
„Partner 2019”


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: specijalne-jedinice.com

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2019ˮ ove godine traje od 25. do 28. juna i održava se u halama 1 i 4 Beogradskog sajma, odnosno otvorenom prostoru ispred hale 1.

Pokrovitelj sajma „Partner 2019” je Ministarstvo odbrane Republike Srbije, suorganizator javno preduzeće „Jugoimport SDPR”, koje ove godine obeležava 70 godina postojanja, a izvršni organizator je Beogradski sajam. Na sajmu ove godine nastupa ukupno 128 izlagača, od kojih je 96 iz Republike Srbije.

Otvaranje ovogodišnjeg sajma obeležila je i primopredaja prvog helikoptera „H – 1145Mˮ Ratnom vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani Vojske Srbije. Značajno je istaći i da je ovom prilikom izvršni direktor kompanije „Airbus Helicopters” uručio sertifikat za održavanje helikoptera tipa „gazelaˮ Vazduhoplovnom zavodu „Moma Stanojlović”.

Osnovni cilj sajma je predstavljanje naoružanja i vojne opreme nacionalnih i proizvođača iz inostranstva, ostvarivanje odnosa poslovne i naučne saradnje, razmene iskustava između stručnjaka iz oblasti, odnosno stvaranje pozitivnog ambijenta za pokretanje inicijativa za saradnju i razumevanje.

Među izlagačima iz Republike Srbije centralno mesto svakako je pripalo javnom preduzeću „Jugoimport SDPR”. Predstavljeni su različiti sistemi, poput raketnog sistema „ALASˮ, namenjenog za gađanje pokretnih i nepokretnih ciljeva na kopnu i vodi, zatim samohodna haubica „NORA B – 52”, kalibra 155 mm, modernizovana borbeno – oklopna vozila 4×4 „M – 11ˮ, „M – 15ˮ u različitim konfiguracijama[1], višenamenska vozila točkaši 8×8 iz serije „Lazarˮ u različitim modelima i konfiguracijama, među kojima je posebno interesantno bilo primetiti konfiguraciju sa protivtenkovskim raketnim sistemom „RALASˮ, koji raspolaže dvema platformama sa po 4 kontejnera. Sistem je primarno namenjen za dejstva protiv tenkova, oklopljenih vozila, utvrđenja i komandnih centara neprijatelja, a može se montirati i na helikoptere, oklopna vozila i manja plovila. Uvek zapaženo je i višenamensko oklopno borbeno vozila 4×4 „M – 16 Milošˮ, koje je bilo izloženo sa daljinski upravljanom borbenom stanicom – DUBS.

Svoje proizvodne programe predstavljaju i „Zastava oružjeˮ, „Prvi partizan adˮ, „PPT – namenska adˮ, „Jumko adˮ, „Teleoptik žiroskopi dooˮ, „Trajal korporacija adˮ, „Sova Night Vision Systems dooˮ, „Horus dooˮ, „Demax doo” i brojni drugi. Gužva i veliko interesovanje primećuje se na štandu „Tehničkog remonta adˮ iz Bratunca, iz Republike Srpske, posebno za poluautomatske pištolje iz serije „RS9 Vampir”, u kalibru 9 mm Parabellum, odnosno za višenamensko oklopno vozilo „Despotˮ.

Foto: specijalne-jedinice.com
Poluautomatski pištolj RS9 Vampir. Foto: specijalne-jedinice.com
Klik za uvećanje.

Na štandu proizvođača „Jumko ad” izloženi su različiti kompleti opreme, pored ostalih, komplet namenjen jedinicama Žandarmerije, kao i komplet zaštitne balističke opreme „T – 18”[2], koji je isporučen jedinicama Specijalne brigade, a koji uključuje „High Cutˮ balistički šlem sa IIIA nivoom balističke zaštite, nosač balističkih ploša (eng. plate carrier) sa nivoom zaštite IV (Stand Alone), zaštitne balističke naočare, zaštitni balistički pojas sa opasačem i druge elemente taktičke opreme.

Foto: specijalne-jedinice.com
Nosač ploča iz kompleta T - 18. Foto: specijalne-jedinice.com
Klik za uvećanje.
×

Izlagač „Demax doo” predstavio je fenomenalne sisteme renomiranih proizvođača poput „SIG Sauerˮ, „Steyr Arms”, kao i „Česká zbrojovka Uherský Brodˮ, pa se tako prisutni mogu upoznati sa atraktivnom „Steyr SSG M1”, u kalibru .308 Winchester, zatim automatskim puškama iz serije „SIG 516ˮ u modelima „G2”, „Patrol FDE”, oba u kalibru 5,56 mm NATO, kao i sistemima „MPX” u kalibru 9 mm i „MCX” u kalibru 5,56 mm, poluautomatskim pištoljem „CZ P – 07” i dr. Veoma interesantan je i sistem neobičnog izgleda „DroneGun Tactical”, proizvođača „DroneShield Ltd”, koji se upotrebljava za preuzimanje kontrole nad daljinski upravljanom bespilotnom letelicom tipa „dronˮ i njenim prizemljavanjem.

Foto: specijalne-jedinice.com
Sistem DroneGun Tactical. Foto: specijalne-jedinice.com
Klik za uvećanje.
×

Paleta „Zastave oružjeˮ je ove godine bogatija za modularni sistem automatske puške „M - 17ˮ, namenjen za dva puščana kalibra – 7,62×39 mm, odnosno 6,5×39 mm Grendel.

Prijatno iznenađenje ovogodišnjeg sajma „Partner 2019” svakako je program „Tactix”, koji je po prvi put predstavio „Horus doo”. Naime, u pitanju je proizvodni program namenjen za profesionalne pripadnike policije i vojske, pre svega za pripadnike jedinica za specijalne namene. Proizvodi programa kreirani su prema najvišim svetskim standardima, te i ne čudi što objedinjavaju neka od trenutno najboljih rešenja u svetu, neopravdano nezastupljena na ovim prostorima.

Foto: specijalne-jedinice.com
Deo programa Tactix. Foto: specijalne-jedinice.com
Klik za uvećanje.
×

Primera radi, nosač ploča tipa „N - 1”, izrađen od materijala „Cordura 5000”, opremljen je i sistemom za brzo odbacivanje „2M ROC/80”. Pored nosača ploča, program uključuje i taktičke pantalone „P – 5 SCP”, „P – 6 Spec Ops”, „P – 2EVO”, borbene dukseve različitih modela, taktičke jakne, rančeve i dr. Isti proizvođač je i zvanični distributer „LOWA” obuće za Republiku Srbiju, pa se ljubitelji ovog brenda mogu detaljnije upoznati sa modelima iz ponude i njihovim karakteristikama.

Foto: specijalne-jedinice.com
Sistem Sako TRG 22 A1. Foto: specijalne-jedinice.com
Klik za uvećanje.
×

Među proizvođačima iz inostranstva i ove godine se mogu posetiti štandovi veoma poznatih imena, što, pored ostalog, potvrđuje i međunarodni ugled ovog sajma. Posetioci se mogu informisati o renomiranim refleksnim nišanima proizvođača „Aimpoint AB”, koji su veoma poznati i zastupljeni u Republici Srbiji, zatim sistemima „Safran Vectronix ag”, „Safran Electronics and Defenseˮ, „Surefire LLC”, „Wiley X Emea LLCˮ, sačmaricama sjajne reputacije italijanske kompanije „Benelli Armi Spa”, kao i puškama za precizno gađanje izuzetnog kvaliteta, finske „Sako Ltd”. Finski proizvođač predstavio je sisteme sa manuelnim repetiranjem „TRG 22 A1”, „M10”, kao i „TIKKA T3x TAC A1”.

[1] Na otvorenom prostoru, ispred hale 1, posetioci se mogu upoznati sa karakteristikama BOV koja su na zaduženji pri jedinicama Žandarmerije Republike Srbije, odnosno Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ).
[2] Većina elemenata ovog kompleta izrađena je u digitalnoj maskirnoj šari „M – 10”, dok je nekoliko, npr. zaštitne rukavice, izrađeno u jednobojnoj zelenoj nijansi.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja