Region Vesti iz regiona

Makedonski "Tigrovi" obeležili
34 godine postojanja


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: MIA.mk

Marta 1981. godine Odeljenje za specijalne zadatke, organizovano tokom 1980. u okviru Sektora posebnih jedinica milicije, postaje potpuno operativno i počinje izvršavanje poverenih dužnosti i zadataka. Tokom svog postojanja jedinica će prilagođavati organizaciju, namenu i rad aktuelnim potrebama Republike Makedonije, a danas kao Jedinica za specijalne zadatke čini jedan od najznačajnijih bezbednosnih elemenata države.

Dana 13. marta u kasarni "Ilinden"[1] u Skoplju, elitna Jedinica za specijalne zadatke "Tigar" (mak. Единица за специјални задачи "Тигар") obeležila je 34 godine postojanja, u prisustvu visokih državnih i policijskih rukovodilaca, kao i prijatelja same jedinice iz zemlje i regiona.

U okviru kompleksa kasarne nakon uvodnih svečanosti makedonski "Tigrovi" prikazali su elemente primenjenog borenja koje se izučava u okviru specijalne fizičke obuke pripadnika, a potom su pripadnici antiterorističke grupe izveli taktičko-pokaznu vežbu rešavanja talačke situacije upadom u barikadirani objekat.


Prikaz primenjenog borenja. Foto: MIA.mk

Pripadnici su demonstrirali veštine aikidoa, džudoa, kao i tehnike koje se izučavaju u brazilskoj điu đici. Prisutni su imali priliku da vide prikaze odbrane od naoružanog napadača golim rukama, kao i odbrane od više napadača istovremeno. Mešovitost tehnika, kao i njihova valjana demonstracija svedoče o kvalitetu obuke koja se planira i izvodi u elitnoj jedinici makedonskog Biroa za javnu bezbednost.

Prilikom demonstracije upada u objekat pripadnici antiterorističke grupe bili su opremljeni nemačkim SMG (engl. Submachine Gun) "HK-MP5 A5" u kalibru 9x19 mm Parabellum, na kojima su se mogli primetiti "red dot" nišani "Aimpoint CompM3", taktičke lampe "Surefire", kao i konverzije plave boje za ispaljivanje trenažne municije "FX Simunition 9 mm" koje se montiraju na cev oružja. Sekundarno naoružanje pripadnika činili su poluautomatski pištolji "Glock-17 Gen 3" u 9x19 mm Parabellum. Za potrebe balističke zaštite pripadnici su bili opremljeni individualnim policijskim balističkim štitovima proizvođača


Antiteroristička grupa Jedinice za specijalne zadatke izvodi upad u objekat. Foto: MIA.mk

"Eurokompozit" koji obezbeđuju nivo zaštite IIIA acc. NIJ 0108.01. Isti proizvođač potpisuje i šlemove kojima su pripadnici opremljeni. Reč je o standardnim "ACH" šlemovima crne boje, rađenim po MICH (engl. Modular Integrated Communication Helmet) dizajnu koji obezbeđuju balističku (IIIA NIJ 0106.01) i fragmentacionu zaštitu glave. Sam upad u objekat izveden je koordinisano iz više pravaca, čime su specijalci ostvarili prednost u odnosu na osumnjičena lica koja su nekolicinu osoba uzeli kao taoce i zabarikadirali se unutar objekta. Dimni signali žute boje označili su kraj i uspešnu realizaciju akcije.


Pouzdana oprema makedonskih specijalaca. Foto: MIA.mk

Po završetku vežbe, prilikom obraćanja prisutnima, ministarka unutrašnjih poslova Republike Makedonije Gordana Jankuloska (mak. Гордана Јанкулоска) pohvalila je nivo obučenosti elitnih makedonskih policajaca. Osvrnuvši se na zasluge ove jedinice u rešavanju bezbednosnih pretnji tokom 2001. godine, ministarka je istakla da je Jedinica za specijalne zadatke "Tigar" sastavljena od pravih makedonskih patriota, sposobnih da u svakom momentu zaštite građane zemlje. Takođe, ministarka je istakla i da će tokom ove godine biti realizovana značajna nabavka naoružanja i opreme za potrebe jedinice, a u skladu sa modernim standardima. Pomenuto je i ulaganje u objekte od značaja za obuku.

Za najistaknutijeg pripadnika Jedinice za specijalne zadatke tokom 2014. godine odabran je iskusni instuktor T.S, a kao najistaknutiji tim u protekloj godini označen je onaj koji je po prvi put učestvovao u međunarodnoj humanitarnoj misiji pomoći i spasavanja ugroženog stanovništva tokom majskih poplava koje su pogodile Republiku Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

[1] U istoj kasarni smešten je i Puk za specijalne operacije makedonske vojske.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja