Region Vesti iz regiona

Uspešno realizovana taktičko-pokazna vežba „Rješavanje krizne situacije u zgradi UN“


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: SIPA, BiH

Dana 15. septembra 2016. godine realizovana je taktička vežba „Rješavanje krizne situacije u zgradi UN“, u neposrednoj blizini i u prostorijama zgrade Ujedinjenih nacija u Sarajevu u Ulici Zmaja od Bosne bb.

Taktičku vežbu neposredno su realizovali policijski službenici pri Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (engl. State Investigation and Protection Agency-SIPA), zatim Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, Upravi policije Federacije BiH, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a u saradnji sa osobljem fizičkog obezbeđenja i službenika Ujedinjenih nacija. Združene interventne snage u ovoj vežbi činili su pripadnici Jedinice za specijalnu podršku SIPA, Specijalne jedinice Uprave policije Federacije BiH i Jedinice za specijalističku podršku MUP Kantona Sarajevo.

U praksi složene bezbednosne pretnje i krizne situacije na terenu iziskuju intenzivnu saradnju organizacionih jedinica i ustanova pri bezbednosnim sistemima na operativnom i taktičkom nivou. U vezi sa ovim posebno je značajna pravovremena razmena informacija, njihovo proveravanje i precizno razumevanje, a potom hitro i odlučno izdavanje naređenja, kao i postupanje radi sprečavanja nastanka odnosno suzbijanja već nastalih štetnih posledica.
Upravo ovi elementi vrlo često se proveravaju i usavršavaju pri realizaciji taktičkih i taktičko-pokaznih vežbi, sa posebnim osvrtom na legalnost postupanja, u smislu pozitivnopravnih propisa državnog ili političkog entiteta i tome slično.

Pri planiranju i realizaciji taktičke vežbe u zgradi Ujedinjenih nacija, čiji se cilj odnosio na uvežbavanje združene intervencije policijskih agencija BiH u koordinaciji Direkcije za koordinaciju policijskih tijela[1], posebna pažnja usmerena je bila na proveravanje nužnog vremena za koordinaciju rada interventnih snaga, kao i na koordinaciju i komunikaciju između službenika UN i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Prema scenariju taktičke vežbe „Rješavanje krizne situacije u zgradi UN“, službenici pri recepciji zgrade UN zaprimili su telefonski poziv u kojem su upozoreni da je u zgradi ostavljena bomba. Prosleđivanjem ove informacije aktivirani su mehanizmi i procedure evakuacije zgrade,

a otežavajuća okolnost odnosila se na dva lica u zgradi muškog pola koji su odbili evakuaciju i zapretili da će povrediti službenika UN kojeg su uzeli kao taoca u prizemnim prostorijama zgrade. U skladu sa pravnim propisima aktivirani su policijski kapaciteti, te je intervencija počela širom, a potom i užom blokadom i obezbeđenjem prostora oko zgrade UN u realzaciji policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i MUP Kantona Sarajevo. Obezbeđenjem lokaliteta oko zgrade ostvaren je nužni uslov za upad interventnih snaga u zgradu radi rešavanja krizne situacije. Specijalisti za rukovanje minsko-eksplozivnim sredstvima MUP Kantona Sarajevo dobili su zadatak da izvrše protivdiverzioni pregled kompletne zgrade, eventualno obezbede mesto na kojem je ostavljena bomba i izvedu kontrolisano premeštanje ubojitog sredstva, ili izvrše deaktivaciju na licu mesta.


Antiteroristička grupa JSP SIPA prilikom upada u zgradu i pretrage prostorija. Foto: SIPA, BiH

Združene snage za upad, sastavljene od antiterorističkih grupa Jedinice za specijalnu podršku[2] i Specijalne jedinice dobile su zadatak da upadom u zgradu izvrše sistematsku pretragu i zauzimanje prostorija, te hapšenje ili uništenje osumnjičenih i oslobađanje taoca.

Svim aktivnostima pripremanja i realizacije intervencije rukovodio je Štab akcije sastavljen od rukovodilaca svih policijskih jedinica i ustanova koje su učestvovale u taktičkoj vežbi. Pripadnici Jedinice za specijalnu podršku SIPA BiH su za potrebe taktičke vežbe upotrebili pouzdane sisteme sa dugim i kratkim cevima, kao i druge elemente taktičke opreme korisne za izvođenje aktivnosti ovog tipa. Individualna balistička zaštita pripadnika ostvarena je upotrebom modernog balističkog šlema i prsluka u crnoj boji.

Taktička vežba realizovana je u uslovima približnim realnim, te je od strane prisutnih rukovodilaca ocenjena kao izuzetno uspešna. Potonje detaljne analize ukazale su na mogućnost unapređivanja određenih segmenata u sistemu obezbeđenja i taktici postupanja bezbednosnih snaga, odnosno unapređivanja u tehničkom smislu, te je pomenuta vežbovna aktivnost ostvarila i izuzetan praktični značaj.

[1] Direkcija za koordinaciju policijskih tijela je neposredno nadležna agencija za obezbeđenje prostora i zaposlenih u zgradi UN u Sarajevu.
[2] Kapaciteti Jedinice za specijalnu podršku SIPA angažuju se po odobrenju Direktora SIPA, a u skladu sa Zakonom o SIPA i Procedurama o načinu upotrebe i operativnog djelovanja JSP.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja