Specnaz Vesti iz Rusije

Osmi turnir pripadnika ruskog specnaza u praktičnom streljaštvu


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: K. Lazarev

Aprila ove godine, u blizini sela Pesočnija (rus. Песочный), na strelištu streljačkog kluba „Nevski“ (rus. „Невский“) organizovan je tradicionalni, osmi po redu, turnir pripadnika jedinica za specijalne namene ruskog FSB u praktičnom streljaštvu.

Organizatori turnira ovog puta bili su pripadnici posebne jedinice „GRAD“ UFSB iz Sankt Peterburga i lenjingradskog regiona, a učešća na turniru uzeli su pripadnici 22 uprave, više od 100 pripadnika. Među učesnicima biil su predstavnici 604. centra specijalne namene FSB, regionalnih uprava, gardijskih jedinica ruske federacije, kao i pripadnici elitnih OMON i SOBR grada Sankt Peterburga. Treba još istaći da je ovaj turnir organizovan i pod novim motoom „Preciznost, snaga i brzina!“, vrednostima kojima se elitni ruski specijalci vode u obavljanju službenih dužnosti.

Iako sportskog karaktera, ovi turniri su veoma dobra prilika za specijalce da uvežbavaju stečena znanja, kao i da razmenjuju iskustva sa kolegama iz drugih jedinica slične namene. Generalni plasman ekipa u ovim prilikama nije toliko bitan.Modeli nacionalnih proizvođača kao deo ličnog naoružanja pripadnika ruskog specnaza. Foto: K. Lazarev

Organizatori su za takmičare pripremili ukupno 12 vežbi koje su osmišljene tako da oponašaju situacije slične intervencijama koje su ovi pripadnici već izvodili, odnosno sa kojima se mogu suočiti u budućnosti. Takođe, kako bi vežbe predstavljale ozbiljan izazov za elitne pripadnike, organizatori su pažljivo ustrojili poligone, trudeći se da ih maksimalno uslože i otežaju realizaciju specijalcima. Gađanja su realizovana bojevom municijom iz nekoliko vrsta pešadijskog naoružanja. Za potrebe turnira odabrano je nekoliko modela poluautomatskih pištolja poput nacionalnog „Striža“, kao i austrijskog „Glock-17“ treće i četvrte generacije, odnosno švajcarskog „SIG Sauer P-226“, svi u kalibru 9x19 mm Parabellum. U kategoriji jurišnih pušaka, pripadnici su birali nacionalne modele „Kalašnjikova“, a na turniru je kroz nekoliko vežbi prošla i američka „Colt M-4 A4 Commando“ u 5,56x45 mm NATO. I pored nekoliko duhovitih komentara na račun ove puške, pripadnici koji su je koristili su postizali vrlo dobre rezultate prilikom gađanja. U vezi sa prilagođavanjem oružja montiranjem taktičke opreme, organizator nije postavio nikakva ograničenja, pa su pripadnici imali punu slobodu da oružje prilagođavanju montiranjem „red dot“ nišana, poput „Aimpoint CompM4“, odnosno holografskih, poput „EOTech 512“ i „552“ istog proizvođača, zatim taktičkih lampi, vertikalnih drški i tome slično.Najveći broj takmičara je za potrebe turnira koristio puške sistema "Kalašnjikov". Foto: K. Lazarev

Prva vežba izvodila se u parovima, sastavljenim od članova iz istih ekipa. Zadatak svakog para bio je da u što kraćem vremenu pogodi svaku metu na poligonu najmanje osam puta, s tim što pri ispaljivanju poslednjeg metka iz okvira jurišne puške zamena okvira nije bila dozvoljena, već su pripadnici morali preći na upotrebu sekundarnog naoružanja, tj. poluautomatskih pištolja. Pored svake legitimne mete bila je postavljena i prijateljska, u vidu ilustracije taoca. Pogotak prijateljske mete povlačio je negativne posledice u vidu dodavanja sekundi na vreme realizacije ove vežbe.

Kraj dana bio je predviđen za vežbu koja je izvedena upotrebom uređaja za termoosmatranje. U šumi u blizini poligona mete su zagrevane tri minuta, kako bi bile vidljive na kamerama, a potom je zagrevanje prestajalo i specijalci su izlazili da gađaju. Jasno je da je u ovoj vežbi brzina realizacije bila veoma bitna, jer kako vreme prolazi mete se hlade i sve slabije se prikazuju na uređajima. Da bi uspešno kompletirali ovu vežbu specijalci su morali pogoditi sve postavljene mete.Takmičari su se nadmetali i u gađanju u uslovima smanjene vidljivosti. Foto: K. Lazarev

U poslednjoj vežbi na poligon su izlazile po dve ekipe istovremeno. Cilj je bio kompetirati poligon pre druge ekipe, a s obzirom na gađanje bojevom municijom, velika pažnja se morala posvetiti i pravilima bezbednog rukovanja oružjem, koja su za elitne pripadnike standard od koga nikad ne odstupaju.

Po završetku turnira, oficir za odnose sa medijima FSB Sankt Peterburga i lenjingradskog regiona, Dmitrij Kočetkov (rus. Дмитрий Кочетков) dao je zanimljivu izjavu prisutnim novinarima i fotografima:

„Danas po internetu možete pronaći mnogo osoba koje sebe smatraju specijalcima i daju sebi za pravo da kritikuju tuđi rad i trud, a u stvari samo igraju igrice i ništa više od toga. Kada bi se našli u realnoj situaciji, ili čak ovde na strelištu, njihovi argumenti i ego bi se srušili kao kula od karata“.

U ukupnom plasmanu prvo mesto zauzela je ekipa legendarnih „Alfi“ koji su briljirali u poslednjoj vežbi pri nadmetanju sa ostalim timovima.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja