Specnaz Vesti iz Rusije

Srpski specijalci na triatlonu jedinica za specijalne namene u Moskvi


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: K. Lazarev

Početkom ovog meseca održan je triatlon jedinica za specijalne namene u centru za obuku slavne ruske protivterorističke jedinice "Vitez" (rus. „Витязь”). Sedmi po redu, međunarodni triatlon posvećen je četrdesetoj godišnjici postojanja ruske "Alfa" grupe (današnja Uprava "A"), kao i devedesetogodišnjici osnivanja slavne sovjetske divizije "Dzeržinski".

Takmičenje je okupilo 14 ekipa jedinica za specijalne namene iz Rusije, Belorusije, a srpski tim činili su momci iz Specijalne antiterorističke jedinice, Protivterorističke jedinice i Žandarmerije.

U centru za obuku "Vitez" okupio se veći broj građana, među kojima i veliki broj dece koji su malo pre triatlona završili vojno-patriotsko kampovanje i obuku "Mladi komandos". Okupljeni državnici i specijalci u trenažnom centru, u kojem je prvobitno nastao poznati moto ruskog specnaza "Terorizam je bolest, pozovite doktora"[1], istakli su značaj međunarodne saradnje i razmene informacija i iskustava u cilju efikasnije borbe protiv kriminaliteta i terorizma.

Triatlon je bio podeljen u tri faze, a prepreke i zadaci su bili organizovani tako da je za njihovo savladavanje i kompletiranje bilo potrebno primeniti znanja i veštine iz različitih segmenata obuke. Ovakav pristup u treningu od velikog je značaja za obuku pripadnika, jer u praksi omogućava efikasnije izvršavanje zadataka.


Postavljeni zadaci u okviru takmičenja zahtevali su intenzivan timski rad između takmičara. Foto: K. Lazarev

U prvoj fazi takmičenja učesnici su imali zadatak da neutrališu sve teroriste predstavljene crtanim metama, a gađajući iz vozila. Potom, bilo je potrebno pružiti prvu pomoć vozaču vozila koji je simulirao ranjavanje, a po stabilizaciji izvršiti i njegovu evakuaciju na bezbedno mesto. Prilikom ove faze, korišćeno je nekoliko modela automata (engl. Submachine Gun), poput ruskog "PP-2000", kao i nemačkog "HK-MP5", uz nekoliko modela poluautomatskih pištolja. Sve radnje bilo je potrebno izvršiti za što kraće vreme, jer se konačni plasman ekipa ređao po ukupnom vremenu, a svaka greška (npr. promašena meta teroriste ili pogođena meta civila) podrazumevala je vremenske penale.


Preciznost i brzina gađanja specijalaca stavljeni su na probu u okviru složenog poligona u zatvorenom prostoru. Foto: K. Lazarev

U drugoj fazi, fizička sprema specijalaca stavljena je na proveru složenim i veoma zahtevnim pešadijskim poligonom sa preprekama, a odmah potom, bez odmora, pripadnici su morali eliminisati zadate mete, gađanjem iz automata (engl. Submachine gun-SMG). Među postavljenim metama, bilo je potrebno neutralisati mete sa ilustracijama četvorice terorista koji su se u sitnim detaljima razlikovali od meta koje su predstavljale taoce.


Savladavanje vertikalnih prepreka u kombinaciji uz istovremeno izvršavanje taktičkih zadataka. Foto: K. Lazarev

Treća i poslednja faza odnosila se na savladavanje visinskih prepreka veranjem pomoću užeta, zatim spuštanjem pomoću užeta i gađanjem u mete kroz otvore u preprekama. Gledaoci su imali priliku da se uvere u spretnost i odlučnost svih učesnika prilikom savladavanja prepreka ove vrste.

Na kraju, prvo mesto zauzela je ekipa slavne beloruske jedinice "Almaz", a drugo i treće mesto pripali su ekipama ruskih "Alfi". Pripadnici naših elitnih jedinica su na prošlogodišnjem takmičenju bili prisutni kao posmatrači, dok su ove godine aktivno učestvovali. Domaćin srpskim specijalcima bio je bivši komandant ruske jedinice "Vitjaz", Sergej Lisjuk (rus. Сергей Лысюк).

[1] Rus. "Tерроризм это болезнь! Встречайте доктора!".

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja