Specnaz Vesti iz Rusije

Triatlon pripadnika jedinica za specijalne namene 2015


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: specijalne-jedinice.com

Krajem juna meseca ove godine organizovan je tradicionalni turnir pripadnika elitnih jedinica „Triatlon specijalne namene 2015“, u okviru centra za obuku slavne ruske jedinice „Vitez“ (rus. „Витязь”) u Rusiji. Ove godine učestvovalo je 20 ekipa iz Rusije, Belorusije i Srbije, a organizator i ovogodišnjeg turnira bio je ruski heroj i raniji komandant “vitezova”, Sergej Lisjuk (rus. Сергей Лысюк) , koji je ujedno bio i domaćin pripadnicima Protivterorističke jedinice – PTJ iz Republike Srbije.

Među ekipama najviše je bilo predstavnika ruskog specnaza. Elitnu Upravu „A“ FSB predstavljale su dve takmičarske ekipe, a pored njih učešća su uzeli specijalci OSN[1] „Kamen“[2] (rus. Скала), zatim SOBR „Ris“ (rus. Рысь), kao i OSN „Baklja“[3] (rus. Факел) i drugi. Domaćini iz jedinice „Vitez“ su, kao i „Alfe“, izašli sa dve ekipe na takmičenje. Belorusiju su predstavljali pripadnici čuvene jedinice „Almaz“, čiji naziv u prevodu na srpski znači „dijamant“. Motiv dijamanta se nalazi i na amblemu beloruske protivterorističke jedinice, a u okviru tradicije jedinice simboliše čvrstinu, snagu, večnost i retkost. Republiku Srbiju predstavljala je šestočlana ekipa Protivterorističke jedinice-PTJ.

Prema rečima našeg sagovornika, Konstantina Lazareva, specijalci iz Republike Srbije su redovni gosti na događajima ove vrste, što je jedna od potvrda prijateljskih odnosa dveju zemalja, kao i intenzivne saradnje u oblasti bezbednosti. Uz izuzetno gostoprimstvo organizatora, mnogi prisutni ruski građani su iskoristili priliku da se druže sa srpskim policajcima.
U okviru centra za obuku okupljeni takmičari i građani imali su priliku i da se upoznaju sa posebnom opremom i naoružanjem koje koriste jedinice ruskog specnaza, a veliku pažnju privukla je i puška za precizno gađanje „Orsis T-5000“ (rus. ОРСИС Т-5000) istoimenog proizvođača iz Moskve. Puška funkcioniše po principu manuelnog repetiranja, a trenutno je dostupna u kalibrima .308 Winchester, .300 Winchester i .338 Lapua Magnum. Takođe, izložena je bila i smela konstrukcija „V-AR“ u kalibru 9x19 mm Parabellum, za koju češki konstruktori tvrde da objedinjava dokazane karakteristike najpoznatijih sistema „M16/M4“ i „Kalašnjikov“. Prema rečima Konstantina Lazareva poslednjih godina na ruskom tržištu može se primetiti prodor opreme i naoružanja „zapadnjačkih proizvođača“, a utisci ruskih specijalaca su većinom pozitivni[4]. Tome u prilog govorili su i izloženi modeli kompanije „Heckler & Koch“: više modela SMG (engl. Submachine Gun) oružja, serije „MP5“ u kalibru 9x19 mm Parabellum, kao i serije jurišnih pušaka „416“ u 5,56x45 mm NATO. Od posebne opreme mogli su se videti odlični šlemovi „ArmaCom FAST“ koji obezbeđuju IIIA nivo balističke zaštite, zatim „red dot“ i holografski nišani, kao i „flip-to-side“ uređaji[5] evropskih proizvođača „Aimpoint“ i „EOTech“, ali i ruskog „Viking“ (rus. Викинг).


Prisutni su imali priliku pogledati naoružanje i opremu nacionalnih i proizvođača iz inostranstva. Foto: K.Lazarev

Ovogodišnji triatlon otvoren je postrojavanjem svih takmičarskih ekipa, a potom i kraćim obraćanjem organizatora Lisjuka, koji je svima poželeo dobrodošlicu i sreću u predstojećem takmičenju. Takmičari su se pojavili u službenim uniformama svojih jedinica sa formacijskim i državnim oznakama pripadnosti. Takmičenju su takođe prisustvovali ruski državni rukovodioci, kao i veterani specnaza, kojima su po završetku takmičenja uručena i prikladna priznanja za službena ostvarenja.

Slično kao i prethodnih godina, i ovogodišnji triatlon specijalne namene bio je podeljen u tri faze, koje su osmišljene tako da testiraju psihofizičku spremu i veštinu rukovanja i gađanja vatrenim oružjem, elementima koji kod pripadnika elitnih jedinica moraju biti na veoma visokom nivou. Ipak, za razliku od prethodne godine, redosled disciplina je organizovan drugačije, a pred početak svake faze sudije, inače pripadnici jedinice „Vitez“, organizovali su kraće brifinge na kojima su sve ekipe upoznavali sa predstojećim „stejdževima“ i zadacima koji ih čekaju.

Konstantin Lazarev kaže da je ovo bio i prijateljski gest organizatora prema kolegama iz Srbije, kako bi na poligone izašli motivisani prethodnim demonstracijama kolega čije se jedinice ubrajaju u sam evropski i svetski vrh.
Na „Triatlonu specijalne namene 2015“ prva je nastupila prva ekipa jedinice „Vitez“[6]. Pripadnici Protivterorističke jedinice nastupili su deveti, nakon ekipe beloruskog „Almaza“ i dve ekipe ruskih „Alfi“.Tim Protivterorističke jedinice MUP R. Srbije. Foto: K.Lazarev

U prvoj fazi takmičari su savladavali horizontalne prepreke na pešadijskom poligonu, da bi u drugoj fazi savladavali vertikalne prepreke. U trećoj fazi, timovi su se nadmetali u gađanju, po pravilima praktičnog streljaštva. Parametri na osnovu kojih je vršeno rangiranje ekipa bili su ukupno prolazno vreme, koje se dobijalo sabiranjem svih vremena realizacije „stejdževa“ u sve tri faze, kao i bodovi koji su mogli biti negativni i pozitivni. Bodovanje je naročito dolazilo do izražaja u trećoj fazi i zavisilo je od preciznosti pogodaka u stacionarnim metama na poligonima po sistemu: A – alfa, C – čarli i D – delta.


Takmičari ruskih "Alfi" su prilikom savladavanja visinskih prepreka napravili par manjih propusta što su kolege iz jedinice "Almaz" iskoristili i ostvarili prednost u ukupnom plasmanu. Foto: K.Lazarev

Kako bi u svakoj fazi angažovanje specijalaca bilo na visokom nivou, poligoni su usložnjavani dodatnim zadacima koji su se morali kompletirati, pa su tako u okviru prve faze takmičari morali pronaći i posebno izrađenu lutku koja je predstavljala ranjenika i ukazati prvu pomoć u što kraćem vremenskom periodu. U pitanju su bile specijalne lutke koje se koriste za obuku lekara i medicinskih tehničara za pružanje prve pomoći prilikom intervencija. U okviru druge faze ekipe su morale savladavati visinske prepreke, što je, pored provere fizičke spreme, testiralo i njihovu volju.


Takmičari su imali priliku da demonstriraju poznavanje tehnika urbane alpinistike. Foto: K.Lazarev

Kruna ove faze bio je višespratni toranj, sačinjen tako da zahteva primenu više tehnika veranja prilikom savlađivanja. Ekipe su u ovoj fazi prilikom spuštanja sa tornja pomoću alpinističkog užeta morale eliminisati neprijateljske mete, sa minimum dva pogotka, a koje su bile postavljene na platformama unutar tornja. Tom prilikom korišćeni su poluautomatski pištolji u kalibru 9x19 mm Parabellum, a ekipe su imale pravo izbora modela pištolja. U trećoj fazi, ekipe su se nadmetale u praktičnom streljaštvu na nekoliko „stejdževa“. Iako se ova faza bodovala po pravilima PS (engl. Practical Shooting), za razliku od PS prakse, takmičarima na triatlonu nije bilo dozvoljeno da se unapred upoznaju sa rasporedom stejdževa. Tokom brifinga samo su im ukratko objašnjeni kriterijumi za kompletiranje stejdževa: neutralisanje svih neprijateljskih meta sa po minimum dva pogotka u neki od krugova A, D ili C, a u slučaju pogotka prijateljskih meta, koje su bile predstavljene crtežima talaca, dobijali su se negativni bodovi. Gađalo se bojevom municijom kalibra 9x19 mm Parabellum iz poluautomatskih pištolja i automata (engl. Submachine Gun).


Prikladne nagrade i zahvalnice su obezbeđene svim učesnicima triatlona. Foto: K.Lazarev

Na kraju, u ukupnom plasmanu, drugu godinu za redom, pobedila je ekipa beloruske „Almaz“. Drugo mesto pripalo je drugoj ekipi „Alfi“, a treće 28. odredu za specijalne namene „Ratnik“ iz Arhangelska.

Do prošle godine, ekipe ruskih „Alfi“ su redovno pobeđivale na ovim takmičenjima, pa su nakon prošlogodišnjeg trijumfa kolega iz Belorusije u šali govorili da je u pitanju slučajnost, što su ovi samouvereno demantovali novim trijumfom i najavili još bolje takmičarsko nadmetanje naredne godine.

[1] Prim. prev. odred (za) specijalne namene, rus. oтряд специального назначения.
[2] Prim.prev.
[3] Prim.prev.
[4] Trenutno specijalci Uprave „A“ prednjače u službenoj upotrebi inostrane opreme i naoružanja.
[5] Pomoćni nišanski uređaji koji se mogu spustiti u stranu, čime se olakšava nišanjenje ili osmatranje okoline kada je strelac iza zaklona, na primer iza čoška. Nišanjenje se ostvaruje preko kolimatorskog nišanskog uređaja koji se postavlja ispred „flip-to-side“ uređaja.
[6] Druga ekipa istoimene jedinice nastupila je pred sam kraj triatlona, 18. po redu

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja