Specnaz Vesti iz Rusije

Turnir timova specnaza povodom četrdesetogodišnjice osnivanja slavnih "Alfi"


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: K. Lazarev

Sredinom prošlog meseca na teritoriji grada Moskve organizovano je međunarodno takmičenje u čast obeležavanja četrdeset godina od osnivanja slavnih ruskih „Alfi“, a današnje elitne Uprave A Centra za specijalne operacije FSB.

Na takmičenju je učestvovalo ukupno 15 timova, sastavljenih od pripadnika elitnih jedinica za specijalne namene iz Rusije, Belorusije, Kazahstana i Jermenije. Okupljeni specijalci istakli su da ovi turniri imaju posebno značenje za sve njih, jer „uprkos raspadu zemlje, naše profesionalne veze ostale su nepromenjene. Za pripadnike specnaza ne postoje granice, mi smo svi jedna velika porodica“. Četvorodnevno takmičenje održavalo se u okviru odlično opremljenog kompleksa streljačkog moskovskog klupa „Objekat“ gde su specijalci rešavali razne situacije iz domena antiterorističkih dejstava u urbanom okruženju, dok je drugi deo takmičenja organizovan na jednom poligonu FSB koji omogućava izvođenje dejstava i u planinsko–šumovitim uslovima.

Iako su takmičenja ove vrste danas postala uobičajena, grupa organizatora sastavljena od iskusnih instruktora „Alfi“ potrudila se da ovo takmičenje bude do sada jedinstveno i da zadaci i vežbe budu tako koncipirani da u što većoj meri oponašaju uslove u realnim borbenim situacijama, jer kako jedan od njih kaže: „Terorizam i globalne pretnje danas konstantno evoluiraju, te se i naša obuka konstantno mora menjati i prilagođavati kako bi nam u odsudnim momentima omogućila prednost u odnosu na neprijatelje. Posebnu pažnju obraćamo na smenjivanje generacija naših boraca. Prenos znanja i iskustava iz borbe od presudnog je značaja za naše mlade momke“. Analizom borbenih situacija iz praksi jedinica specnaza organizovane su vežbe koje su postavljane pred takmičarske ekipe, a za čije su kompletiranje pripadnici morali demonstrirati više veština koje se izučavaju u okviru obuke, kao i efikasan timski rad. Kako bi uslovi bili bliži realnim, najveći deo sadržine vežbi ostali su nepoznati za ekipe, dok su sudije na kraćim brifinzima pre početka vežbi često davale i pogrešne informacije, kako bi se tokom izvršavanja zadataka stvorio faktor iznenađenja i kako bi pripadnici bili prinuđeni da u stresnim situacijama donose odluke i improvizuju.

Deo zadataka ekipe su morale izvršiti u što kraćem vremenu (za početak merenja najčešće se uzimao prvi pucanj nekoga od pripadnika ekipe), kako bi obezbedile više bodova i bolji plasman, a svi propusti sankcionisani su vremenskim penalima. Karakteristično za ove zadatke bilo je što su se često sastojali iz nekoliko faza koje su se morale kompletirati jedna za drugom, bez vremena za dogovor i planiranje. Otežavajuća okolnost bila je ta što timovi nisu unapred znali sadržinu narednih faza, te su taktiku morali osmišljavati u pokretu i prilagođavati je trenutnim uslovima, kao što je to često slučaj u realnim borbenim situacijama.


Gađanje se izvodilo različitim vrstama pešadijskog naoružanja. Foto: K. Lazarev

Sa druge strane, u borbi česte su situacije da neprijatelj iznenadi u deliću sekunde, a nakon više sati neprekidnih borbi. Stoga, borci moraju održavati prisebnost i koncentraciju visokog nivoa sve vreme. Upravo radi toga, deo vežbi na ovom turniru izvodio se bez vremenskog ograničenja.

Zanimljivo je i da organizatori nisu postavljali bezbednosne provere oružja kao obavezne prilikom izvršavanja vežbi. Ovako je svaki pripadnik sve vreme bio odgovoran za svoje oružje, jer je opasno rukovanje automatski značilo i diskvalifikaciju člana. O profesionalnosti momaka govori i činjenica da tokom četiri dana takmičenja nijedan nije bio diskvalifikovan. Cevi oružja nijednog momenta nisu bile uperene u drugog čoveka.
Foto-galerija:
Dalje, nikakva ograničenja nisu bila postavljanja ni u vezi sa korišćenjem dostupne opreme i naoružanja, jer je svakoj ekipi bilo dozvoljeno da koristi sve ono čime njihova jedinica raspolaže. O upotrebi naoružanja i opreme su odlučivale vođe takmičarskih ekipa. Iako bi se mnogima ovo činilo nepravedno (sa aspekta sportske ravnopravnosti) u borbenim situacijama neprijatelj bi intenzivno tražio svaki nedostatak i svaku manu u opremi i to bi iskoristio. Upravo zato danas oprema nije pomodarstvo, već standard kada su jedinice ove namene u pitanju. Štaviše, ukoliko bi se ovaj pristup u kreiranju pravila ustalio, možda bi to uticalo na rukovodstva jedinica da intenzivnije opremaju svoje operativne kadrove. Tokom turnira moglo se primetiti da mnogi pripadnici koriste strano naoružanje na uštrb domaćih modela, a ova praksa uzima maha među mnogim jedinicama specnaza. Pištolji poput austrijskog „Glock-17 Gen 4“ i „SIG Sauer P226“ skoro da su postali standard, a kada je reč o SMG oružju, sve zastupljeniji su nemački „HK-MP5“ u raznim modelima i PDW oružje „HK-MP7“. Od jurišnih pušaka, modeli Kalašnjikova i dalje preovlađuju, ali puške poput „SIG Sauer 516“, zatim „HK-416“ i „HK-417“ stiču sve veću popularnost. Ovo bi trebalo da bude značajan podstrek domaćim konstruktorima da porazmisle o konkurentnosti svojih modela u odnosu na strane.


Uspešno kompletiranje "stejdževa" često je zahtevalo realizaciju više uslovljenih taktičkih zadataka. Foto: K. Lazarev

Poseban trud uložen je i u postavljanje meta, koje na ovom turniru nisu bile klasične kartonske, već posebno izrađene lutke sa senzorima koji su potvrđivali pogodak (a samim tim i neutralizaciju mete) samo ukoliko je zrno pogodilo glavu lutke. Sa druge strane, ono što nijedna ekipa nije znala jeste da će neprijatelj u svim taktičkim situacijama uzvraćati vatru na njih. Neprijatelj je pripadnike ekipa gađao „paintball“ puškama, a ranjavanje ili ubijanje člana ekipe povlačilo je sankcije sudija ili nekompletiranje zadatka.

Sudije su zapazile da je ova inovacija bila „veliko iznenađenje za mnoge ekipe, dok su se druge ponašale kao da su u pitanju prave borbene situacije, što svedoči o valjanosti obuke koja se izvodi u njihovim jedinicama“. Pred sam kraj druge faze takmičenja tri ekipe sastavljene od pripadnika „Alfi“ stekle su značajnu prednost u odnosu na ostale, te su odlukom sudija izdvojene iz generalnog plasmana i započele takmičenje između sebe. Treba istaći da su snajperisti „Alfi“ neposredno pred početak ovog turnira učestvovali na međunarodnim takmičenjima u Češkoj i Mađarskoj, dok su drugi članovi ekipa angažovani u jednoj složenoj kriznoj situaciji, ali svi oni su blagovremeno stigli na početak ovog turnira i ostvarili odlične rezultate.

Neke od vežbi koje su postavljane pred takmičarske ekipe bile su:

Neutralizacija (urbano okruženje)

Na prometnoj ulici u naseljenoj sredini tročlana teroristička grupa opremljena automatskim oružjem sprema postavljanje eksplozivne naprave. Jedan terorista postavlja napravu dok druga dvojica ga pokrivaju i osmatraju okolinu, spremni da zapucaju ukoliko primete snage bezbednosti. Zadatak ekipama bio je da identifikuju i


Pojedini "stejdževi" su bili organizovani u zatvorenom prostoru, odnosno u noćnim uslovima. Foto: K. Lazarev

istovremeno neutrališu sve teroriste i spreče aktivaciju naprave. Vreme za kompletiranje zadatka određivala je štoperica na eksplozivnoj napravi, a ekipe nisu znale na koje vreme je podešena.

Upad u objekat, urbano okruženje, noć

U naseljenoj sredini, četvoročlana teroristička grupa naoružana automatskim oružjem zabarikadirala se u četvorosobni objekat. Raspored prostorija je nepoznat. Zadatak ekipama bio je da izvrše nasilni upad bilo kojom tehnikom i neutralištu sve članove terorističke grupe. Nepoznata okolnost svim ekipama biće simuliranje ranjavanja jednog civila, kojeg je potrebno evakuisati do mesta izvlačenja helikopterom. Vreme za izvršavanje zadatka nije ograničeno.

Upad u objekat, ruralna sredina, noć

U objektu u ruralnoj sredini, članovi terorističke grupe drže taoce. Ulazna vrata u objekat su minirana. Zadatak treba izvršiti tako što će deo ekipe prvo obaviti izviđanje i prikupljene informacije javiti vođi ekipe. Potom će drugi deo ekipe osmisliti i izvesti upad u objekat. Izviđač mora ostati neotkriven, a u slučaju aktiviranja eksploziva na ulaznim vratima, ekipi sleduje vremenski penal od dodatnih 90 sekundi.

Neutralizacija, urbano okruženje

Na prometnoj ulici u naseljenoj sredini teroristička grupa sprema napad. Ekipe će izvesti napad na teroriste po dobijanju signala od agenta sa lica mesta. Signal može doći u bilo kom trenutku. Po dobijanju signala, ekipe vozilom moraju stići na mesto krizne situacije, identifikovati teroriste i neutralisati ih pre nego što izvrše napad. Otežavajuća okolnost jeste prisustvo devojčice koja u neposrednoj blizini terorista pokušava da uhvati mače, o čemu pripadnici nemaju saznanja. Devojčica ne sme biti pogođena.

Zaseda, ruralna sredina, noć

Grupa u izviđanju upada u zasedu terorista. Tom prilikom dvojica pripadnika grupe bivaju ubijeni, treći se bori. Dobijanjem poziva od trećeg pripadnika ekipa mora stići pre nego što treći pripadnik bude ubijen ili zarobljen, jer im samo on može dati informacije o položaju terorista. Zadatak ekipama je da neutrališu sve teroriste i evakuišu ubijene i povređene za određeno vreme.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja