Srbija Vesti iz Srbije

Angažovanje specijalaca Vojske Srbije u misiji „Atalanta“


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: specijalne-jedinice.com

Tokom avgusta ove godine članovi Autonomnog tima za zaštitu brodova ukrcali su se na „MV ESBJERG“, koji u okviru Svetskog programa hrane isporučuje više od 10 000 tona hrane narodu Somalije.

Zaštita brodova u Indijskom okeanu i Adenskom zalivu predstavlja jedan od ključnih ciljeva operacije „Atalanta“, te su operativne aktivnosti usmerene ne samo na zaštitu brodova, već i na preventivne aktivnosti u smislu sprečavanja piratskih akcija duž somalijske obale. Brod „MV ESBJERG“ trenutno je operativan na rutama između luka Džibuti, Mogadišu i Mombasa.

Peti Autonomni tim za zaštitu brodova čine iskusni vojnici Bataljona vojne policije specijalne namene „Kobre“, različitih specijalnosti, kao i grupa lekara sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu, ukupno 12 članova. Naoružanje pripadnika, između ostalog, čine pouzdani sistemi „HK 416 D14. 5RS“, u kalibru 5,56 mm, u konfiguraciji sa „red dot“ nišanima „Aimpoint CompM4“, odnosno poluautomatski pištolji „HK USP SD 9“, u kalibru 9 mm. Operativci su opremljeni i puškama za precizno gađanje na većim distancama, odnosno sistemima za vatrenu podršku, kao i ostalom taktičkom opremom potrebnom za izvršavanje zadataka i poslove ove vrste.

Foto-galerija:
Radi održavanja borbene gotovosti operativaca tima, trenažne aktivnosti se izvode redovno. Nedavno je realizovana i vežba gađanja bojevom municijom na palubi, dok je brod bio na ruti Sejšeli – Džibuti. Gađanje je realizovano upotrebom različitih sistema vatrenog oružja, angažovanjem stacionarnih meta postavljenih na palubi, odnosno ciljeva na površini vode, u neposrednoj blizini broda.

Foto: specijalne-jedinice.com

Detalj sa gađanja. Foto: specijalne-jedinice.com

Tim srpskih specijalaca predstavlja značajan protivpiratski element u zoni operacije. Stečena znanja i iskustva srpskih vojnika biće od značaja za budući plan i program obuke vojnika elitnog bataljona, a samo angažovanje pri Pomorskim snagama Evropske unije umnogome diže i ugled Vojske Srbije u svetu.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja