Srbija Vesti iz Srbije

Proslavljen Dan MUP, slava i
Dan policije


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: specijalne-jedinice.com

Dana 20. juna u okviru nastavnog centra policije „Makiš“ proslavljeni su Dan Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Dan i slava policije.

Dan srpske policije obeležava se u znak sećanja na događaje u periodu od 15. do 17. juna 1862. godine kada su se pripadnici srpske žandarmerije požrtvovano borili protiv višestruko nadbrojnije turske vojske tokom sukoba oko Čukur česme, kao i tokom potonjeg bombardovanja Beograda.

Balistički šlem “Ops Core High Cut” Karabin "Colt M-4 A-4 Commando" u kalibru 5,56 mm
Ovogodišnja proslava otpočela je postrojavanjem policijskih službenika organizacionih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova i intoniranjem državne himne „Bože pravde“. Defile službenika predvodio je zastavni vod Žandarmerije Republike Srbije, a potom je usledio defile službenih vozila jedinica MUP, odnosno službenih konja Čete konjanika Policijske brigade. Veliku pažnju gledalaca privukla su višenamenska oklopna vozila „Lazar 2“, 8x8, nacionalnog proizvođača „Jugoimport SDPR“, odnedavno na zaduženju u Žandarmeriji, koja je prema važećem Zakonu o policiji dobila status posebne jedinice policije u okviru Direkcije policije. Prema tvrdnjama proizvođača, konstrukcija ove serije specijalizovanih vozila predstavlja kombinaciju MRAP[1] i vozila klasе MRAV[2], a transportni kapacitet ljudstva ograničen je na 12 službenika, dok je maksimalna brzina vozila na putu 110 km/h. Odmah iza ovog kontingenta prodefilovao je kontingent novih borbeno-oklopnih vozila „M-11“, istog proizvođača, takođe na zaduženju u Žandarmeriji. Ova vozila mogu se efikasno upotrebljavati prilikom izvršavanja borbenih zadataka, kao i zadataka i poslova obezbeđivanja ili uspostavljanja narušenog javnog reda i mira. Kapacitet posade ograničen je na 8 članova, od kojih su četiri označena kao stalna. Osnovno naoružanje vozila čini daljinski upravljana borbena stanica sa mitraljezom kalibra 12,7 mm (efektivnog dometa do 1500 metara na ciljeve u vazduhu i do 2000 metara na zemljane ciljeve) i sistemom za upravljanje vatrom koji čine TV kamera sa opcijom zumiranja slike, termovizijska kamera kao i laserski daljinometar. Maksimalna brzina vozila na putu iznosi 100 km/h. Iza vozila Žandarmerije prodefilovao je kontingent Specijalne antiterorističke jedinice-SAJ, koja je nakon usvajanja nove sistematizacije pojačana i specijalizovanim vozilima tipa „HUMMER“. Na postoljima unutar blindiranih kupola ovih vozila mogli su se primetiti teški mitraljezi „Browning“ kalibra 12,7 mm, kao i automatski bacači granata-ABG „Zastava M-93“, kalibra 30 mm. Pripadnici Prve specijalističke jedinice Žandarmerije Republike Srbije prošli su iza na specifičnim terenskim vozilima tipa „kvad“, a potom službenici Saobraćajne policije, Interventne jedinice 92, Sektora za vanredne situacije, a iznad centra preleteli su helikopteri Helikopterske jedinice MUP.

Foto: specijalne-jedinice.com

Pripadnici SAJ tokom proslave. Foto: specijalne-jedinice.com

Neposredno pre izvođenja taktičko-pokazne vežbe u centralnom delu nastavnog kompleksa prikaze primenjenog borenja izveli su prvo studenti Kriminalističko-policijske akademije, a potom i pripadnici Žandarmerije. Prisutni građani i rukovodioci mogli su pogledati tehnike samoodbrane iz različitih borilačkih veština u situacijama kada je napadač opremljen hladnim ili vatrenim oružjem, opasnim oruđem, kao i u slučaju istovremenog napada više lica. Tehnike se izučavaju i usavršavaju u okviru specijalne fizičke obuke i od velikog su praktičnog ali i psihološkog značaja, jer jačaju karakter pojedinca, posebno njegovo samopouzdanje, determinaciju i sl.

Oslobađanje talaca

Najdinamičniji deo proslave predstavljala je taktičko-pokazna vežba pripadnika Specijalne antiterorističke vežbe. Prema scenariju, na teritoriji Beograda desili su se teroristički napadi. Tom prilikom naoružane grupe su otele jedan autobus javnog prevoza sa putnicima. Komandno-operativni štab donosi odluku o angažovanju antiterorističkih grupa SAJ radi oslobađanja talaca u otetom autobusu, kao i hapšenja ili uništenja terorističke grupe. Brz dolazak specijalaca na mesto krizne situacije realizovan je upotrebom helikoptera „BELL-212“. Brzo spuštanje pomoću alpinističkih užadi tehnikom „dilfer“ pokrivao je specijalista snajperizma iz drugog helikoptera, opremljen poluautomatskom puškom „SIG Sauer 716“ u kalibru 7,62x51 mm NATO sa optičkim nišanom „KAHLES“.

Šestorica pripadnika ATG demonstrirali su odlično poznavanje alpinističkih veština i samouvereno se spustili sa visine od 35 metara. Po zauzimanju položaja na zemlji šestočlana ATG imala je zadatak da se spoji sa ostatkom interventnih snaga i spreči napredovanje terorista upotrebom otetog autobusa. Snage za napad na autobus radi hapšenja terorističke grupe i oslobađanja talaca bile su raspoređene u pet vozila, od kojih su dva borbeno-oklopna vozila „M-11“ imala zadatak da prepreče put autobusu i onemoguće povlačenje. Interventne snage izvele su istovremene upade kroz prozore autobusa upotrebom eksplozivnih ramova, a pomoću platformi za upad. Na stiroporne ramove stavlja se, po pravilu, manja količina eksploziva čija se detonacija kontroliše tasterom na kraju štapa na koji je montiran ram. Ovi ramovi upotrebljavaju se za razbijanje prozora na objektima i vozilima. Upad je izveden brzo i efektivno, te je situacija rešena u nekoliko sekundi.

Foto: specijalne-jedinice.com

Pripadnici ATG SAJ demonstriraju dinamički upad u oteti autobus. Foto: specijalne-jedinice.com

Za potrebe demonstracije pripadnici SAJ nosili su crne kombinezone francuskog proizvođača „GK Pro“. Naoružanje pripadnika činili su poluautomatski pištolji „Glock-17 Gen 3“ u kalibru 9 mm Para, a za potrebe zaštite glave upotrebljeni su balistički šlemovi „Ops Core“ u crnoj boji. Fragmentaciona zaštita očiju realizovana je taktičkim naočarima „ESS“ sa staklima crne boje.

Drugi deo vežbe realizovale su Vatrogasno-spasilačke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova. Prema scenariju vežbe, tokom razmene vatre sa teroristima došlo je do požara u autobusu. Na lice mesta stigle su vatrogasno-spasilačke grupe koje su lokalizovale i ugasile požar upotrebom „S“ aparata i puštanjem raspršenog mlaza vode. Zadovoljni građani i državni rukovodioci pozdravili su učesnike vežbe aplauzom.

Tehničko-taktički zborovi

U drugom delu centra bili su organizovani tehničko-taktički zborovi jedinica MUP. Prisutni su imali priliku da pogledaju deo opreme na zaduženju u jedinicama Žandarmerije, kao i Specijalne antiterorističke jedinice.

Pripadnici Žandarmerije izložili su deo naoružanja i specijalističke opreme, pa su tako zainteresovani mogli saznati detalje konstrukcija poluautomatskih pištolja poput nacionalnog „CZ-99“, švajcarskog „SIG P-220“, austrijskog „Glock-17 Gen 3“ i drugih. Izloženi su bili i automati i oružja za ličnu zaštitu, jurišne i puške za precizno gađanje različitih proizvođača. Jedinice Žandarmerije raspolažu pouzdanim modelima poput američkih karabina „Colt M-4 A-4 Commando“ u 5,56 mm, zatim puškama po sistemu „Kalašnjikov“, kao i pouzdanim puškama „Steyr Tactical Elite“ u kalibru .308 Winchester sa sistemom manuelnog repetiranja, odnosno „bullpup“ antimaterijalnim puškama „Barrett M-95“ u moćnom 12,7x99 mm NATO (.50 BMG) kalibru.

Foto: specijalne-jedinice.com

Pripadnici Prve specijalističke jedinice Žandarmerije. Foto: specijalne-jedinice.com

Pripadnici Ronilačke jedinice izložili su deo opreme koja se koristi za izvršavanje namenskih aktivnosti: mokra neoprenska odela „ScubaPro“ u modelima „Everflex 7/5 mm“, kao i ronilačke prsluke istog proizvođača, regulatore „Arctic Spiro“, zatim „ScubaPro MK-20“ i modele „MK-25“, boce 15-18 l „Mares“ i drugu opremu.

Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice izložili su sličnu konfiguraciju opreme i naoružanja na zaduženju u jednici. Građani su se mogli upoznati i sa poluautomatskim pištoljima „CZ-75 SP-01 Shadow“ u kalibru 9 mm, jurišnim puškama „SIG Sauer 552 Commando“ u kalibru 5,56 mm, borbenim sačmaricama tipa „Benelli M-4 Super 90“ i „M-3 Super 90“, odnosno „Mossberg M-590“, svi u 12/76 Magnum. Od pušaka za precizno gađanje veliku pažnju su privukle finske „Sako TRG 22“ u .308 Win, kao i „Sako TRG 42“ u .338 Lapua Magnum, sve sa sistemom manuelnog repetiranja. Za potrebe preciznog gađanja pripadnici SAJ ove puške upotrebljavaju i u konfiguraciji sa optičkim nišanima „Schmidt&Bender Police Marksman II 3-12x50“. Izložene su bile i pouzdane „Blaser R-93 Tactical LRS-2“ u .223 Remington sa optikom „Schmidt&Bender 3-12x56“, kao i elementi ronilačke, alpinističke, sanitetske i opreme za izvođenje različitih vrsta upada.

[1] Engl. Minе Rеsistant Ambush Protеctеd Vеhiclе.
[2] Engl. Multi Purposе Armorеd Vеhiclе.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja