Srbija Vesti iz Srbije

Demonstracija obučenosti
polaznicima COPO


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: specijalne-jedinice.com

U Nastavnom centru Ministarstva unutrašnjih poslova „Kulaˮ policijski službenici organizacionih jedinica MUP prikazali su deo operativnih kapaciteta polaznicima 19. i 20. klase Centra za osnovnu policijsku obuku.

U petak, 21. juna polaznici i najviši rukovodioci Ministarstva imali su priliku da vide deo operativnih kapaciteta policijskih službenika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), Žandarmerije, Policijske brigade, Uprave saobraćajne policije, Interventne jedinice 92 i Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata.

Mi smo imali privilegiju da dan ranije, 20. juna, prisustvujemo uvežbavanju prikaza posebno obučenih pripadnika Odreda Žandarmerije u Novom Sadu i pripadnika SAJ.

Foto: specijalne-jedinice.com
Iskrcavanje iz oklopnog transportera Lazar 3. Foto: specijalne-jedinice.com
Klik za uvećanje.

Policijski službenici novosadskog odreda su za ovu priliku uvežbavali dva izuzetno dinamična i atraktivna prikaza, hapšenje osumnjičenih lica upadom u „objekat”[1], odnosno upadom u putnički autobus.

Foto: specijalne-jedinice.com
Detalj sa priprema drugog prikaza policijskih službenika Žandarmerije. Foto: specijalne-jedinice.com
Klik za uvećanje.
×

Prvi prikaz, upad u improvizovani objekat, uvežbavano je upotrebom dva borbeno – oklopna vozila 4×4 „M-11” i „M-15”, proizvođača „Jugoimport SDPR J.P”, kao i višenamenskog vozila točkaša 8×8 „Lazar 3”, u verziji oklopni transporter. Užu blokadu objekta u kojima su se nalazila osumnjičena lica izvele su posade dva borbeno – oklopna vozila, pokrivajući istovremeno i nastupanje oklopnog transportera iz kojeg su se hitro iskrcale snage za upad u objekat. Dvanaest specijalaca bili su organizovani u dva tima u kojima su nastupali kao „trojke”, u smislu jedan štitonoša na dva pripadnika. Dvojica specijalista snajperizma, organizovani kao snajperski par, pokrivali su napredovanje snaga za upad, gađajući statične mete sistemima: poluautomatskom „SIG 716ˮ, u kalibru 7,62×51 mm NATO sa optičkim nišanom „KAHLES K – 312 3-12×50ˮ, odnosno „Steyr SSG 08 – A1ˮ, u kalibru .338 Lapua Magnum, sa sistemom manuelnog repetiranja (eng. bolt action) i montiranim „KAHLES K624i 6-24×56ˮ. Pri uvežbavanju upada, upotrebljen je i službeni pas napadač, rase belgijski ovčar malinioa, koji je na komandu vodiča, neometen pucnjevima i pirotehničkim sredstvima, spretno utrčao u improvizovanu prostoriju, i napao markiranta. Prilikom ovog prikaza specijalci su u gađanju statičnih meta u „gumenom gradu” upotrebili bojevu municiju.

Foto: specijalne-jedinice.com
Specialista naoružan sistemom SIG 716, u kalibru 7,62×51 mm NATO. Foto: specijalne-jedinice.com
Klik za uvećanje.
×

Lišavanje slobode osumnjičenih u otetom putničkom autobusu uvežbavano je u veoma zanimljivoj taktici koja je, naravno, u određenoj meri bila prilagođena okolnostima u kojima se prikaz izvodio. Najpre je vozaču autobusa „zaprečen put”, kako bi se omogućilo izvođenje dimaničkog upada i hapšenja osumnjičenih. Potom su dvojica specijalista na motociklu 4×4 „kvad” izveli razbijanje bočnog stakla autobusa upotrebom eksplozivnog rama na teleskopskom štapu, što je bilo posebno atraktivno. Brzim prilazom autobusu, specijalci su uspeli da postave platformu za upad, preko koje je jedna grupa izvela upad, izuzetno uvežbano.

Foto: specijalne-jedinice.com
Demonstracija razbijanja stakla upotrebom eksplozivnog rama. Foto: specijalne-jedinice.com
Klik za uvećanje.
×

Za potrebe uvežbavanja i prikaza žandarmi su upotrebili formacijsku opremu i sredstva, a prikaz je takođe bio i prilika da se prisutni upoznaju sa novitetima, koji su nedavno uvedeni u upotrebu. Svi žandarmi su nosili dvodelne taktičke uniforme proizvođača „Jumko ad”, u kroju „Dragon Tactical”, u jednobojnoj zelenoj nijansi „Ranger Green”, šlemove „MICH 2002” dizajna u istoj boji, proizvođača „Mile Dragić”, a isti proizvođač potpisuje i balističke prsluke „Shark”, koje su specijalci nosili ovom prilikom. Svi žandarmi su nosili i borbene patike „LOWA Zephyr GTX Mid Task Force” u crnoj boji, koje je Ministarstvu unutrašnjih poslova tokom 2018. isporučilo preduzeće „Horus doo”, zvanični distributer „LOWA” modela za Republiku Srbiju. Pripadnici su ovim modelima posebno zadovoljni, ističući ergonomiju uložaka, raspoređenost mase i sistem ventilacije kao najpozitivnije karakteristike. Za potrebe uvežbavanja i prikaza specijalci su upotrebili različite sisteme vatrenog oružja. U prvom prikazu pripadnici su mete gađali automatima (eng. submachine gun) „HK MP5”, u varijantama „A2” i „A3”, obe u kalibru 9 mm Parabellum, poluautomatskim pištoljima „Glock 17 Gen 3”, takođe u kalibru 9 mm, kao i borbenu sačmaricu „Benelli M4 – A1”, u kalibru 12, sa teleskopskim kundakom i mehaničkim nišanima sa tricijumskim cevčicama zelene (zadnji) i crvene boje (prednji). U demonstracijama su upotrebljene i duge cevi, sistemi „Colt M4 A4 Commando”, odnosno „SIG 516 CQB”, nedavno uvedeni u službenu upotrebu pri specijalističkim četama Žandarmerije. Reč je o veoma kvalitetnim automatskim puškama renomiranog proizvođača „SIG Sauer”, u kalibru 5,56 mm NATO, sa skraćenom dužinom cevi od 254 mm (10 inča). Sistemi su isporučeni sa polimerskim okvirima tipa „Magpul PMAG 30 AR/M4 Gen M2 MOE Window”.

Foto: specijalne-jedinice.com
Detalj sa uvežbavanja pripadnika SAJ. Foto: specijalne-jedinice.com
Klik za uvećanje.
×

Šest pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) uvežbavali su i izveli dinamičan prikaz u saradnji sa Helikopterskom jedinicom MUP. Najpre su specijalci realizovali dejstvo iz treće dimenzije, brzo spuštanje pomoću konopca (eng. fast rope), a potom su demonstrirali i različite tehnike urbanog alpinizma, spuštanjem sa vrha kule nastavnog centra, a trojica specijalista su pomoću eksplozivnog rama demonstrirali izvođenje vertikalnog upada u objekat kroz prozor zgrade.

Na dan prikaza za polaznike i rukovodioce MUP bili su organizovani i taktičko – tehnički zborovi organizacionih jedinica.

[1] Za potrebe prikaza iskorišćen je tzv. „gumeni grad” u nastavnom centru.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja