Srbija Vesti iz Srbije

Ekipa Protivterorističke jedinice-PTJ prva u takmičenju u dalekometnom streljaštvu u Miokovcima


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: www.snajperskimetak.com

Povodom Dana veterana nekadašnje 63. padobranske brigade [1] organizovano je revijalno takmičenje u dalekomentnom streljaštvu, u realizaciji Udruženja veterana 63. padobranske brigade, kao i novoformiranog streljačkog kluba “Veterani 63. padobranske brigade”. Takmičenje je organizovano dana 27. juna, a na strelištu kompanije “Sloboda” iz Čačka.

Ovogodišnje takmičenje u dalekometnom streljaštvu je organizovano u okviru tradicionalnog Vidovdanskog skupa veterana 63. padobranske brigade koji se organizuje svake godine.

Gađanje je organizovano po propozicijama “F-class”, sa stacionarnim metama kružnog oblika, prečnika 500 mm, na daljini od 500 metara, a odnosilo se na ekipni i pojedinačni plasman strelaca. U vezi sa standardima gađanja organizator je postavio sledeće norme:

-gađanje u ležećem položaju, postavljanjem puške na nožice ili meki oslonac,
-puška za gađanje ne sme biti opremljena gasnom kočnicom,
-osmatrač može asistirati strelcu samo u toku probnog gađanja.

Meču je prethodilo probno gađanje u jednu metu i u trajanju od 10 minuta tokom kojih takmičari nisu bili ograničeni brojem metaka koje mogu ispaliti, da bi strelci u okviru meča gađali četiri serije po 10 metaka u svakoj seriji, a maksimalno trajanje svake serije bilo je ograničeno na 10 minuta. Za nadmetanje u ekipnoj kategoriji prijavila se ekipa Protivterorističke jedinice – PTJ, ekipa “Zastava razvoj”, “Zastava kontrola”, zatim ekipa “Prvi partizan Užice”, ekipa streljačkog kluba “Veterani 63. padobranske brigade”, kao i ekipa “Veterani 63. padobranske brigade”, svaka sa po četiri strelca.

Meč je počeo u prepodnevnim časovima, a vremenski uslovi su išli u prilog strelcima. Strelci ekipe Protivterorističke jedinice gađali su finskom puškom “Sako TRG-42” sa sistemom manuelnog repetiranja u kalibru .338 Lapua Magnum, sa optičkim nišanom “Schmidt & Bender Police Marksman II”.Prvo mesto zauzela je ekipa PTJ, drugo ekipa “Zastava razvoj”, a treće ekipa streljačkog kluba “Veterani 63. padobranske brigade”.
Kod strelaca drugih ekipa mogli su se primetiti i modeli serije “Remington 700”, takođe sa sistemom manuelnog repetiranja, i drugi. Krajnji ekipni plasman dobijao se sabiranjem bodova svih strelaca jedne ekipe.

Po završetku meča organizovana je promocija novog projekta nacionalnog proizvođača “Zastava oružje” iz Kragujevca. Predstavljeni projekat odnosio se na novu konstrukciju puške za precizno gađanje, za koju proizvođač tvrdi da je razvijena za potrebe padobranskih formacija, odnosno jedinica za specijalne namene.

Proglašenje rezultata takmičenja u dalekometnom streljaštvu i podela prikladnih nagrada organizovani su u Ovčar Banji, u okviru logora veterana slavne vojne padobranske jedinice, koja je za izuzetne zasluge tokom oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji odlikovana Ordenom narodnog heroja[2], a kasnije i Ordenom ratne zastave[3].

[1] Sistematizacijom od septembra 2006. godine 63. padobranska brigada ulazi u sastav novoformirane Specijalne brigade u rangu bataljona i danas figurira kao 63. padobranski bataljon Specijalne brigade Vojske Srbije.
[2] Oktobra 1999.godine.
[3] Juna 2000. godine.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja