Srbija Vesti iz Srbije

Održana svečanost povodom ispraćaja srpskih vojnika u Mirovnu misiju „Atalanta“


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: specijalne-jedinice.com

U petak 4. avgusta 2017. godine u krugu Generalšta održana je svečanost povodom ispraćaja dvanaest vojnika Vojske Srbije u Mirovnu misiju[1] „Atalanta“ u Somaliji.

U prisustvu članova porodica i prijatelja srpskih vojnika, kao i predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, svečanost je otpočela intonirajnem državne himne, a posebno je bilo prijatno primetiti i mališane koji su takođe pevali stihove državne himne. Okupljenima se isprva obratio pukovnik Vojske Srbije Nikola Dejanović, zastupnik načelnika Centra za mirovne operacije istakavši da će srpski vojnici u okviru Misije „Atalanta“ biti angažovani kao autonomni tim za zaštitu bordova sa zadatkom zaštite brodova Svetskog programa za hranu, kao i trgovačkih brodova u zoni operacije.

Vojska Srbije učestvuje u operaciji „Atalanta“ od aprila 2012. godine, da bi već od decembra naredne godine angažovanje bilo uvećano slanjem autonomnog tima za zaštitu brodova iz sastava Specijalne brigade Kopnene vojske.

Foto: specijalne-jedinice.com

Članovi autonomnog tima za zaštitu brodova. Foto: specijalne-jedinice.com

Potpukovnik Colić, zamenik komandanta Bataljona vojne policije specijalne namene „Kobre“, ukratio je predstavio cilj operacije „Atalanta“, kao i angažovanja autonomnog tima Vojske Srbije, te se osvrnuo na prethodne aktivnosti koje su srpski vojnici realizovali, a u cilju uvećavanja operativnih kapaciteta radi izvršavanja zadataka u zoni operacije. Teorijsko-praktični plan i program obuke izvodio se u zemlji i inostranstvu. Predstavivši članove tima, potpukovnik Colić istakao je da su odabrani izuzetno obučeni vojnici i veoma stručno lekarsko osoblje. Članovi tima rade zajedno dugo i odlično se poznaju, te su ne samo dobre kolege, već i prijatelji.

Foto: specijalne-jedinice.com

Detalji sa svečanosti. Foto: specijalne-jedinice.com

Brigadni general Ilija Todorov, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove, izrazio je potpuno uverenje u obučenost i profesionalizam ovog autonomnog tima Vojske Srbije, koji je peti po redu angažovan u Somaliji. Brigadni general Todorov je zastavu Republike Srbije uručio kapetanu korvete Igoru Ignjatoviću, iskusnom oficiru elitnog Bataljona vojne policije specijalne namene „Kobre“, koji će biti i komandir ovog autonomnog tima. Nakon čestitki za srećan put i boravak u misiji, deo svečanosti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije iskoristili su za prikladno druženje sa vojnicima i članovima porodica, dok su energični mališani celokupnu atmosferu učinili još pozitivnijom.

Peti autonomni tim za zaštitu brodova biće angažovan u naredna četiri meseca u vodama Adenskog zaliva.

[1] Vojska Srbije angažuje 332 pripadnika u ukupno deset multinacionalnih operacija, šest mirovnih operacija Ujedinjenih nacija i četiri operacije za upravljanje krizama Evropske unije.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja