Srbija Vesti iz Srbije

Proslavljen Dan
Specijalne brigade


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: specijalne-jedinice.com

U kasarni “Rastko Nemanjić“ u Pančevu, bazi Specijalne brigade, u prisustvu vojnih lica, državnih rukovodilaca, sveštenih lica i građana, obeležen je 29. septembra dan ove elitne jedinice Kopnene vojske Srbije.

Elitna jedinica Vojske Srbije oformljena je 2006. godine preformiranjem i objedinjavanjem 72. specijalne brigade, 63. padobranske brigade, pripadnika elitnog 82. pomorskog centra, koji su nakon osamostaljenja Republike Crne Gore prešli u Srbiju i određenog broja pripadnika tadašnjeg Protivterorističkog odreda "Kobre".

Svečanost je počela postrojavanjem jedinica brigade, a postrojena vojna lica su postigla jednoobraznost nošenjem maskirnih uniformi nacionalnog proizvođača „Jumko a.d“, iz Vranja, u digitalnoj maskirnoj šari „M-10“, razvijenoj za potrebe jedinica Vojske Srbije. Članovi vojnog orkestra su na početku svečanosti odsvirali državnu himnu, a u znak sećanja na vojna lica koja su položila živote izvršavajući službene zadatke, održan je i minut ćutanja.

Foto: specijalne-jedinice.com

Stroj pripadnika brigade. Foto: specijalne-jedinice.com

Deo protokola svečanosti odnosio se i na dodeljivanje stimulativnih mera najistaknutijim pojedincima i jedinicama elitne brigade. Za vredan rad i trud u periodu između dva praznika, pojedinci su nagrađeni nagradnim odsustvima, odnosno prikladnim materijalnim poklonima. Obraćajući se prisutnima, komandant brigade, brigadni general Zoran Veličković[1], izjavio je zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima i odnosom prema radu elitnih vojnika, napomenuvši da svojom predanošću vojnici čuvaju ugled svog poziva, ali i Republike Srbije. Prema njegovim rečima, u periodu između dva praznika jedinice Specijalne brigade realizovale su preko 800 gađanja bojevom municijom u različitim uslovima, 100 taktičkih i taktičko-pokaznih vežbi u zemlji i inostranstvu, kao i preko 1000 skokova i zarona. Osvrnuvši se i na saradnju sa jedinicama MUP R. Srbije, armijama stranih zemalja, brigadni general Veličković istakao je značaj aktivnosti ove vrste za obuku srpskih vojnika, ugled Specijalne brigade, kao i Vojske Srbije, te da su tokom ovih aktivnosti pripadnici brigade, između ostalog, upotrebom službenih vozila prešli više od milion i dvesta hiljada kilometara!

Foto: specijalne-jedinice.com

Specijalisti snajperizma Specijalne brigade. Foto: specijalne-jedinice.com

U nastavku svečanosti izveden je defile pešadijskih i motorizovanih ešalona, predvođen Zastavnim vodom. Elitni vojnici su marširali sinhronizovano, uvežbano, što je ostavilo veoma lep utisak na sve prisutne. Okupljeni su imali priliku videti ešalone Komande Specijalne brigade, kao i elitnih bataljona. Pažnju okupljenih posebno je privukao motorizovani ešalon, jer su u okviru njega vojnici unutar vozila pokazali i različite konfiguracije borbene opreme. Od motornih vozila u upotrebi pri Specijalnoj brigadi prisutni su mogli videti vozila različitih namena nacionalnih i inostranih proizvođača.

Taktičko-tehnički zbor

Nakon defilea okupljeni su mogli posetiti prikazani taktičko-tehnički zbor i upoznati se sa naoružanjem i opremom u upotrebi pri elitnim bataljonima Specijalne brigade. Mnogi posetioci su takođe iskoristili priliku i za fotografisanje sa vojnicima na zboru.

Foto: specijalne-jedinice.com

Detalj sa TT zbora. Foto: specijalne-jedinice.com

Vojnici su prikazali deo opreme na zaduženju pri 63. padobranskom bataljonu, Bataljonu za protivteroristička dejstva, kao i 72. izviđačko-diverzantskom bataljonu, pa su tako posetioci mogli pogledati elemente ronilačke opreme, opreme koja se upotrebljava za izvođenje protivdiverzionih pregleda i prilikom rukovanja sa MES, alpinističke opreme. Najveću pažnju svakako su privukli moderni sistemi vatrenog oružja na zaduženji pri elitnim bataljonima.

[1] Dužnosti komandanta brigade preuzeo je početkom 2015. godine u činu pukovnika.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja