Srbija Vesti iz Srbije

Održana humanitarna akcija
"Strelci za decu"


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: specijalne-jedinice.com

Dana 25. februara u prostorijama streljačkog kluba „Target“, u Beogradu, održana je humanitarna akcija „Strelci za decu“, u realizaciji članova ovog beogradskog streljačkog kluba i Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka.

Ovom prilikom članovi kluba organizovali su gađanje u klupskoj streljani, a svakom zainteresovanom strelcu na raspolaganju je bilo 10 metaka. Za potrebe gađanja upotrebljeni su poluautomatski pištolji u posedu kluba „CZ-99“, u kalibru 9 mm, nacionalnog proizvođača „Zastava oružje“ iz Kragujevca. Imajući u vidu da su se ovom prilikom mnogi po prvi put upoznavali sa vatrenim oružjem, članovi i takmičari kluba „Target“ poseban trud su ulagali i u pokazivanje i objašnjavanje radnji i principa bezbednog rukovanja vatrenim oružjem, kao i pravila ponašanja u streljani.

Foto: specijalne-jedinice.com

Takmičarka Dubravka Vejnović u radu sa gostima akcije. Foto: specijalne-jedinice.com

Takmičari u praktičnom streljaštvu Dubravka Vejnović, Danilo Kostić i Igor Stanić, predvođeni iskusnim strelcem i trenerom Marjanom Džonićem istakli su kako im je bilo izuzetno zadovoljstvo biti na raspolaganju svima koji su tog dana posetili klub, te kako je ovo bila jedna od prilika da se „svi podsetimo naše obaveze da brinemo o najmlađima neprekidno i koliko god možemo, te da ne skrećemo misli sa ovih bolnih tema, već naprotiv, da se trudimo da ih rešavamo“. Iskusni takmičari kluba, u saradnji sa beogradskim klubom „BS“ redovno učestvuju na takmičenjima u praktičnom streljaštvu u zemlji, ostvarujući zapažene rezultate.

Humanitarna akcija, organizovana pod motoom „Pomažući našoj deci svi smo pobednici!“, protekla je u sjajnoj atmosferi i uz sjajan odziv udruženja i pojedinaca iz veoma različitih profesionalnih i društvenih sfera. Karakter akcije i ukupni utisci jasno ukazuju da je predstava jednog dela domaće javnosti o vlasnicima i korisnicima vatrenog oružja ništa do pogrešna, te da je većina duboko humana, spremna da pomogne onima kojima je pomoć potrebna. Kako ističe aktivni član i takmičar kluba, Marjan Džonić, između ostalog i osvajač brojnih medalja na takmičenjima u pojedinačnim i ekipnim kategorijama: „Ponosni smo na neočekivano veliki odziv učesnika i njihovu potvrđenu humanost. Nadamo se da će naša akcija biti povod i ostalim sportskim klubovima i organizacijama da organizuju slične aktivnosti“.

Humanost na prvom mestu

Iako je u streljani kluba ovom prilikom organizovan turnir i rezultati gađanja se upisivali, nije bilo proglašenja pobednika. Svi koji su se tog dana odazvali, i koji će nastaviti sa istom praksom i ubuduće, samo su dali mali doprinos najhrabrijima među nama, našim mališanima koji moraju pobediti u najvažnijoj borbi.

Akciji „Strelci za decu“ odazvali su se i olimpijski reprezentativac Republike Srbije Dimitrije Grgić, sportski novinar Slobodan Šarenac, „stand up“ komičar Nikola Silić, članovi moto grupe „Noćni vukovi“ i mnogi drugi. Pored pomenutih, organizatori akcije veliku zahvalnost duguju i Nemanji Davidoviću, koji je bio sprečen da poseti klub, ali je doprineo akciji.

Izuzetan karakter još jednom su potvrdili i pripadnici Bataljona vojne policije specijalne namene „Kobre“, kao i aktivni takmičari kluba „IPSC Kobre“. Predsednik kluba i iskusni takmičar Vukota Đukuć je u ime svih članova kluba istakao zadovoljstvo učestvovanja na ovoj aktivnosti.

Foto: specijalne-jedinice.com

Predsednik i takmičar kluba "IPSC Kobre" Vukota Đukić. Foto: specijalne-jedinice.com

Pred kraj druženja iskusni Vukota je u streljani demonstrirao i visok nivo obučenosti i uvežbanosti upotrebom ličnog oružja „CZ 75 SP 01 Shadow Line“, u kalibru 9 mm. Trojica aktivnih pripadnika elitnog bataljona koji su prisustvovali akciji, major Igor Ignjatovic, zastavnik prve klase Radosav Nedić i zastavnik Dragan Nikić, ujedno su i takmičari prve ekipe kluba i redovno ostvaruju zapažene rezultate na takmičenjima u praktičnom streljaštvu u zemlji i inostranstvu.

Na kraju jednodnevnog druženja vidno raspoloženi takmičari kluba složili su se da je humanitarna akcija organizovana valjano, te obećali da će se potruditi da redovno organizuju aktivnosti ove vrste. Streljački klub „Target“ u skladu sa Zakonom o oružju i municiji („Službeni glasnik Republike Srbije“, br. 20/15) izvodi i obuku u bezbednom rukovanju vatrenim oružjem, kao i rekreativna i kondiciona gađanja za punoletna lica.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja