Srbija Vesti iz Srbije

Održana Vojna parada
u Novom Sadu


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: specijalne-jedinice.com

Dana 22. oktobra u Novom Sadu na Beogradskom keju održana je Vojna parada, a povodom 72. godišnjice oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu. Najdinamičniji deo manifestacije, kojoj su prisustvovali najviši državni rukovodioci, crkveni velikodostojnici, strani vojni predstavnici i veći broj građana, predstavljala je taktičko-pokazna vežba na reci koju su izvele jedinice Rečne flotile, kao i pripadnici Specijalne brigade Kopnene Vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Tok svečanosti u ulozi spikera ispratio je brigadni general Vojske Srbije Željko Petrović, komandant Garnizona „Novi Sad“. Prisutni su imali priliku da vide prikaz dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije kroz izvođenje dejstava i protivdejstava pripadnika Prve brigade Kopnene vojske, Mešovite artiljerijske brigade, Rečne flotile i Specijalne brigade Kopnene vojske, kao i vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka Komande za obuku, zatim pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i Garde Vojske Srbije.

Foto: specijalne-jedinice.com

Ispred Doma Vojske u Novom Sadu. Foto: specijalne-jedinice.com

Program demonstracije otpočeo je počasnom artiljerijskom paljbom sa terase Petrovaradinske tvrđave koju su izveli pripadnici Garde Vojske Srbije. Potom su jedinice Rečne flotile prikazale sposobnost izvođenja protivminskih dejstava na reci Dunav, zatim sposobnost savladavanja prepreka na vodi, borbenih dejstava na vodi i protivpožarnih dejstava na vodi.

Izvođenje protivterorističkih dejstva na vodi i kopnu

U okviru prikaza osposobljenosti na vodi i kopnu u blizini reke Dunav realizovana je taktičko-pokazna vežba u kojoj su učestvovali i pripadnici Specijalne brigade, 72. izviđačko-diverzantskog bataljona, kao i Bataljona za protivteroristička dejstva „Sokolovi“. Prema scenariju vežbe organizovana teroristička grupa naoružana automatskim oružjem zauzela je plovilo i uzela članove posade kao taoce. Odbijanjem terorista da zaustave plovilo i predaju se, jedinice Rečne flotile otpočele su manevre na vodi radi prilaza otetom plovilu i blokiranja kretanja, a kako bi se stvorili što povoljniji uslovi za iskrcavanje specijalaca Vojske Srbije na palubu radi zauzimanja plovila, hapšenja ili uništenja članova terorističke grupe i oslobađanja talaca.

Foto: specijalne-jedinice.com

Detalji sa taktičko-pokazne vežbe na vodi. Foto: specijalne-jedinice.com

Mešovite snage za upad na plovilo činili su pripadnici 72. IDB opremljeni jurišnim puškama „HK 416“ u modelu „D14. 5RS“ u kalibru 5,56 mm, u konfiguraciji sa refleksnim nišanom „Aimpoint CompM4“, jurišnim rukohvatom „Heckler & Koch“ i taktičkim svetlom, kao i pripadnici bPT „Sokolovi“ opremljeni puščanim sistemima „HK G36 Commando“ u kalibru 5,56 mm i konfiguraciji taktičkih dodataka za potrebe bliske borbe.

Elitni vojnici su za potrebe demonstracije nosili dvodelne uniforme nacionalnog proizvođača „Jumko“ u digitalnoj ruralnoj maskirnoj šari „M-10“, koja je usvojena kao standardna maskirna šara Vojske Srbije. Prema scenariju, nekoliko terorista pokušalo je bekstvo na obalu reke upotrebom gumenog čamca, a pripadnici Bataljona za protivteroristička dejstva izveli su brzo spuštanje konopcem (engl. fast rope) iz helikoptera Vojske Srbije „Mi-17“ na obalu reke Dunav, a radi hapšenja terorista u bekstvu.

Foto: specijalne-jedinice.com

Izvođenje dejstva iz treće dimenzije. Foto: specijalne-jedinice.com

Naoružanje „Sokolova“, koji su nosili crne dvodelne taktičke uniforme proizvođača „Mile Dragić“, činili su sistemi „G36 Commando“ prilagođeni potrebama bliske borbe kao primarno naoružanje, kao i poluautomatski pištolji „Glock-17 Gen 3“ u kalibru 9 mm kao sekundarno naoružanje, utvrđeni u taktičke futrole za spušteno nošenje „BLACKHAWK! Serpa Tactical Level 2“. U okviru dinamičkog prikaza prisutni su mogli videti i taktiku postupanja pri spasavanju lica iz vode, a radi realizacije vežbe angažovani su bili i kapaciteti RV i PVO Vojske Srbije.

Taktičko-tehnički zbor, motorizovani ešalon i padobranski desant

Na delu šetališta Beogradskog keja ispred novosadskog Doma Vojske bio je organizovan manji TT zbor u okviru kojeg su kompanije „Zastava oružje“, „Jugoimport“, „SovaNvision“ i „Teleoptik-žiroskopi“ izložile svoje proizvode. Tako su zainteresovani mogli videti modernizovane puščane sisteme „Zastava oružje“ u različitim kalibrima i različite vrste nišanskih uređaja istog proizvođača, kao i nišanske i uređaje za osmatranje proizvođača "Teleoptik-žiroskopi“, odnosno opto-elektronske uređaje „SovaNvision“.

Motorizovanim ešalonom, koji je bio formiran od novih i modernizovanih sredstava ratne tehnike, komandovao je potpukovnik Ivan Dadić. Prvo vozilo u ešalonu bilo je komandno-izviđačko vozilo, namenjeno komandantu pešadijskog bataljona i koje je jedno od trenutno šest modernizovanih modela ove vrste vozila. Prisutni su mogli videti i besposadnu zemaljsku platformu sa daljinski upravljanom borbenom stanicom „Miloš“, razvijenu u Vojnotehničkom institutu, potom i novu bespilotnu letelicu srednjeg dometa „Pegaz“ i druga sredstva ratne tehnike različitih namena. Veliku pažnju prisutnih privukla je i modernizovana samohodna automatizovana haubica kalibra 122 mm „SORA“, sredstvo takođe razvijeno u nacionalnom Vojnotehničkom institutu.

Foto: specijalne-jedinice.com

Modernizovani sistemi ratne tehnike. Foto: specijalne-jedinice.com

Potom je nastupilo modernizovano borbeno-oklopno vozilo „M-11“ proizvođača „Jugoimport SDPR“, koje se trenutno izrađuje u četiri varijante, a u okviru ešalona je nastupilo vozilo namenjeno komandantu pešadijskog bataljona, praćeno samohodnom haubicom „NORA B-52 M-15“, kalibra 155 mm istog proizvođača, namenjenom za uništavanje ciljeva od taktičkog i operativnog značaja na daljinama do 42 kilometra. Izuzetno zapažena sredstava ešalona bila su i nova oklopna višenamenska vozila točkaši 8x8 „Lazar 3“.

Foto: specijalne-jedinice.com

Oklopno višenamensko vozilo 8x8 "Lazar 3". Foto: specijalne-jedinice.com

U okviru ešalona nastupila je grupa od pet vozila u varijanti oklopni transporter, namenjen jedinicama pešadije i specijalnim jedinicama pri izvođenju protivterorističkih i protivpobunjeničkih dejstava.

Nebom iznad Dunava proleteo je vazduhoplovni ešalon jedinica RV i PVO Vojske Srbije u okviru kojeg su nastupili helikopteri „Mi-17 V5“, zatim borbeni helikopteri „Gama“, školski avioni „Lasta“, „Supergaleb G-4“, jurišni avioni tipa „Orao“, kao i lovački tipa „MiG-29“, a potom i defile jedinica Rečne flotile. Pred kraj svečanosti elitni padobranci 63. padobranskog bataljona Specijane brigade izveli su padobranski desant iz helikoptera „Mi-17“ sa visine od 1500 metara od kojih su mnogi i članovi padobranske ekipe „Nebeske vidre“, spustivši državnu zastavu, zastavu Vojske Srbije i zastavu Specijalne brigade Kopnene vojske.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja