Srbija Vesti iz Srbije

Prikaz obučenosti povodom posete delegacije Rosgvardije


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: specijalne-jedinice.com

U Nastavnom centru Ministarstva unutrašnjih poslova „Kula”, u petak 8. juna, realizovan je prikaz operativnih kapaciteta specijalističkih i jedinica opšte namene Žandarmerije Republike Srbije, povodom zvanične posete delegacije Federalne službe vojske nacionalne garde Ruske Federacije, koju je predvodio general-pukovnik Sergej Melikov.

Kolege iz Rusije ovom prilikom ugostili su i rukovodioci Žandarmerije, zajedno sa komandantom jedinice, pukovnikom policije, Goranom Dragovićem. U prikazu je učestvovalo oko 100 policijskih službenika Odreda Žandarmerije u Novom Sadu i Odreda u Nišu, koji su uspešno realizovali pet demonstracija.

U prvom segmentu prikaza demonstrirani su kapaciteti višenamenskih borbeno-oklopnih vozila 4×4 „M-11”, „M-15“, odnosno oklopnog vozila 8×8 „Lazar 3“, posebno njihove vanputne manevarske sposobnosti. Pomenuta vozila, na zaduženju pri jedinicama Žandarmerije, proizvodi nacionalni proizvođač „Jugoimport SDPR“.

Potom su posebno obučeni žandarmi Specijalističke jedinice Odreda u Novom Sadu demonstrirali taktiku postupanja grupe za neposrednu fizičku zaštitu određenih lica, kao i CAT (eng. Counter Assault Team) tima. U prikazu je upotrebljena bojeva municija.

Prema taktičkim supozicijama, u okviru narednog prikaza otkrivena je teroristička ćelija, koja je zaposela jedan objekat i utvrdila položaj[1]. Radi rešavanja krizne situacije angažovana je antiteroristička grupa, ovom prilikom sastavljena od pripadnika SPJ Odreda u Novom Sadu. Nakon ostvarivanja uže blokade rejona ispred improvizovanog objekta, dvanaest pripadnika antiterorističke grupe (ATG) izveli su dinamički upad u „objekat“.

Foto: specijalne-jedinice.com
Operateri ATG prilikom izlaska iz oklopnog transportera. Foto: specijalne-jedinice.com
Klik za uvećanje.

Istom prilikom prikazana je i taktička upotreba službenog psa napadača rase belgijski ovčar malinoa. Operateri ATG su i ovom prilikom upotrebili bojevu municiju, a za potrebe prikaza odabrali su poluautomatske pištolje „Glock 17 Gen 3“, u kalibru 9 mm, kompaktne automate (eng. submachine gun) „HK MP5“, u verzijama „A2“ i „A3“, takođe u 9 mm, kao i borbenu sačmaricu tipa „Mossberg“. Svi operateri nosili su dvodelne taktičke uniforme u nijansi sivomaslinaste boje (SMB) „Ranger Green“, proizvođača „Jumko AD“, u kroju „Dragon Tactical“, koje su krajem 2017. godine uvedene u službenu upotrebi pri jedinicama Žandarmerije. U konfiguraciji opreme bili su i balistički prsluci „Shark“, tipa „nosač ploča“ (eng. plate carrier), proizvođača „Mile Dragić“, zajedno sa taktičkim opasačima i šlemovima tipa „MICH 2002“, istog proizvođača.

Tokom prikaza jasno su se mogli primetiti samopouzdanje i spretnost operatera pri taktičkoj kretnji, pokrivanju perimetara, odnosno upotrebi oružja. Specijalci su vešto prilagođavali tehnike nošenja oružja trenutnom okruženju, kombinujući „low“ i „high ready“.

Dodatno, inovacije, taktiku, običaje kolega iz inostranstva uvek treba ispratiti i proceniti mogućnost njihove implementacije.
Jedan od iskusnih operatera ovo objašnjava njihovom tendencijom da ne robuju uvek pravilima i šablonima, kako bi, sa jedne strane, svaki pojedinac imao mogućnost za individualizaiciju u određenoj meri, a sa druge, kako bi se taktika što bolje prilagodila svakoj konkretnoj situaciji, jer nijedna nije potpuno ista.

Ubrzo nakon „uništenja“ terorističke ćelije, izveden je atraktivan i složen prikaz napada na neprijateljski centar veze, u realizaciji antiterorističke grupe i specijalista snajperizma, takođe upotrebom bojeve municije.


Foto: specijalne-jedinice.com
Upotreba kvadova pri dolasku na mesto krizne situacije. Foto: specijalne-jedinice.com
Klik za uvećanje.
×

Šestočlana ATG je na mesto „krizne situacije“ stigla upotrebom motocikala 4×4 „quad“, uz podršku višenamenskog borbeno-oklopnog vozila. Za primarno naoružanje pripadnici ove grupe odabrali su sisteme „Colt M4 A4 Commando“, u kalibru 5,56 mm, sa montiranim refleksnim nišanima „Aimpoint CompM3“, odnosno jurišnim rukohvatima „CAA FGA“ i taktičkim lampama „CAA TC1“. Grupu u napredovanju pokrivali su specijalisti snajperizma, koji su gađali statične mete u neposrednoj blizini dejstvovanja antiterorističke grupe. Samouvereno manevrisanje operatera ATG potvrdilo je izuzetno samopouzdanje, obučenost, kao i poverenje u kolege koji su sa različitih pozicija i daljina gađali mete upotrebom sistema „SIG 716“ u kalibru 7,62×51 mm NATO, odnosno „Steyr Tactical Elite“, u .308 Winchester.

Ubrzo potom su na drugom strelištu nastavnog centra operateri Specijalističke jedinice Odreda Žandarmerije u Nišu prikazali taktiku dinamičkog upada u improvizovani objekat, takođe upotrebom bojeve municije.

Foto: specijalne-jedinice.com

Detalj sa taktičko-tehničkog zbora. Foto: specijalne-jedinice.com

Nakon izvedenih prikaza, članovi ruske delegacije i rukovodioci Žandarmerije obišli su delove nastavnog centra, a potom i taktičko-tehnički zbor. Gostima je posebno bio interesantan sistem automatskog bacača granata 30 mm „Zastava M93“, laki mitraljez „Zastava M84“, kalibra 7,62×54 R mm, kao i unutrašnjost „Lazara 3“.

Prisutnima su se ukratko obratili general Melikov i pukovnik Dragović, izrazivši zadovoljstvo posetom, gostoprimstvom, prikazima obučenosti operatera, istakavši da dve službe prijateljskih zemalja treba konstantno da unapređuju saradnju.

[1] Improvizovani objekat je za potrebe prikaza organizovan u tzv. gumenom gradu, unutar nastavnog centra.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja