Srbija Vesti iz Srbije

Pripreme za prikaz
obučenosti „Kobri“


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: specijalne-jedinice.com

Pripadnici elitnog Bataljona vojne policije specijalne namene „Kobre“ uvežbavaju demonstracije planirane za izvođenje u okviru proslave 40 godina postojanja najstarije srpske vojne protivterorističke jedinice.

U okviru kompleksa Vojne akademije u Beogradu specijalci Vojske Srbije uvežbavaju nekoliko izuzetno atraktivnih prikaza kojima će predstaviti deo operativnih kapaciteta. Iako je reč o vrhunski obučenim i iskusnim profesionalcima, višednevno uvežbavanje je uobičajena praksa, jer su očekivanja izuzetno visoka, a četrdesetogodišnji[1] jubilej svakako da uvećava potrebu da sve bude izvedeno besprekorno.

Više od dvadeset pripadnika učestvuje u izvođenju prikaza na temu „Upad u zaposednuti objekat i rešavanje talačke situacije“. Zamišljeno je da se prikaz sinhronizovano izvede iz više pravaca, demonstracijom taktike postupanja zemaljskih upadnih timova, alpinističke grupe, izvođenjem dejstva iz treće dimenzije tehnikom „fast rope“, kao i upotrebom lakooklopljenih borbenih vozila Vojske Srbije.

Foto: specijalne-jedinice.com

Detalj sa priprema. Foto: specijalne-jedinice.com

Tokom priprema elitni pripadnici upotrebili su formacijsku opremu i naoružanje, balističke prsluke u crnoj boji, tipa „nosač ploča“ (eng. plate carrier), proizvođača „Hornet“ iz Novog Sada, kao i nedavno uvedene u upotrebu, dvodelne taktičke uniforme „Cobra Tactical“, proizvođača „Jumko a.d“ iz Vranja. Isti proizvođač obezbedio je i potkape, a fragmentaciona zaštita očiju ostvarena je nošenjem naočara „Revision Bullet Ant Tactical“. Za potrebe prikaza specijalci su odabrali kompaktne puščane sisteme „HK G-36 Commando“, u kalibru 5,56 mm sa montiranim „Aimpoint CompM3“ refleksnim nišanima, odnosno poluautomatske pištolje „Glock 17 Gen 4“, u kalibru 9mm.

Foto: specijalne-jedinice.com

Detalj sa priprema. Foto: specijalne-jedinice.com

Planirana su i dva prikaza u kojima će učestvovati oko 30 pripadnika, koji će demonstrirati taktiku postupanja pri napadu na putničko vozilo i hapšenju osumnjičenih lica, kao i taktiku postupanja grupe za neposrednu fizičku zaštitu određenog lica i vozila pod pratnjom (eng. escort), u slučaju napada na određeno lice (eng. VIP). U okviru prvog prikaza specijalci će demonstrirati i veoma zanimljivu i atraktivnu taktiku pri napadu na putničko vozilo, a

Foto: specijalne-jedinice.com

Detalj sa priprema. Foto: specijalne-jedinice.com

u okviru drugog iskusni pratioci će, između ostalog, demonstrirati upotrebu tzv. balističke tašne, taktiku „ket“ (eng. Counter Assault Team) tima, izvlačenje tzv. glavnog vozila sa mesta napada i dr.

[1] Četrnaestog aprila 1978. godine je naređenjem saveznog sekretara za odbranu oformljeno je u Beogradu Odeljenje vojne policije za protivteroristička dejstva , okviru 282. bataljona vojne policije tadašnje JNA.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja