Srbija Vesti iz Srbije

Proslavljen Dan
Ministarstva unutrašnjih poslova


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: specijalne-jedinice.com

Svečanost povodom proslave Dana Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije organizovana je 4. juna 2017, na Trgu kralja Milana u Nišu.

U prisustvu najviših državnih rukovodilaca, crkvenih velikodostojnika, prijatelja iz zemlje i inostranstva, kao i građana svečanost je počela postrojavanjem policijskih službenika organizacionih jedinica MUP i pevanjem državne himne „Bože pravde“.

U okviru dinamičkog dela svečanosti uspešno su realizovane dve taktičko-pokazne vežbe pripadnika Policijske brigade Policijske uprave za grad Beograd, Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), Žandarmerije, Helikopterske jedinice kao i Sektora za vanredne situacije. Realizaciju vežbi komentarisao je potpukovnik policije Vladan Mirković, iskusni pripadnik SAJ.

Prema zajedničkom scenariju dveju vežbi 4. juna je u hotelu „Ambasador“ u Nišu organizovan Samit zemalja regiona, a radi obezbeđivanja događaja organizovan je operativni štab na terenu kojim je rukovodio direktor policije, radi koordiniranja angažovanih kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova.

Formiranje operativnog štaba radi realizacije operativno-taktičkih aktivnosti na terenu je uobičajena praksa, posebno u slučaju izvođenja složenijih, višefaznih aktivnosti u određenom vremenskom periodu.
Operativni štab predstavlja centar u koji se šalju sve informacije prikupljene operativnim radom i iz kojeg se rukovodi aktivnostima na terenu.Taktičko-pokazne vežbe

Prvu vežbu „Bezbednosni punkt“, realizovali su pripadnici posebne jedinice Policijske brigade. Policijska brigada je stupanjem na snagu novog Zakona o policiji („Službeni glasnik R. Srbije“, br. 6/2016) dobila status posebne jedinice policije. Zalaganjem rukovodstva jedinice kao i Ministarstva unutrašnjih poslova namenska sredstva su valjano ulagana u uvećanje operativnih kapaciteta jedinice, a izvršena je i reorganizacija jedinice radi optimizacije operativnosti.

Foto: specijalne-jedinice.com

Pripadnici PJP Policijske brigade. Foto: specijalne-jedinice.com

Prema vežbovnom scenariju pripadnici PJP organizovali su bezbednosni punkt radi pojačane kontrole lica i vozila u zoni održavanja samita. Dolazak policijskih službenika na deo puta ispred trga realizovan je upotrebom dva kombi vozila tipa „Fiat Ducato“, a za potrebe prikaza pripadnici su nosili formacijske uniforme i balističke prsluke proizvođača „Mile Dragić“. Lično naoružanje pripadnika činili su poluautomatski pištolji „CZ 99“ u kalibru 9 mm, automati „HK MP5 A3“ u istom kalibru i sa teleskopskim kundakom, automatska puška „Zastava M70 AB2“ u istočnom 7,62, kao i borbena sačmarica tipa „Hatsan Escort Magnum“ sa sačmom 12 i kapacitetom 5+1. Pri zaustavljanju putničkog vozila jedno lice naoružano automatskom puškom „Zastava M-70 AB-2“, odbilo je da postupi po naredbi policijskog službenika, te pokušalo bekstvo, ali je ubrzo zaustavljeno, razoružano i stavljeno pod kontrolu. U sprečavanju bekstva upotrebljen je i službeni pas napadač rase belgijski ovčar malinoa.

Foto: specijalne-jedinice.com

Detalj sa prikaza vežbe pripadnika Policijske brigade. Foto: specijalne-jedinice.com

Ostala lica u putničkom vozilu stavljena su pod kontrolu izvođenjem dinamičkog napada na vozilo i upotrebom fizičke snage kao sredstva prinude, a u skladu sa uslovima propisanim Pravilnikom o uslovima i načinu upotrebe sredstava prinude („Službeni glasnik R. Srbije“, br 133/2004). Atraktivan deo prikaza napada na vozilo svakako je bilo i razbijanje stakla vozačevog prozora radi otvaranja vrata i izvlačenja lica. Nakon uspešno realizovanog hapšenja demonstrirana je inspekcija vozila radi pronalaženja eksplozivnih sredstava, odnosno sumnjivih materija. Za potrebe pregleda upotrebljen je i pas tragač rase nemački ovčar-radna linija koji je uspešno otkrio sumnjivu materiju i izvršio markiranje. Policijski službenici Policijske brigade su demonstrirali visok nivo obučenosti, što je svakako potvrda valjane obuke koja se realizuje u jedinici, a prikaz je ocenjen najvišom ocenom.

Drugu vežbu izveli su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), specijalističke jedinice odreda Žandarmerije, Helikopterske jedinice, kao i Sektora za vanredne situacije.

Prema drugom delu scenarija trojica terorista naoružani automatskim puškama upali su u zgradu hotela „Ambasador“ i susedni objekat. Formirani operativni štab donosi odluku o angažovanju interventnih timova elitnih jedinica MUP, radi upada u zaposednute objekte, hapšenja ili uništenja svih terorista na licu mesta. Napredovanju zemaljskih snaga za upad prethodio je izviđački nalet jednog helikoptera radi osmatranja zone operacije. U praksi, po saznavanju za kriznu situaciju, posebno ukoliko se epicentar dešavanja nalazi unutar ili u blizini naseljenog područja, jedna od prvih mera obezbeđenja organa bezbednosti jeste izvršavanje šire blokade rejona. Radi izvršavanja uže blokade oko zaposednutih objekata angažovana su specijalizovana vozila Žandarmerije i SAJ: dva borbeno-oklopna vozila „M-11“, proizvođača „Jugoimport SDPR“, kao i jedno vozilo tipa „hammer“.

Foto: specijalne-jedinice.com

Dejstvovanje po položajima terorista. Foto: specijalne-jedinice.com

Položaji terorista angažovani su upotrebom daljinski upravljanih borbenih stanica sa mitraljezima kalibra 12,7 mm, koje su opremljene i sistemom za upravljanje vatrom, dok je iz „hamera“ pripadnik SAJ dejstvovao upotrebom spregnutog lakog mitraljeza „Zastava M-84“, u kalibru 7,62x54 mm R. Pripadnik je nosio taktički šlem „Ops Core FAST High Cut“, zatim facijalnu balističku masku „Ops Core Face Protector“, kao i balistički prsluk nacionalnog proizvođača u crnoj boji. Otvaranje vatre po položajima terorista trebalo je da omogući prednost zemaljskim interventnim antiterorističkim timovima u napredovanju ka zaposednutim objektima, kao i izvođenje brzog desanta na krov zgrade. Iz helikoptera „BELL 212“ šest pripadnika SAJ izvelo je desant brzim spuštanjem pomoću konopca (eng. fast rope), a osnovno naoružanje pripadnika činili su poluautomatski pištolji „Glock 17 Gen 3“ u kalibru 9 mm.

Foto: specijalne-jedinice.com

Desantna grupa SAJ. Foto: specijalne-jedinice.com

Desantna grupa imala je zadatak da se, po realizaciji vertikalnog upada na treći sprat zaposednute zgrade, sistematski pretraži prostorije objekta, spoji sa glavnim interventnim snagama i pomogne hapšenje ili uništenje terorističke grupe. Zemaljski timovi su, iskoristivši stvorenu „dimnu zavesu“, pristigli na plato ispred zaposednutih zgrada koordinisano iz dva pravca, iskrcali se iz dva „hamera“, te otpočeli sa napredovanjem ka zgradama. Interventne snage činila su dva tima pripadnika specijalističke jedinice odreda Žandarmerije i Specijalne antiterorističke jedinice. Vazduhoplovnu vatrenu podršku zemaljskim snagama omogućavao je i specijalista snajperizma iz helikoptera „Gama YU-HEA“, upotrebom poluautomatske puške „SIG Sauer 716“ u kalibru 7,62x51 mm NATO sa optičkim nišanom „KAHLES 3x12-50“ .

Pripadnici SPJ nosili su crne taktičke dvodelne uniforme, dok su za potrebe individualne balističke zaštite žandarmi nosili balističke prsluke nacionalnog proizvođača u crnoj boji, kao i taktičke šlemove „MD M-97“ u dizajnu PASGT, presvučene crnim platnenim navlakama istog proizvođača, koji obezbeđuju nivo zaštite IIIA prema standardu NIJ 0106.01. Radi zaštite očiju pripadnici su nosili taktičke naočare „ESS“ sa staklima crne boje, dok je lično naoružanje pripadnika podrazumevalo poluautomatski „Glock 17 Gen 3“ kao sekundarno, odnosno „Colt M-4 A-4 Commando“ u kalibru 5,56 mm kao osnovno naoružanje. Američki karabini su za potrebe CQB bili prilagođeni montiranjem „red dot“ nišana „Aimpoint CompM3“, kao i ergonomskih jurišnih rukohvata tipa „CAA FGA“, sa taktičkim lampama „CAA TC1“. Prilikom izvođenja upada žandarmi su upotrebili i tri ručna balistička štita proizvođača „Mile Dragić“.

Foto: specijalne-jedinice.com

Brzi dolazak na lice mesta. Foto: specijalne-jedinice.com

Pripadnici SAJ su za potrebe prikaza nosili taktičke kombinezone „GK Pro“ u crnoj boji, koji su nabavkama tokom 2017. godine obezbeđeni za ceo operativni kadar najelitnije jedinice srpske policije. Balistička zaštita glave pripadnika ostvarena je nošenjem šlemova „Ops Core FAST High Cut“, a neki od pripadnika su montirali i facijalne balističke maske istog proizvođača. Za potrebe prikaza pripadnici SAJ upotrebili su iste sisteme[1] kao i žandarmi, u sličnim konfiguracijama za potrebe bliske borbe. Pripadnici ATG SAJ su prilikom demonstracije upada upotrebili i ručne balističke štitove tipa „Intruder“. Napredovanje zemaljskih timova olakšalo je izvođenje vertikalnog upada desantne grupe SAJ. Pripadnici su ovom prilikom demonstrirali odlično poznavanje tehnika urbane alpinistike, te su trojica pripadnika, uz pokrivanje trojice kolega, izveli brze upade kroz prozor upotrebom alpinističkih užadi.

Foto: specijalne-jedinice.com

ATG SAJ. Foto: specijalne-jedinice.com

Prema scenariju, tročlana teroristička grupa savladana je brzo, te se otpočelo sa fazom evakuacije zgrada i pružanja pomoći povređenima. Ovu fazu vežbe realizovali su pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade Sektora za vanredne situacije koji su po dolasku na lice mesta organizovali sektor za gašenje požara i sektor spasavanja lica. Prema scenariju vežbe požar je zahvatio prvi sprat hotela „Ambasador“, onemogućivši evakuaciju povređenih lica preko stepeništa. Posledično tome, doneta je odluka da se evakuacija povređenog lica realizuje kroz prozor trećeg sprata, spuštanjem povređenog niz uže, u sanitetsko-spasilačkom koritu, sistemom „žičara“. Sa krova druge zgrade upotrebom helikoptera „BELL 212“, realizovano je izvlačenje pripadnika SAJ koji je simulirao ranjavanje. Iskusni instruktor alpinističke obuke pri Specijalnoj antiterorističkoj jedinici realizovao je izvlačenje spuštanjem spasilačke korpe tipa „mreža“ pomoću bočne dizalice sa sajlom dužine 75 metara.

Bočna dizalica pogodna je za izvršavanje različitih taktičkih zadataka i spasilačkih akcija u situacijama kada je spuštanje helikoptera otežano ili onemogućeno.
Uspešnom realizacijom vežbi spasavanja povređenih lica završen je prikaz operativnih sposobnosti policijskih službenika.Defile

Nakon prikaza operativnih sposobnosti policijskih službenika usledio je defile pešadijskih ešalona, vozila i tehničkih sredstava na zaduženju pri jedinicama MUP. Tok defilea komentarisali su pukovnik policije Dejan Veselinović iz Žandarmerije, odnosno potpukovnik policije Vladan Mirković iz SAJ. Defile je, po običaju, predvodio Zastavni vod Žandarmerije Republike Srbije. Komandir voda bio je major Dalibor Otović, dok je državnu zastavu nosio poručnik Darko Kostić. Iza Zastavnog voda nastupio je ešalon Žandarmerije predvođen majorom Bojanom Dikićem. Pripadnici su ovom prilikom nosili dvodelne taktičke uniforme u ruralnoj digitalnoj šari, proizvođača „Mile Dragić“. Ešalon pripadnika SAJ, koji su nosili crne taktičke kombinezone „GK Pro“, predvodio je major Goran Stojanović. Ešalon pripadnika Policijske brigade predvodio je kapetan Goran Maksimović. Potom su usledili ešaloni policijskih službenika jedinica policije opšte namene, mešoviti ešalon pripadnika Uprave kriminalističke policije, Uprave granične policije, Uprave saobraćajne policije, ešalon članova Gorske službe spasavanja i Saveza izviđača i radio amatera[2].

Potom je nastupila Četa konjanika Policijske brigade, predstavljajući 13 službenih konja. Četu je predvodio kapetan Milan Milošević. Četu vodiča službenih pasa predvodila je mlađi zastavnik I klase Katarina Todorov. Predstavljeno je ukupno 9 pasa rase nemački ovčar.

Iza službenih pasa nastupila su vozila motorizovanog ešalona. Gledaoci su mogli videti 14 motocikala u upotrebi pri jedinicama Uprave saobraćajne policije, kao i pet automobila tipa „Audi“, koji se za izvršavanje namenskih aktivnosti upotrebljavaju pri Jedinici za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata MUP. Limuzine su u ešalonu nastupile u tzv. „boks“ formaciji. Zatim su nastupila službena vozila pri upotrebi u jedinicama opšte namene, pri jedinicama Uprave granične policije, Sektora za vanredne situacije, kao i Gorske službe spasavanja. Pažnju gledalaca privukla su službena vozila pri upotrebi u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici (SAJ), kao i jedinicama Žandarmerije, 4 džipa „Mercedes G-300“, višenamensko borbeno-oklopno vozilo 4x4 „Miloš“, zatim šest lakooklopljenih borbenih vozila „hammer“, koja se upotrebljavaju za prevoz ljudstva i pružanje vatrene podrške, a u ešalonu su četiri vozila nastupila sa spregnutim sredstvima za vatrenu podršku.

Foto: specijalne-jedinice.com

Motocikl 4x4 "quad" sa montiranim automatskim bacačem granata 30 mm. Foto: specijalne-jedinice.com

Od vozila u upotrebi pri jedinicama Žandarmerije prikazani su motocikli 4x4 „quad“, koji mogu prevoziti dva policijska službenika, odnosno vući prikolicu sa dodatnom opremom. Takođe, na kvadove moguće je montirati i posebna postolja za postavljanje sredstava za neposrednu vatrenu podršku. Iza „kvadova“ nastupila su terenska vozila „Land Rover Defender“ u različitim konfiguracijama, zatim kamioni „TAM 110“, prilagođeni potrebama zadataka obezbeđenja javnog reda i mira, odnosno njihovog uspostavljanja u slučaju kada su narušeni u većem obimu. Pažnju gledalaca privuklo je i komando vozilo tipa „hammer“, opremljeno savremenim telekomunikacionim i informacionim uređajima i sistemima koji omogućavaju komandantu snaga da u realnom vremenu dobija i prati sve relevantne informacije u procesu komandovanja. Potom su nastupila dva borbeno-oklopna vozila tipa „saks“, u verziji oklopni transporter točkaš 4x4, zatim dva samohodna protivavionska topa BOV-3, kao i grupa od 24 borbeno-oklopna vozila proizvođača „Jugoimport SDPR“, među kojima modernizovana „M-15“ u verziji komandno vozilo, vozila „M-11“, odnosno vozila 8x8 „Lazar 3“.

Taktičko-tehnički zbor

Na prostoru iza Trga kralja Milana i nišavskom keju organizovan je bio taktičko-tehnički zbor organizacionih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova. Zainteresovani građani imali su priliku da se upoznaju sa službenim vozilima, odnosno opremom i naoružanjem u upotrebi, kao i da se fotografišu sa policijskim službenicima koji su ljubazno odgovarali na pitanja u vezi sa policijskim poslom i dužnostima, kao i izloženom opremom.

Svakako najveću pažnju okupljenih privukli su zborovi Žandarmerije i SAJ. U okviru zbora Žandarmerije bili su izloženi elementi ronilačke opreme u upotrebi pri Ronilačkoj jedinici, zatim posebna oprema koja se upotrebljava pri rukovanju sa minsko-eksplozivnim sredstvima, kao i sistemi različitog pešadijskog naoružanja, opreme za izvođenje upada u objekte i dr. Interesantno je bilo primetiti starije modele poluautomatskih pušaka koji se danas upotrebljavaju isključivo za potrebe obuke pripadnika. Građanima su bili interesantni sistemi automatskih pušaka rađeni po uzoru na „kalašnjikov“, proizvođača „Zastava oružje“, ali i nemački automati „HK MP5“ u različitim modelima, kao i američki karabini „Colt M-4 A-4 Commando“, koji su standardno primarno naoružanje pripadnika specijalističkih jedinica Žandarmerije. U okviru zbora SAJ okupljeni su razgledali različite modele poluautomatskih pištolja, borbenih sačmarica, automata i jurišnih pušaka. Ponos jedinice svakako su izuzetno kvalitetne švajcarske automatske puške „SIG Sauer 552 Commando“ u kalibru 5,56 mm.

Foto: specijalne-jedinice.com

Elementi balističke opreme na zaduženju u SAJ. Foto: specijalne-jedinice.com

Prema rečima pripadnika, građani su pokazali najveće interesovanje za različite sisteme pušaka za precizno gađanje. U okviru zbora pripadnici SAJ izložili su poluautomatsku „SIG Sauer 716“ u kalibru 7,62x51 mm NATO, zatim „Blaser R-93 Tactical LRS 2“, u kalibru .223 Remington, „Tikka T3 TAC“, u kalibru .308 Winchester, odnosno finsku „Sako TRG 42“, u kalibru .338 Lapua Magnum, sve sa sistemom manuelnog repetiranja (eng. bolt action).

[1] Uz verzije „Commando“, pripadnici SAJ upotrebili su i sisteme „Colt M-4 A-4“ sa cevima standardne dužine.
[2] Učešćem ovog ešalona rukovodstvo MUP iskazalo je zahvalnost za nesebičnu podršku ovih ljudi policijskim službenicima u obavljanju različitih zadataka i aktivnosti na terenu.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja