Srbija Vesti iz Srbije

Proslavljeni Dan i slava
Žandarmerije


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: specijalne-jedinice.com

Povodom obeležavanja Dana i krsne slave jedinice Sveti knez Lazar velikomučenik-Vidovdan, u bazi novosadskog odreda Žandarmerije Republike Srbije, smeštenoj na Klisi, organizovana je svečanost kojoj su prisustvovali članovi porodica pripadnika odreda, prijatelji jedinice i drugi gosti.

Svečanost je počela postrojavanjem jedinica odreda, intoniranjem državne himne „Bože pravde“ i podizanjem državne zastave. Komandant odreda, pukovnik policije Veselin Miličković, u obraćanju prisutnima govorivši o dugoj istoriji i tradiciji srpske žandarmerije, podsetio je da je upravo tradicija slavnih predaka ono što snažno obavezuje današnje generacije srpskih žandarma da sve poverene službene dužnosti obavljaju valjano i časno.

Prilikom podizanja državne zastave bilo je pravo zadovoljstvo primetiti ponosne poglede okupljenih roditelja, supruga, dece i prijatelja uperene ka postrojenim pripadnicima. U slavnoj tradiciji srpske žandarmerije mnogi žandarmi su polagali svoje živote izvršavajući poverene zadatke, te je u znak sećanja na njih i njihova dela održan i minut ćutanja.

Taktičko-pokazne vežbe

Pripadnici Odreda u Novom Sadu su u okviru proslave prisutnima prikazali deo operativnih kapaciteta. Scenario vežbe ispratio je iskusni instruktor Milorad Ašćerić. Imajući u vidu da je prikazu prisustvovao značajan broj mališana, žandarmi su pri realizaciji naročito pažljivo postupali kako bi bezbednost okupljenih klinaca bila na najvišem nivou. Radi toga, upotrebljena pirotehnička sredstva su pažljivo bacana, dok je broj pucnjeva upotrebom manevarske municije sveden na opravdani minimum[1].

Prvi prikaz odnosio se na hapšenje osumnjičenih lica u putničkom vozilu u pokretu. Prema rečima instruktora Ašćerića, aktivnosti ove vrste u praksi se izvode vrlo često, te se posebna pažnja obraća na uvežbavanje i usavršavanje taktike postupanja pripadnika pri izvođenju hapšenja ovog tipa. Vrlo često su u pitanju složene situacije usled okolnosti kao što su frekvencija drumskog saobraćaja, pretpostavka o naoružanosti osumnjičenih lica u vozilu i tome slično.

Foto: specijalne-jedinice.com

Pripadnici SPJ izvode hapšenje lica pri napadu na putničko vozilo. Foto: specijalne-jedinice.com

U okviru scenarija na zahtev Odeljenja kriminalističke policije PU Novi Sad angažovana je jedinica Žandarmerije, radi hapšenja lica osumnjičenih da su izvršila krivično razbojništva u lokalnoj banci, uz upotrebu vatrenog oružja. Lica su se potom udaljila upotrebom putničkog vozila bele boje sa beogradskim tablicama, koje je locirano na autoputu Novi Sad-Beograd. U okviru prikaza tri službena vozila tipa „Land Rover Defender“ uvežbano su blokirala kretanje putničkog vozila, te su pripadnici hitro napali iz tri pravca, izvukli vozača i suvozača i brzo ih stavili pod kontrolu, što je ispraćeno aplauzom prisutnih.

Drugi prikaz, koji se odnosio na demonstraciju taktike postupanja grupe za neposrednu pratnju i tzv. CAT tima (eng. Counter Assault Team), bio je posebno interesantan, prvenstveno iz razloga što pripadnici specijalističkih jedinica Žandarmerije Republike Srbije ne izvode često ovu vrstu prikaza. Naime, od 2005. godine ustrojena je Jedinica za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata od posebnog značaja kao posebna jedinica Žandarmerije, ali se taktika neposredne fizičke zaštite izučava i pri drugim jedinicama, usled zahteva i potreba prakse. U okviru taktičke supozicije, ispred jedne poslovne zgrade u Novom Sadu više napadača naoružanih vatrenim oružjem je pokušalo napad na fizičko lice koje su tom prilikom obezbeđivali policijski službenici Žandarmerije. Prisutni su imali priliku da vide postupanje grupe za neposrednu pratnju koja je brojala pet žandarma u civilnoj odeći. Žandarmi su prikazali raspoređivanje operativaca grupe pri izlasku određenog lica[2] iz vozila, kao i ostvarivanja zaštite tokom kretanja lica zauzimanjem formacije „dijamant“. Pri uočavanju napadača operativci su demonstrirali taktiku izvlačenja određenog lica sa mesta napada. Čeoni, levi bočni i desni bočni pratioci su odgovorili na napad, a tom prilikom demonstrirana je i upotreba tzv. balističke tašne. Istovremeno, lični i začeoni pratioci su hitro uveli određeno lice u „S“ vozilo.

Foto: specijalne-jedinice.com

Pripadnici CAT tima obezbeđuju izvlačenje "S" vozila i grupe za neposrednu pratnju. Foto: specijalne-jedinice.com

Ubrzo potom na mesto napada pristigao je i CAT tim koji su činili operativci u punoj opremi, naoružani karabinima „Colt M-4 A-4 Commando“ u kalibru 5,56 mm, upotrebljenim u konfiguraciji za potrebe bliske borbe, čiji je zadatak bio da, u okviru prikaza, obezbede izvlačenje „S“ vozila i grupe za neposrednu pratnju dejstvujući po napadačima. Dodatno, unutar vozila CAT tima spreman za dejstvo bio je i jedan PKT. Standardnu opremu pripadnika CAT tima činili su i poluautomatski pištolji „Glock 17 Gen 3“, u kalibru 9 mm, odloženi u pouzdane taktičke futrole „BLACKHAWK! Serpa Tactical Level 3“, crne boje. Od balističkih proizvoda, pripadnici su ovom prilikom nosili šlemove „MD 97“ PASGT dizajna, presvučene platnenim navlakama za šlemove u crnoj boji, proizvođača „Mile Dragić“ iz Srbije, koji potpisuje i balističke prsluke na zaduženju pri jedinicama Žandarmerije. Ovom prilikom žandarmi su upotrebili prsluke u crnoj boji.

Treći, i svakako za gledaoce najatraktivniji deo prikaza, odnosio se na izvođenje upada u objekat, u realizaciji antiterorističkih grupa specijalističke jedinice. U okviru scenarija, napadači naoružani vatrenim oružjem koji su pokušali napad na određeno lice povukli su se, zauzeli jedan objekat, odbivši da se predaju. Nakon dobijanja odobrenja Direktora policije angažovana je specijalistička jedinica odreda radi rešavanja krizne situacije. Radi izvođenja uže blokade rejona oko zaposednute zgrade upotrebljena su dva borbeno-oklopna vozila „M-15“, proizvođača „Jugoimport SDPR“. Dejstvovanje po položajima napadača realizovano je upotrebom daljinski upravljanih borbenih stanica-DUBS montiranih na modernizovana vozila, od nedavno na zaduženju u jedinicama Žandarmerije. Sa zadnje strane dva BOV, koristeći ih kao zaklon, rasporedili su se žandarmi naoružani automatskim puškama srpskog proizvođača „Zastava oružje“, rađenim po sistemu „kalašnjikova“, sa primarnim zadatkom pružanja podrške ATG u napredovanju.

Foto: specijalne-jedinice.com

Izvođenje uže blokade rejona. Foto: specijalne-jedinice.com

Takođe, u blokadi rejona učestvovao je i snajperski par koji su činili specijalista snajperizma i osmatrač, sa zadatkom osmatranja zgrade, pružanja podrške napadačkim snagama, odnosno eventualnog asistiranja pri uništenju napadača. Radi izvođenja dinamičkog upada, hapšenja ili uništenja napadača angažovane su dve petočlane ATG, kao i alpinistička grupa. Jedna od grupa bila je pojačana i službenim psom napadačem rase belgijski ovčar malinoa. Napad na objekat izveden je iz tri pravca.

Foto: specijalne-jedinice.com

Pripadnici ATG prilaze objektu. Foto: specijalne-jedinice.com

Dve ATG su objektu prišle sa zapadne i istočne strane, dok je četvoročlana alpinistička grupa izvela brzo spuštanje sa krova zgrade pomoću alpinističkog užeta tehnikom „dilfer“, radi asistiranja zemaljskim snagama. Alpinisti su bili naoružani pištoljima „Glock 17 Gen 3“. Dodatna zaštita antiterorističkih grupa ostvarena je i upotrebom balističkih štitova proizvođača „Mile Dragić“, koje su nosili svaki od vođa dve grupe. Radi demonstracije upotrebe službenog psa jedan od napadača istrčao je iz objekta, naoružan automatskom puškom. Agilni pas je hitro oborio napadača, te omogućio prednost operativcima da ga ubrzo potom stave pod kontrolu. Drugi napadač je, u okviru scenarija, uhapšen po realizaciji upada u objekat, te potom izveden i uveden u službeno vozilo. Završetak taktičko-pokaznih vežbi ispraćen je aplauzom prisutnih, koji su potom posetili organizovan taktičko-tehnički zbor u drugom delu baze.

Taktičko-tehnički zbor

Prisutnima su predstavljena službena vozila različitih namena tipa „M-11“, zatim „M-15“, proizvođača „Jugoimport SDPR“, prilagođena potrebama jedinica Žandarmerije, kamioni „TAM 110“, prilagođeni potrebama zadataka iz domena JRM, zatim „defenderi“ u različitim konfiguracija sa spregnutim sredstvima za vatrenu podršku. U delu TT zbora žandarmi su predstavili i deo specijalističke opreme i naoružanja, poput alata za izvođenje upada u objekte i savladavanje prepreka različitih vrsta, sredstva za neposrednu vatrenu podršku, elemente alpinističke opreme i tome slično. Mališani su veliko interesovanje pokazali za različite sisteme vatrenog oružja, poput borbenih sačmarica, modela automata „Heckler & Koch“ u kalibru 9 mm, automatskih i pušaka za precizno gađanje, pa su tako mnogi klinci želeli da im specijalisti namažu lica bojama za maskiranje i obuku „ghillie“ odela, kako bi se fotografisali sa predstavljenim puškama poput antimaterijalne „Zastava M-93 Crna strela“, u moćnom 12,7 mm kalibru, sa sistemom manuelnog repetiranja, odnosno poluautomatskom „SIG Sauer 716 Precision Rifle“ u kalibru 7,62x51 mm NATO.

Foto: specijalne-jedinice.com

Službeni pas napadač-belgijski ovčar malinoa. Foto: specijalne-jedinice.com

Takođe je bilo prilike i za kratku vožnju na motociklima „kvad 4x4“, odnosno za druženje sa službenim psima rase belgijski ovčar malinoa. Kao dobri domaćini žandarmi su pripremili i prikladne užine i osveženje za sve goste, a druženje, završeno u popodnevnim časovima, proteklo je u sjajnoj atmosferi.

[1] Kako bi se prisutnima približile okolnosti u kojima srpski žandarmi mogu obavljati namenske aktivnosti u realnim situacijama.
[2] Fraza „određeno lice“ upotrebljava se na osnovu izraza upotrebljenog u Uredbi o određivanju poslova bezbednosne zaštite određenih lica i objekata, „Službeni glasnik RS", br. 72/2010.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja