Srbija Vesti iz Srbije

Realizovana taktičko-pokazna vežba
„Javor 2017“


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: specijalne-jedinice.com

U sredu, 15. novembra 2017. godine na platou iza Ambasade Kanade u Beogradu uspešno je realizovana taktičko-pokazna vežba „Javor 2017“.

U prisustvu državnih rukovodilaca, stranih diplomata i službenika kanadske ambasade, policijski službenici Specijalističke jedinice (SPJ) Odreda Žandarmerije u Beogradu demonstrirali su taktiku postupanja u okviru taktičkih supozicija taktičko – pokazne vežbe „Javor 2017“.

Prema scenariju, više terorista naoružanih automatskim oružjem dovezli su se do platoa iza ambasade putničkim vozilom, te postavljanjem eksploziva ispod ograde ambasade pokušali da uđu u objekat. Istom prilikom teroristi su ranili službenika ambasade, žandarma koji je u tom momentu bio na obezbeđenju lokacije, kao i slučajnog prolaznika.

Foto: specijalne-jedinice.com

Detalj sa vežbe. Foto: specijalne-jedinice.com

Radi rešavanja krizne situacije angažovani su kapaciteti jedinice Odreda Žandarmerije u Beogradu, nakon dobijanja odobrenja i saglasnosti direktora policije i ministra unutrašnjih poslova.

Prva faza operativnih aktivnosti na licu mesta odnosila se na izviđanje i osmatranje sa zemlje i iz vazduha, raspoređivanjem specijalista snajperizma SPJ, odnosno dizanjem daljinski upravljane bespilotne letelice tipa „dron“, model „DJI Mavic Pro“. Za primarno naoružanje specijalista je odabrao sistem „Steyr Tactical Elite“, u kalibru .308 Winchester, sa sistemom manuelnog repetiranja (eng. bolt action) i u konfiguraciji sa optičkim nišanom „KAHLES K-312 3x12-50“, na nosaču „MAK Milmont“. Upotreba dronova prilikom osmatranja i izviđanja ustaljena je praksa u svetu, a osnovne prednosti su odlična preglednost okoline, usled snimanja iz „ptičje perspektive“, mogućnost pokrivanja veće površine u relativno kratkom vremenskom periodu, kao i mogućnost prenošenja (eng. streaming) video[1] zapisa u realnom vremenu u komandno – operativni štab ili vozilo.

Foto: specijalne-jedinice.com

ATG u napredovanju. Foto: specijalne-jedinice.com

Nakon obrade operativnih podataka, napravljen je i prosleđen plan napada na deo platoa pod kontrolom terorista, a radi njihovog hapšena ili uništenja. Snage za napad činile su dve antiterorističke grupe (ATG) posebno obučenih žandarma, kao i posade borbeno – oklopnih vozila „M-11“ i lakooklopljenog vozila „HUMMER“. Prva četvoročlana ATG, iskoristivši borbeno – oklopno vozilo „M-11“, proizvođača „Jugoimport SDPR“ kao zaklon pri napredovanju, angažovala je položaje terorista, a istom prilikom demonstrirano je i puštanje psa napadača, rase rotvajler, koji je hitro oborio jednog teroristu i omogućio specijalcima da ostvare prednost prilikom hapšenja.

Foto: specijalne-jedinice.com

Detalj sa vežbe. Foto: specijalne-jedinice.com

Pri taktičkoj kretnji specijalaca ATG, štitonoša je prikazao i veoma inteligentnu i taktički opravdanu tehniku nošenja pištolja pri nošenju taktičkog štita. Skoro istovremeno, druga ATG je teroristima prišla iz drugog pravca, iskoristivši dva ručna i jedan veliki balistički štit kao zaklone prilikom napredovanja. U okviru scenarija taktičko – pokazne vežbe „Javor 2017“, teroristička grupa je savladana u kraćoj razmeni vatre, te je demonstrirana i intervencija protivdiverzione grupe, zatim intervencija pripadnika Vatrogasno – spasilačke jedinice i ekipe Službe hitne pomoći.

Foto: specijalne-jedinice.com

Nove taktičke uniforme proizvođača "Jumko AD". Foto: specijalne-jedinice.com

U okviru demonstracije obučenosti srpskih žandarma predstavljene su i nove dvodelne taktičke uniforme proizvođača „Jumko AD“ iz Vranja, koje bi uskoro trebalo da budu u upotrebi pri svim jedinicama Žandarmerije Republike Srbije. U pitanju je uniforma u kroju „Dragon Tactical“, a jednobojna zelena nijansa uniforme nosi naziv „Ranger Green“.

[1] Zavisno od modela, dronovi mogu prenositi i audio i video zapis u realnom vremenu.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja