Srbija Vesti iz Srbije

Održan dvadeseti
„Shooting Rally“


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: specijalne-jedinice.com

Dana 15. oktobra na poligonu „Gradac“, koji se nalazi na teritoriji Gradske opštine Pantelej grada Niša, održano je tradicionalno takmičenje „Shooting Rally“, u organizaciji „Safari kluba“.

Popularno takmičenje je ekipnog tipa i podrazumeva nadmetanje u vožnji po nekategorisanom terenu upotrebom terenskih vozila i praktičnom streljaštvu. Jednu verifikovanu ekipu čine vozač i strelac koji mogu nastupati samo jednom u pomenutim ulogama, a ove godine je Pravilnik o organizaciji „Shooting Rally 2016“ dozvoljavao da isti takmičar učestvuje i kao vozač i kao strelac, te je mogao nastupiti ukupno dva puta na stazi i poligonu, dok se isto vozilo na stazi moglo upotrebiti najviše dva puta. Kriterijum rangiranja, tzv. „hit factor“, predstavljao je rezultat koji se dobijao podelom ukupnog broja ostvarenih bodova sa šest vatrenih linija sa ukupnim vremenom za koje je ekipa završila vožnju i gađanje na svim linijama. Na drugoj i petoj vatrenoj liniji takmičari su gađali upotrebom ličnih pištolja, a prema Pravilniku takmičari su bili slobodni upotrebiti poluautomatski pištolj ili revolver u kalibru 9 mm ili većem.

Foto: specijalne-jedinice.com

Takmičari Vukota Đukić i Nikola Mihajlović gađali su ličnim pištoljima "CZ 75 SP-01 Shadow Line" i "CZ 75 SP-01 Shadow" u kalibru 9 mm. Foto: specijalne-jedinice.com

Na ostalim vatrenim linijama gađalo se upotrebom naoružanja koje je obezbedio organizator, pa je tako prva linija sa pet metalnih meta bila određena za gađanje upotrebom sačmarice tipa „Mossberg 12“, na trećoj su takmičari gađali takođe pet metalnih meta modifikovanom poluautomatskom sačmaricom „Benelli M2“. Na četvrtoj liniji takmičari su gađali deset metalnih meta upotrebom konverzije „CAA Roni G2“ u koju je bio utvrđen poluautomatski pištolj „Glock-17 Gen 3“ u kalibru 9 mm. Za potrebe gađanja na liniji na konverziju je bio montiran „red dot“ nišan tipa „Pilad P1x25“, ruske proizvodnje.

Foto: specijalne-jedinice.com

Konverzija "CAA Roni G2". Foto: specijalne-jedinice.com

Na poslednjoj vatrenoj liniji takmičari su gađali upotrebom lovačke puške bokerice „IŽ 27 EM“ u poper, koji je nakon obaranja otpuštao glineni golub koji je ujedno bio i poslednja meta za strelce na takmičenju. Maksimalno vreme predviđeno za kompletiranje staze i svih vatrenih linija bilo je ograničeno na 12 miniuta i u ovom vremenskom periodu takmičari su mogli boraviti na stazi, otklanjati zastoje na oružju, izvlačiti zaglavljeno vozilo ili ponoviti radnju koju nisu pravilno izveli. U slučaju prekoračenja vremenske granice, ekipa bi ostala bez rezultata i plasmana. Ove godine sve ekipe uspele su da realizuju zadatke u predviđenom vremenu.

Svaka pogođena meta donosila je ekipi dvadeset bodova, a sistem kaznenog bodovanja bio je predviđen za raniji dolazak na start ili zakašnjenje, nezaustavljanje vozila u rejonu vatrene linije i pogodak u zabranjenu metu.

Ovogodišnji „Shooting Rally“ okupio je 16 ekipa, među kojima su verifikovane bile četiri ekipe sastavljene od takmičara kluba praktičnog streljaštva „IPSC Kobre“, kao i tri ekipe sastavljene od pripadnika Niškog odreda Žandarmerije Republike Srbije, među kojima su bili i asovi Nikola Mihajlović i Goran Janković, svetski prvaci u disciplini „borbena sačmarica“.

Foto: specijalne-jedinice.com

Pripadnici Žandarmerije i takmičari kluba "IPSC Kobre" na stazi. Foto: specijalne-jedinice.com

Pre početka takmičenja na stazi je održan brifing na kojem su istaknute bezbednosne mere kojih su takmičari bili dužni da se pridržavaju, a ukratko su izneta i pravila takmičenja.

Takmičari „IPSC Kobre“ i ove godine ostvarili su zapažene rezultate. Predsednik kluba i redovni učesnik takmičenja, Vukota Đukić, istakao je da su dobri rezultati posledica dugogodišnjeg rada i usavršavanja takmičara kluba, od kojih su mnogi i aktivni pripadnici Bataljona vojne policije specijalne namene „Kobre“ i dodao da se klub vrlo rado svake godine odaziva pozivu organizatora ovog takmičenja. Ove godine takmičari kluba su za potrebe praktičnog streljaštva dobili i kontingent poluautomatskih pištolja „CZ 75 SP-01 Shadow“ u kalibru 9 mm, koji će im ubuduće sigurno pomoći u ostvarivanju zapaženih rezultata.

Foto: specijalne-jedinice.com

Major Igor Ignjatović redovno ostvaruje odlične rezultate kao strelac. Foto: specijalne-jedinice.com

Pored „Kobri“ na ovogodišnjem takmičenju učestvovali su i srpski žandarmi, među kojima je bio i potpukovnik policije Vojkan Ivanović, koji je gađao pištoljem „Glock-17 Gen 3“ sa modifikovanim mehaničkim nišanima. Među favoritima je svakako bio dvojac svetskih prvaka koji su na dvema vatrenim linijama gađali ličnim pištoljima „CZ 75 SP-01 Shadow“ i „CZ 75 SP-01 Tactical Sport“.

Foto: specijalne-jedinice.com

Potpukovnik Vojkan Ivanović na vatrenim linijama. Foto: specijalne-jedinice.com

Zahvaljujući koncentraciji i obučenosti svih takmičara, dvadeseti po redu „Shooting Rally“ protekao je bez ijednog incidenta, te nijedna ekipa nije dobila kaznene bodove.

Na kraju, prva tri mesta osvojili su takmičari „IPSC Kobre“ i srpski žandarmi.

Foto: specijalne-jedinice.com

Pobedničke ekipe dvadesetog "Shooting Rally". Foto: specijalne-jedinice.com

Prvo mesto osvojila je ekipa „Kobre VS“, koju su činili major Igor Ignjatović kao strelac i zastavnik Zoran Radović kao vozač, drugo mesto zauzela je ekipa „Žandarmerija 2“ sa Goranom Jankovićem kao vozačem i Nikolom Mihajlovićem kao strelcem, a treće mesto zauzela je ekipa „Kobre 1 VS“, koju su činili zastavnik prve klase Radosav Nedić kao vozač i zastavnik Mićo Vorkapić kao strelac.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja