Srbija Vesti iz Srbije

Uspešno realizovan kurs borbene
upotrebe pištolja


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: specijalne-jedinice.com

U organizaciji „CQB Group International“, škole koja organizuje obuke bliske borbe upotrebom vatrenog oružja, hladnog oružja, goloruke borbe, odnosno kurseve lične bezbednosti, na strelištu u Novom Sadu 2. juna 2017. godine uspešno je realizovan jednodnevni kurs borbene upotrebe pištolja prvog nivoa (eng. Combat Handgun Course Level I).

Program kursa osmislio je osnivač, direktor kompanije i glavni instruktor Božidar Gaberšek, a u realizaciji su mu asistirala dvojica instruktora, stariji instruktor (eng. senior instructor) Patrik Goh i instruktor Slaviša Mladenović.

Nakon kraćeg upoznavanja i predstavljanja kompanije i instruktora, glavni instruktor održao je teorijsko predavanje o osnovama bliske borbe (eng. Close Quarters Battle), kao i osnovnim principima upotrebe vatrenog oružja u ovim situacijama. Instruktor Gaberšek se potrudio da na jednostavan način, bez ikakve nadmenosti, objasni osnovne specifičnosti CQB, te prenese lična iskustva i udeli savete, što je bilo korisno imajući u vidu da su neki od polaznika tom prilikom po prvi put imali kontakt sa vatrenim oružjem.

Foto: specijalne-jedinice.com

Instruktor Božidar Gabešhek. Foto: specijalne-jedinice.com

Dinamički deo kursa bio je podeljen u nekoliko faza u kojima su strelci, organizovani u tri linije, izvodili vežbe koje je zadavao i objašnjavao glavni instruktor. Na strelištu je samo jedna linija radila sa vatrenim oružjem, dok bi strelci iz druge dve samo posmatrali u pozadini. Posebna pažnja obraćana je na bezbednost svih strelaca pri rukovanju vatrenim oružjem, o čemu su se energično starali svi instruktori, ali i polaznici kursa, te je na kraju dana kurs završen bez ikakvog incidenta, a ovo važi i za sve prethodne kurseve koje je instruktor Božidar Gaberšek do sada održao u svojoj bogatoj karijeri.

Foto: specijalne-jedinice.com

Uvežbavanje angažovanja meta gađanjem sa kuka. Foto: specijalne-jedinice.com

Pri izvođenju svih aktivnosti na strelištu moglo se jasno primetiti da se instruktori fokusiraju na uvežbavanje praktičnih reaktivnih radnji, koje bi u realnim situacijama mogle braniocu dati prednost nad napadačem, jer kako i sam instruktor tvrdi:

Foto-galerija:
„Napadač je skoro uvek u početnoj prednosti, jer je on već doneo odluku o napadu, a vrlo često i preuzeo napadačke radnje u momentu reagovanja branioca“. Imajući u vidu različit nivo prethodnih znanja polaznika kursa, instruktori su sve radnje objašnjavali strpljivo, a po potrebi i ponavljali više puta, kako bi svaki od polaznika svaku radnju usvojio i izveo na zadovoljavajući način.

Foto: specijalne-jedinice.com

Uvežbavanje odbijanja napada na veoma bliskoj distanci. Foto: specijalne-jedinice.com

Polaznici kursa su uvežbavali tehnike hvata i potezanja oružja iz futrole, radnje vraćanja oružja u futrolu, radnje bezbednosne provere oružja, otklanjanja zastoja i tome slično. Posebna pažnja posvećena je i principima instinktivnog nišanjenja za koje instruktori smatraju da može biti veoma korisno u realnim situacijama, posebno kada opasnost nastupa iznenada, na vrlo bliskim distancama. Dodatno, uvežbavala se i upotreba vatrenog oružja jednoručnim hvatom. Strelci su na komande instruktora takođe uvežbavali angažovanje meta u različitim stavovima.

U kasnim popodnevnim časovima glavni instruktor je završio kurs kraćim teorijskim predavanjem, osvrnuvši se i na najvažnije detalje prethodnog toka kursa. Dodela sertifikata svim polaznicima kursa odrađena je u sjajnoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo instruktora i polaznika kursa. Među polaznicima kursa bili su i pripadnici policije, Vojske Srbije, kao i radnici privatnog obezbeđenja.

Zainteresovani za kurseve u Srbiji mogu kontaktirati instruktora Slavišu Mladenovića pozivom broja ‎+381600139995.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja