Srbija Vesti iz Srbije

Uspešno realizovan prikaz
"Čelik 2017"


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: specijalne-jedinice.com

U okviru kompleksa Centra za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“[1], dana 9. maja uspešno je realizovan prikaz „Čelik 2017“, u okviru kojeg su prikazani sistemi različitih namena iz razvoja, odnosno oni kojima jedinice Vojske Srbije već raspolažu, kao i deo operativnih sposobnosti jedinica Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Svečanost i prikaz organizovani su povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije, Dana pobede i Dana Evrope, a u okviru dinamičkog dela gledaocima je prikazana upotreba 26 sistema nacionalne namenske industrije, dok je u realizaciji aktivnosti učestvovalo oko 550 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova. Komandant prikaza bio je brigadni general Ilija Todorov, koji je istakao da je u pitanju izuzetno složena aktivnost, čija uspešna realizacija zavisi od mnogobrojnih faktora, pre svega, temeljnih priprema i obučenosti kadra. Najveći obim aktivnosti realizovan je na tzv. Plasmanu „S“, a u prisustvu najviših državnih rukovodilaca i gostiju iz zemlje i inostranstva.

Aktivnosti su realizovane u okviru scenarija prikaza prema kojem je na zonu odbrane brigade Kopnene vojske otpočeo napad ojačane mehanizovane brigade. Radi izvođenja operacije organizovan je operativni centar komandnog mesta brigade Kopnene vojske, a u okviru prikaza obučeni vojnici demonstrirali su izuzetnu koordinaciju operativnih aktivnosti, posebno primanje i obradu informacija, izdavanje, prenošenje i razumevanje naređenja.

Foto: specijalne-jedinice.com

Raspoređivanje strelaca na vatrenoj liniji. Foto: specijalne-jedinice.com

Dinamički deo prikaza otpočeo je raspoređivanjem oklopnih višenamenskih vozila točkaša 8x8 „Lazar III“ u verziji oklopni transporter iz kojeg su se na vatrenu liniju rasporedili pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice-SAJ Ministarstva unutrašnjih poslova naoružani sistemima „Colt M-4 A-4“, kao i kompaktnijim „Commando“ verzijama, svi u kalibru 5,56 mm i opremljeni „red dot“ nišanima „Aimpoint CompM3“, odnosno pripadnici 72. izviđačko-diverzantskog bataljona Specijalne brigade Vojske Srbije, opremljeni 5,56 mm sistemima „Heckler & Koch 416 D14.5RS“, sa montiranim refleksnim nišanima „Aimpoint CompM4“. Istovremeno, iz pristiglog višenamenskog borbeno-oklopnog vozila 4x4 „Miloš“ na vatrenu liniju pristigli su strelci opremljeni modernizovanim modularnim puškama u kalibru 6,5 mm Grendel, proizvođača „Zastava oružje“ koji su se pridružili specijalistima snajperizma na sredini vatrene linije. Trojica specijalista su ovom prilikom nosili „ghillie“ maskirna odela proizvođača „Mile Dragić“, a za potrebe gađanja snajperski par upotrebio je antimaterijalnu pušku za precizno gađanje „Zastava M-12 Crno koplje“, sa sistemom manuelnog repetiranja (eng. bolt action) i u moćnom 12,7 mm kalibru, u konfiguraciji sa optičkim nišanom proizvođača „Zastava oružje“, kao i „repetirku“ oznake „M-07“ proizvođača „Zastava oružje“ u kalibru 7,62x54 mm R, sa montiranim optičkim nišanom „Swarovski X5 5-25x56 P“. Vođa snajperskog para je obaveštavao strelce o trenutnim parametrima upotrebom ručnog dnevno-noćnog laserskog daljinomera. Gledaoci su takođe imali priliku i da vide dejstvo automatskom puškom 6,5 mm Grendel u situaciji kada strelac deluje iza zaklona upotrebom video nišana, odnosno u sadejstvu sa izviđačem opremljenim ručnim termovizijskim dvogledom srednjeg dometa.

Strelci su gađali stacionarne mete u okviru metne situacije koja je sadržala 40 meta sa leve strane na rastojanjima 100 i 150 metara, odnosno 20 meta sa desne strane na distancama 100, 200, 300 i 500 metara. Pogoci meta na udaljenosti od 1200 metara realizovani su upotrebom sistema „Zastava M-12 Crno koplje“, dok su upotrebom „Zastava M-07“ uspešno gađane mete na 1000 metara. Modularnim puškama u kalibru 6,5 mm Grendel u „snajperskoj“ verziji uspešno su gađane mete na 800 metara, što je još jednom potvrdilo kvalitet puščanih sistema i optičkih nišana, ali i balističkih karakteristika ovog kalibra. Nakon potvrde svih pogodaka strelaca realizovano je gađanje upotrebom daljinski upravljanih borbenih stanica sa raspoređenih vozila. Mete na udaljenosti od 500 metara gađane su kratkim rafalima izuzetno precizno.

Foto: specijalne-jedinice.com

Prikaz upotrebe daljinski kontrolisanog BZV „Mali Miloš“. Foto: specijalne-jedinice.com

Nakon toga je prikazana upotreba daljinski kontrolisanog besposadnog zemaljskog vozila „Mali Miloš“ , koje je razvio Vojnotehnički institut a proizvodi „Prva petoletka Namenska“. Sistem je primarno namenjen za uništavanje i onesposobljavanje pojedinačnih i grupnih ciljeva na daljinama do 800 metara, a u osnovnoj verziji opremljen je mitraljezom PKT 7,62 mm kao i bacačem granata RBG 40 mm/6 M11. Osmatračko-nišanski sistem sastoji se od širokougaone i uskougaone dnevne kamere, termovizijske kamere, kao i laserskog daljinomera.

Foto-galerija:
Potom je nastupilo modernizovano borbeno-oklopno vozilo „M-11“, namenjeno komandantu pešadijskog bataljona sa daljinski upravljanom borbenom stanicom. Gađanje je, uz izuzetnu preciznost pogodaka, realizovano upotrebom mitraljeza 7,62 mm kao i bacača granata 40 mm. Modernizovano vozilo karakteriše unapređena balistička i protivminska zaštita, što je postignuto i uvođenjem modularnog oklopa koji na prednjoj strani obezbeđuje zaštitu od projektila 14,5 mm“[2], na bočnoj strani zaštitu od projektila 12,7 mm, dok na zadnjoj i gornjoj strani zaštitu od projektila 7,62 mm“[3]. Vozilo je opremljeno i sistemom nezavisnog napajanja, sistemom za klimatizaciju, vizuelizaciju i vožnju u dnevnim i noćnim uslovima i drugim.

Na Plasman „S“ je potom izašlo vozilo „Lazar III“ , koje proizvodi „Jugoimport SDPR“, opremljen topom 30 mm, primarno namenjenim za uništavanje nezaklonjene i zaklonjene žive sile, lakooklopljenih tehničkih sredstava, kao i lakoutvrđenih objekata na daljinama do 3000 metara, zatim bacačem granata 40 mm, mitraljezom 7,62 mm. Gađanje meta na daljini od 1500 metara realizovano je kratkim rafalima i uz visoku preciznost pogodaka.

Foto: specijalne-jedinice.com

Prikaz upotrebe sistema „PASARS 16“. Foto: specijalne-jedinice.com

Naredna aktivnost realizovana je upotrebom samohodnog artiljerijsko-raketnog sistema PVO „PASARS 16“ , koji je opremljen protivavionskim topom 40 mm efektivnog dometa do 4 km, kao i sistemom za upravljanje vatrom u dnevnim i noćnim uslovima i laserskim daljinomerom. Sistem, koji se, između ostalog, odlikuje i odličnim vanputnim performansama, razvio je Vojnotehnički institut-VTI a u okviru prikaza posada je realizovala gađanje mete na daljini od 1500 metara jedinačnom i rafalnom paljbom od 5 metaka, uz izuzetnu preciznost pogodaka. Modernizacijom sistema unapređene su i karakteristike osnovnog i dopunskog oklopa koji na prednjoj strani vozila obezbeđuje zaštitu od projektila 12,7 mm, odnosno 7,62 na ostalim stranama, kao i kapaciteti radara „Žirafa“ koji omogućava praćenje, navođenje i gađanje ciljeva u vazduhu.

Foto: specijalne-jedinice.com

Modernizovana verzija "M-84 AS-1". Foto: specijalne-jedinice.com

Izuzetno atraktivan bio je i prikaz upotrebe tenkova „M-84“, „M-84 A“, kao i modernizovane verzije „M-84 AS-1“ , odnosno borbenog vozila pešadije-BVP „M-80 AB-1“ . Tenkovske posade realizovale su gađanje protivavionskim mitraljezima, dok je modernizovani „AS-1“ gađanje realizovao preko daljinski upravljane borbene stanice. Potom su tenkovi realizovali gađanja upotrebom glavnog naoružanja po metama na daljini od 1500 metara, odnosno meti u tunelu na daljini od 500 metara. Modernizovana verzija „AS-1“ odlikuje se i znatno unapređenim sistemom zaštite koji čine eksplozivno-reaktivni oklop i rešetkasti oklop za zaštitu od projektila ispaljenih iz ručnih raketnih bacača-RRB. Tenk je opremljen i opto-elektronskim zaštitnim sistemom, zatim detektorom radarskog ozračenja, GPS, kao i termovizijskom kamerom u nišanskoj spravi.

Signal „Čelik 1“ označio je početak nove aktivnosti čiji je scenario sadržao taktičke supozicije prema kojima je u rejonu sela Grabovci primećeno kretanje tri neprijateljska oklopna transportera. Ovom prilikom su angažovani helikopteri „HN 42/45 Gama“ koji su „transportere“ uspešno gađali na daljini od 1500 metara protivoklopnim vođenim raketama tipa „9M 14M“. Pomenuti helikopteri primarno su namenjeni za uništvanje neprijateljske oklopljene borbene tehnike i utvrđenih objekata, odnosno pružanje vazduhoplovne vatrene podrške u „pomoćnoj“ nameni.

Signal „Čelik 2“ , označio je početak aktivnosti u okviru koje su gledaoci mogli videti dejstva aviona Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Javljanjem signala „Čelik 3“ prikazano je dejstvo raketnog sistema “ALAS” , namenjenog za gađanje pokretnih i nepokretnih ciljeva na zemlji i vodi.

Osnovna prednost sistema je sposobnost gađanja ciljeva van vizuelnog kontakta po koordinatama dobijenim od artiljerijskih osmatrača odnosno drugih izviđačkih sistema.
Lanser se takođe odlikuje i izuzetnom automatizacijom funkcija. Prema scenariju u rejonu sela Trbušac primećena je kolona motornih vozila kojima se realizovao prevoz municije i UBS“[4]. U okviru prikaza realizovano je gađanje pokretne mete na daljini od oko 12 km.

Signalom “Čelik 4” prikazana je upotreba modernizovanog samohodnog protivoklopnog lansera raketa “M83/16” i dejstvo na, u okviru scenarija, 3 oklopna vozila točkaša na pravcu Grabovci-Vitojevci. Pomenuti sistem namenjen je za gađanje oklopljenih i zaštićenih ciljeva. Glavno naoružanje podrazumeva 6 raketa iz familije “Maljutka”, među kojima posebno treba istaći protivoklopnu raketu velikog dometa i velike ubojite moći “Maljutka 2T5”. Sporedno naoružanje čini mitraljez “Zastava M-86” u kalibru 7,62 mm.

U okviru narednog scenarija primećene su četne kolone pri razvođenju pešadijskog bataljona radi uvođenja u borbu. Javljanjem signala “Čelik 5” prikazana je upotreba sistema za navođenje artiljerije “UPARS”, koji je, u okviru scenarija, uočio cilj, odredio koordinate, potom proračunao i prosledio koordinate i druge elemente gađanja na konzolu komunikaciono-informacionog sistema samohodne haubice “NORA B-52” , kalibra 155 mm. U okviru prikaza ispaljeni su projektili sa barutnim punjenjem-zona 8.

Foto: specijalne-jedinice.com

Samohodna haubica „NORA B-52“, kalibra 155 mm. Foto: specijalne-jedinice.com

Poslednji signal “Čelik 6” javljen je nakon uspešno realizovanih prikaza dela operativnih sposobnosti mešovitih snaga, sastavljenih od pripadnika jedinica Vojne policije, protivterorističkog tima Bataljona vojne policije specijalne namene “Kobre”, pripadnika 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade kao i antiterorističkih grupa Specijalne antiterorističke jedinice MUP i Bataljona za protivteroristička dejstva “Sokolovi” Specijalne brigade Vojske Srbije. Prema scenariju u rejonu sela Provo uočen je vatreni položaj baterije SVLR[5], sa procenom da je u pitanju vatreni položaj brigadne artiljerijske grupe. Sistem “UPARS” je izvršio prethodnu pripremu i proračunao elemente za gađanje, te ih prosledio na vatreni položaj jedinica raketne artiljerije, sačinjen od modernizovanog višecevnog raketnog sistema “Oganj”, koji je gađanje realizovao raketama “M-91 122/128 mm”, kao i raketnog samohodnog višecevnog modularnog sistema “Morava” koji je gađao raketama “Plamen D”. Sistem “Oganj” i sistem “Morava” namenjeni su za opštu vatrenu podršku jedinica brigadnog nivoa.

Prikaz operativnih sposobnosti mešovitih snaga

Prikaz operativnih sposobnosti mešovitih snaga ispratio je, u ulozi spikera, pukovnik Goran Desančić. Taktičke supozicije scenarija predviđale su povlačenje neprijatelja radi organizovanja odbrane. Operativnim radom utvrđeno je da se neprijatelj povlači u manjim grupama, te da na liniji povlačenja planski raspoređuje diverzantsko-terorističke grupe radi usporavanja napredovanja mešovitih specijalnih snaga i omogućavanja pripremanja odbrane glavnini sopstvenih snaga.

Primer konfiguracije opreme pripadnika "Kobri"
Upotrebom modernih izviđačkih sistema, između ostalog i bespilotne letelice kratkog doleta „Vrabac“, manje izviđačke jedinice uočile su da manja grupa napreduje u otetom putničkom vozilu. Jedinice Vojne policije su, u okviru scenarija, angažovane bile na borbenoj kontroli teritorije u zoni operacije. Primarno naoružanje vojnih policajaca ovom prilikom činili su sistemi „Zastava M-21“ u kalibru 5,56 mm, proizvođača „Zastava oružje“. Vod vojne policije uspostavio je kontrolni punkt na pravcu komunikacije ka selu Nikinci. Prilikom zaustavljanja putničkog vozila radi obavljanja kontrole u smislu pregleda lica i vozila, pronađene su automatske puške na zadnjem sedištu vozila. U skladu sa vojnopolicijskim ovlašćenjima lica putničkog vozila su stavljena pod kontrolu radi privođenja organima sudske vlasti u zoni operacije.

Pripadnici Bataljona vojne policije specijalne namene „Kobre“ izveli su prikaz napada na oteto putničko vozilo radi hapšenja ili neutralizacije neprijatelja. Za potrebe prikaza elitni vojnici bili su opremljeni različitim sistemima pešadijskog naoružanja, poput istočnonemačke „AK 47“, u kalibru 7,62 mm, automata „HK MP5 A3“, u kalibru 9 mm sa teleskopskim kundakom a u konfiguraciji sa holografskim nišanom „EOTech XPS2-0“ i jurišnim rukohvatom, kao i poluautomatskim pištoljima „Glock 17 Gen 4“ u istom kalibru, odloženim u holstere „BLACKAWK! Serpa Tactical Level 2“. U okviru prikaza vazdušno obezbeđenje rejona vršio je helikopter „Gazela“.

Druga uočena diverzantsko-teroristička grupa zauzela je nekoliko objekata, a operativnim radom utvrđeno je da su teroristi naoružani automatskim dugocevnim oružjem. Radi izvršavanja šire blokade rejona angažovani su padobranci 63. padobranskog bataljona koji su izveli desant upotrebom specijalnih padobrana tipa „Krilo MC-04“. Za potrebe prikaza padobranci su nosili uniforme u digitalnoj ruralnoj maskirnoj šari „M-10“, koja je usvojena kao standardna maskirna šara pri Vojsci Srbije, a razvio ju je proizvođač „Jumko AD“ u saradnji sa stručnjacima VTI. Osnovno naoružanje padobranaca činili su sistemi „HK G36 KV“ u kalibru 5,56 mm, odnosno automati „HK UMP“ u kalibru 9 mm, prilagođeni potrebama bliske borbe.

Po doskoku padobranski tim imao je zadatak da izvrši širu blokadu rejona, omogući uvođenje glavnih snaga u borbu, odnosno onemogući izvlačenje terorista. Napad na zaposednute objekte izveden je koordinisano iz tri pravca i upotrebom četiri borbeno-oklopna vozila „M-11“.

Foto: specijalne-jedinice.com

Pripadnici bPT izvode brzo spuštanje iz helikoptera tehnikom "fast rope". Foto: specijalne-jedinice.com

Dejstvo iz treće dimenzije izveli su pripadnici SAJ i bPT „Sokolovi“ brzim spuštanjem pomoću konopca (eng. fast rope) sa visine od oko 20 metara. Po spuštanju specijalci su u napredovanju ka objektima iskoristili BOV kao zaklon. Vazduhoplovnu vatrenu podršku sve vreme je obezbeđivao helikopter „Gazela“. Jedan od terorista je pokušao bekstvo, te je radi hvatanja i stavljanja pod kontrolu upotrebljen i službeni pas napadač rase nemački ovčar iz tzv. radne linije. Napredovanje mešovitih snaga za upad maskirano je i upotrebom dimnih sredstava. Pripadnici SAJ ovom prilikom nosili su crne taktičke kombinezone „GK Pro“.

Foto: specijalne-jedinice.com

Izvođenje dinamičkog upada u objekte zaposednute od strane diverzantsko-terorističke grupe. Foto: specijalne-jedinice.com

Osnovno naoružanje pripadnika SAJ činili su sistemi „Colt M-4 A-4“, kao i kompaktniji „Commando“ modeli, prilagođeni potrebama bliske borbe, dok su „Sokolovi“ ovom prilikom odabrali pouzdane sisteme „HK G36 Commando“, u kalibru 5,56 mm, koji su inače i osnovni sistemi u upotrebi u elitnom bataljonu u kategoriji automatskih pušaka, odnosno borbenu sačmaricu „Benelli M-4“, koja je odličan izbor kada je neophodno odraditi i „čišćenje prostorija“ pri upadu. Za potrebe bliske borbe sistemi „G-36 C“ su bili prilagođeni montiranjem refleksnih nišana „Aimpoint CompM4“ i jurišnih rukohvata. Elitni „Sokolovi“ su nosili crne dvodelne taktičke uniforme proizvođača „Mile Dragić“, u kroju „Dragon Tactical“, kao i dvodelne uniforme u maskirnoj šari „M-10“, proizvođača „Jumko AD“. Radi dodatne balističke zaštite ATG pri izvođenju dinamičkog upada upotrebljeni su balistički štitovi „Intruder“. Pri izvođenju upada jedan vojnik je simulirao ranjavanje, te je komandir tima po inicijalnom zbrinjavanju zatražio sanitetsku evakuaciju vazdušnim putem. Radi toga upotrebljen je helikopter „HT 49“, koji se može upotrebiti za transport ljudstva (do 26 ljudi sa opremom) i/ili opreme, kao i za potrebe vazduhoplovne vatrene podrške.

Prikazom mešovitih specijalnih snaga komandovali su pukovnik Dragan Barašanin iz SAJ i potpukovnik Dragan Kužet iz Specijalne brigade.


Demonstracija pripadnika "Kobri". Video: specijalne-jedinice.com

Nakon uspešno realizovanog dinamičkog prikaza u okviru kompleksa Centra organizovan je bio i taktičko-tehnički zbor sistema koji su bili prethodno prikazani, odnosno koji su bili izloženi isključivo u okviru TT zbora. Tako, prisutni su se mogli detaljnije upoznati i sa karakteristikama modernizovanih puščanih sistema proizvođača „Zastava oružje“, zatim različitim uređajima kompanije „Teleoptik Žirkoskopi“, sistemima „Prve petoletke Namenske“ odnosno „Jugoimport SDPR“ i drugim. Takođe, u okviru zbora posetioci su se mogli nakratko podružiti i sa službenim psima rasa nemački ovčar, belgijski ovčar malinoa, šarplaninac i labrador.

Objavljeno u "Vojnotehničkom glasniku", naučnom časopisu Ministarstva odbrane Republike Srbije, broj 4, oktobar-decembar 2017. godine.

[1] Centar je osnovan rešenjem tadašnjeg Zamenika Saveznog sekretara za Narodnu odbranu od 03.05.1951. godine pod nazivom „Centralni poligon Generalne direkcije industrije municije“.
[2] U pitanju je zaštita IV nivoa prema STANAG 4569.
[3] Tj. zaštitu III nivoa prema STANAG 4569.
[4] Ubojita borbena sredstva-UBS.
[5] Samohodni višecevni lanser raketa-SVLR.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja